YABANCILARIN VASİYETNAME YAPMA EHLİYETİNE, VASİYETİN ŞEKLİNE VE ESASINA UYGULANACAK HUKUK İLE BU KAPSAMDA YABANCI GERÇEK KİŞİLERİN MİRAS HAKKI

Vasiyetname ölüme bağlı tasarruflar arasında yer alan tasarruf şekille­ rinden birisidir. Vasiyetname yabancı bir kişi tarafından düzenlendiği ya da yabancı ülkede düzenlendiği zaman yabancılık unsurunun ortaya çıkması nedeniyle uluslararası özel hukuk konusu içine girmektedir. Bu durumda da uluslararası özel hukuk açısından vasiyetname yapma ehliyetine, vasiyetna­ menin şekline ve esasa uygulanacak olan hukuk konulan gündeme gelmek­ tedir. Yine vasiyetname ile bırakılan malvarlığının taşınır veya taşınmaz olması, vasiyet bırakılan kişinin Türk vatandaşı veya yabancı bir devlet va­ tandaşı olması durumunda, mirasın intikali açısından farklılıklar ortaya çık­maktadır. Uygulamada konunun sıklıkla gündeme gelmesi nedeniyle bu makalede vasiyetname yapma ehliyetine, vasiyetin şekline ve esasına uygu­lanacak olan hukuk kuralları, vasiyetnamenin tespiti ve bu kapsamda vasi­yetname ile bir taşınmazın miras olarak bırakılması konusu yabancı gerçek kişiler açısından incelenecektir.

THE CLAUSE OF FOREIGNERS PRACTICING TO COMPETENCY OF TESTAMENTS, FORMATION AND FUNDAMENTAL PRINCIPLES AND THE RIGHTS OF INHERITANCE OF FOREIGN INDIVIDUALS

___

  • AYBAY Rona/DARDAĞAN Esra: Yasaların Uluslararası Düzeyde Çatışması (Kanunlar İhtilafı), Aybay Yayınlan, 2001.
  • ÇELİKEL Aysel: Milletlerarası Özel Hukuk, Yenilenmiş 7. Bası, Beta Basım Yayım Dağı­ tım A.Ş. Mayıs 2004, İstanbul.
  • ÇELİKEL Aysel/NOMER Ergin: Devletler Hususi Hukuku, Örnek Olaylar-Mahkeme Ka­ rarları, 7. Baskı, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş. Ocak 2001 İstanbul.
  • GÖKKAYA Şevket: Milletlerarası Öze) Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun, Yet­kin Yayınları, 1996.
  • TANRIBİLİR Feriha Bilge: Kanuni Mirasçılıktan Doğan Kanunlar İhtilafı, Gazi Üniversi­tesi İletişim Fakültesi Basımevi, Ankara 2000.