Inhalation Anesthesia: Technical Information and Inhalant Anesthetics

General anesthesia in cats and dogs is the factor that directly affects the quality and comfort of the surgery. Inhalation anesthesia is an anesthetic technique that has been successfully used in veterinary surgery in recent years. Anesthesia complications can be reduced to minimum level with this anesthesia technique. The patient's introduction to anesthesia and recovery time from the anesthesia goes on without any problem. Inhalation anesthesia technique is more successful and advantageous than other techniques. However, equipment and used drugs are not economical. In this review the latest information about the technique of inhalation anesthesia and used drugs to provide general anesthesia in cats and dogs was evaluated.

İnhalasyon Anestezisi: Teknik Bilgi ve İnhalant Anestezikler

Kedi ve köpeklerde genel anestezi; yapılacak olan cerrahinin kalite ve konforunu direk etkileyen faktördür. İnhalasyon anestezisi veteriner cerrahide son yıllarda başarılı bir şekilde kullanılmaya başlanmış bir anestezi tekniğidir. Anesteziye bağlı komplikasyonlar bu anestezi tekniği ile minumum seviyeye düşürülebilmektedir. Hastanın anesteziye girişi ve anesteziden uyanışı sorunsuz bir şekilde olmaktadır. İnhalasyon anestezi tekniği diğer tekniklere göre daha başarılı ve avantajlıdır. Ancak ekipman ve kullanılan ilaçlar ekonomik değildir. Bu derlemede; kedi ve köpeklerde genel anestezi sağlamak için uygulanan inhalasyon anestezisi tekniği ve kullanılan ilaçlar hakkındaki son bilgiler değerlendirilmiştir.

___

  • 1. Apaydın N, Sarıtaş ZK, Şenel O, Özgencil E, Koç B. Atlarda uzun süreli ve derin halothan anestezisinin hemodinamik parametrelere etkisi. Vet Cer Derg 2005; 11: 15-8.
  • 2. Apaydın N, Koç B. Köpeklerde isoflurane ve sevoflurane anestezisinin hemodinamik ve biyokimyasal parametrelere olan etkilerinin karşılaştırılması. Vet Cer Derg 2005; 11: 31-5.
  • 3. Apaydın N, Öztamur İ, Sarıtaş KZ, Dal A, Koç B. Comparison of cardiopulmonary effects of halothane and sevoflurane anaesthesia in racehorses. Erciyes Üniv Vet Fak Derg 2007; 2: 79-84.
  • 4. Apaydın N, Kibar M. Deneysel laparotomi uygulan köpeklerde sevoflurane ve isoflurane anestezisinin kardiyovasküler sistem üzerine etkileri. Erciyes Üniv Sağ Bil Derg 2008; 3: 162-7.
  • 5. Apaydın N. İdeal Anestezi? 12. Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği Uluslararası Katılımlı Sürekli Eğitim Kongresi. Kasım, 3-5, 2017; İstanbul-Türkiye.
  • 6. Bustamante R, Aguado D, Cediel R, Gómez de Segura IA, Canfrán S. Clinical comparison of the effects of isoflurane or propofol anaesthesia on mean arterial blood pressure and ventilation in dogs undergoing orthopaedic surgery receiving epidural anaesthesia. Vet J 2018; 233: 49-54.
  • 7. Clarke KW. Desflurane and sevoflurane. New volatile anesthetic agents. Vet Clin North Am Small Anim Pract 1999; 29(3): 793-810.
  • 8. Clarke KW, Trim CM, Hall LW. Veterinary anaesthesia. Eleventh Edition. London: Elsevier Ltd, 2014; pp. 155-165.
  • 9. Dugdale A. Veterinary Anaesthesia Principles to Practice. Oxford: Blackwell Publishing Ltd, 2010; pp. 76-92.
  • 10. Ferguson AJ, Filippich LJ, Keates HL. Delivery of sevoflurane to dogs using a Stephens anaesthetic machine. Vet Anaesth Analg 2014; 41(1): 54-63.
  • 11. Granone TD, de Francisco ON, Killos MB, Quandt JE, Mandsager RE, Graham LF. Comparison of three different inhalant anesthetic agents (isoflurane, sevoflurane, desflurane) in red-tailed hawks (Buteo jamaicensis). Vet Anaesth Analg 2012; 39(1): 29-37.
  • 12. Janyce L. Veterinary anesthesia (The Practical veterinarian). Massachusetts: Butterworth– Heinemann (Elsevier group), 2001; pp. 73-109.
  • 13. Jeff KC. Anesthesia and pain management in dogs and cats. London: Manson Publishing Ltd, 2013; pp.105-113.
  • 14. Koç, B, Sarıtaş, KZ. Veteriner anesteziyoloji ve reanimasyon. Malatya: Medipres A.Ş, 2004; ss. 101-3.
  • 15. Ünsaldı S. Veteriner anestezi. İstanbul: Nobel Matbaacılık, 2011; ss. 35-40.
  • 16. Sarıtaş KZ, Pamuk K, Apaydın N, Coşkun M, Korkmaz M. Torakotomi yapılan köpeklerde izofloran ve sevofloranın hemodinamik parametrelere olan etkisinin karşılaştırılması. Erciyes Üniv Vet Fak Derg 2006; 1: 79-85.
  • 17. Sarıtaş KZ, Apaydın N, Koç B, Şenel OO, Bilgihan B. Comparison of the effects of İsoflurane and halothane anaesthesia on haemodynamic balance in canine thoracic surgery. Kocatepe Vet J 2008; 1: 33-6.
  • 18. Topal A. Veteriner Anestezi. Bursa: Nobel&Güneş Yayınları, 2005; ss. 131-147.
  • 19. Williamson AJ, Soares JH, Henao-Guerrