Taze ve Alkid Resinle Hazırlanan Rat Sindirim Sistemi Organlarının Tekstür ve Renk Değerlerinin Karşılaştırılması

Mide-barsak, tükrük bezleri, karaciğer ve pankreas araştırmalarında deney hayvanı olarak çoğunlukla ratlar kullanılmaktadır. Bu hayvanların sindirim sistemi anatomilerinin araştırma ve uygulama yapacaklar tarafından iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmada; sindirim sistemi üzerinde çeşitli araştırmalar planlayanlar için Alkid resin metoduyla anatomik öğrenme materyali hazırlayarak, bu materyallerin taze sindirim sistemi organlarıyla tekstür ve renk açısından farklılıklarını ortaya koymak amaçlandı. Bu amaçla, kadavraların dil, karaciğer ve midelerinden faydalanıldı. Kadavralara tespit, dehidrasyon, gömme, emdirme ve sertleştirme işlemleri uygulandı. Formolle tespit edilen materyaller, 24 saat akarsuda yıkandıktan sonra dehidrasyon için alkol (%50-60-70-80-90-96 ve 100) ve aseton (%50 alkol-%50 aseton ve %100 aseton) serisinden geçirildi. Böylece materyallerin içerisindeki yağ ve su en az düzeye indirildi. Daha sonra dokudaki çökmeleri önlemek için materyaller vakum altında gliserol’e gömüldü. Buradan alınan materyaller kurutma kağıdının üzerine alınarak fazla gliserolden arındırıldı. En son olarak emdirme işlemi için Alkid resin içeren solüsyonunun içine konuldu. Bu işlemden sonra, materyaller sertleştirme işlemi için normal oda şartlarında dinlendirilip işlem sonuçlandırıldı. Materyallerin renk değerleri  (L, a, b) Lovibond RT (Lovibond RT series tintometer device. The Tintometer LTD, UK) marka renk analiz cihazı ile tekstür özellikleri ise (sertlik, elastikiyet, yapışkanlık) TA.TXP Plus Texture Analyzer (TA XT-Plus Texture Analyser Device. Stable Microsystems LTD, UK) ile belirlendi. Organların büyüklükleri bakımından barsak ve pankreasta tekstür ve renk analizleri gerçekleştirilemedi. Alkid resinle işlenmiş dil, karaciğer ve mide taze doku ile karşılaştırıldığında tekstür ve renk parametreleri bakımından çeşitli istatistiki farklılıklar bulundursa da; bu metotla hazırlanan materyallerin hem araştırma hem de anatomi uygulamalarında kullanılabileceği kanısına varıldı. 

Comparison of Texture and Color Values of Rat Digestive System Organs Prepared with Fresh and Alkid Resin

Rats are mostly used as experimental animals in gastrointestinal system, liver and pancreas studies. Anatomy of digestive system of these animals must be well known by the researchers and applicator.  The aim of the study is to prepare the anatomical learning material by using alkyd resin method for those who plan various researches on the digestive system and to reveal the differences of these materials with the fresh digestive system organs in terms of texture and color. For this aim, the tongue, liver and stomachs of the cadavers were used. Fixed, dehydration, embedding, impregnation and hardening were applied to the cadavers. Formol fixated materials were washed for 24 hours in tap water, followed by alcohol (50-60-70-80-90-96 and 100%) and acetone (50% alcohol-50% acetone and 100% acetone) for dehydration. Subsequently, the materials were immersed in glycerol under vacuum to prevent tissue collapses. The materials obtained from this were removed from the glycerol by taking on the drying paper. Finally, it was put into the solution containing alkyd resin for the impregnation process. After this process, the materials were holded under room conditions for the hardening process and the tecnuiqe was finalized. The color values of the materials were determined by the Lovibond-RT analyzer and the texture properties were determined by TA.TXP Plus Texture Analyzer. This study, both informative and long-term anatomical learning materials have been produced for those who want to do research on the organs of the digestive system.

___

  • 1. Arı HH, Çınaroğlu S. A new approach to preservation of some organs using alkyd resin. Res Vet Sci 2011; 90(1): 16-9.
  • 2. Arı HH, Soygüder Z, Çınaroğlu S. Alkid resin kullanılarak keçi ön ve arka bacağının kadavrasının hazırlanması. Altıncı Ulusal Veteriner Anatomisi Kongresi. Eylül, 16-19, 2010; Afyonkarahisar-Türkiye.
  • 3. Çınaroğlu S, Arı HH, Soygüder Z. Alkid resin kullanılarak kalp kadavranın hazırlanması. Altıncı Ulusal Veteriner Anatomisi Kongresi. Eylül, 16-19, 2010; Afyonkarahisar-Türkiye.
  • 4. Çınaroğlu S, Arı HH. Investigation of macro anatomy of the urogenital system organs of norduz sheep by using the method of alkyd resin and preparation of their cadavers. Van Vet J 2015; 26(3): 129-39.
  • 5. Çınaroğlu S, Keleş H, Soygüder Z, Arı HH. Alkid resin metodu kullanılarak ruminant karaciğerinin kadavrasının hazırlanması. Dokuzuncu Ulusal Veteriner Anatomi Kongresi. Eylül, 7-10, 2015; Elazığ-Türkiye.
  • 6. Des Jardins JR. Çevre Etiği Çevre Felsefesine Giriş (Çev. Keleş R). Ankara: İmge Kitabevi, 2006; ss. 194-235.
  • 7. International Committee on Veterinary Gross Anatomical Nomenclature. Nomina Anatomica Veterinaria (NAV). Sixth Edition. Hannover, Columbia, Gent, Sapporo: World Association of Veterinary Anatomists, 2012.
  • 8. Krinke GJ. The Laboratory Rat. London: Academic Press, 2000; pp. 5-16, 26, 200-8.
  • 9. Sungurbey İ. Hayvan Hakları: Bir İnsanlık Kitabı. İstanbul: İÜ Basımevi, 1993; pp. 84-9.
  • 10. Yıldız B, İkiz İ. Kadavra yapımında ve korunmasında yaygın olarak kullanılan tespit sıvıları. Uludag Univ Vet Fak Derg 1993; 12(1): 129-35.
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-7280
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Erciyes Üniv. Veteriner Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kayseri İlinde Satışa Sunulan Sokak Sütlerinde Mycobacterium paratuberculosis Varlığının Konvansiyonel ve Serolojik Yöntemlerle Araştırılması

HARUN HIZLISOY, Meral ÖZTÜRK KALIN, K. Semih GÜMÜŞSOY

Bir Martıda (Larus cachinnans) Türkiye Faunası için İki Yeni Nematod Türü; Cosmocephalus obvelatus (Creplin, 1825) ve Paracuaria adunca (Creplin, 1846)

Şinasi UMUR, Gökmen Zafer PEKMEZCİ, Cenk Soner BÖLÜKBAŞ, Celil ATEŞ

Laktasyondaki Keçilerde Lökosit CaSR Gen Ekspresyon Seviyesi İle Plazma Kalsiyum Seviyesinin Belirlenmesi

Sevda DALKIRAN, Akın YAKAN

Perakende Olarak Satışa Sunulan Kaymak ve Tereyağlarda Aflatoksin M1 Varlığı

Nuri Aydın ÖZKAN, Nurhan ERTAŞ ONMAZ

Elazığ’da Açıkta Satılan Baharatların Mikrobiyolojik Kalitesi

Gülsüm ÖKSÜZTEPE, Sümeyye ERKAN, Pelin DEMİR, Gökhan Kürşad İNCİLİ

Diyarbakır Yöresindeki Çiğ Koyun Sütlerinin Mikrobiyolojik, Fiziko-Kimyasal ve Organoleptik Özelliklerinin Araştırılması

Mehmet Emin ERKAN, Mehmet Nesip ÇELİK, Aydın VURAL

Inhalation Anesthesia: Technical Information and Inhalant Anesthetics

Nusret APAYDIN

Bir Martıda (Larus cachinnans) Türkiye Faunası için İki Yeni Nematod Türü; Cosmocephalus obvelatus (Creplin, 1825) ve Paracuaria adunca (Creplin, 1846

Şinasi UMUR, Celil ATEŞ, Cenk Soner BÖLÜKBAŞ, Gökmen Zafer PEKMEZCİ

Pisolithus arrhizus Ekstraktı Kullanılarak Sentezlenen Titanyum Nanopartikülünün Antimikrobiyal Etkisi

Özge ÖZBAHAR, Gökçen Yuvalı ÇELİK, İsmail ÖÇSOY, Dilşad ONBAŞLI

Koç ve Boğa Abomazumunda Progesteron Reseptörünün İmmunlokalizasyonu

Ergül ERGEN, Narin LİMAN, Ural Kemal KAVRAAL, Zelal KARAKOÇ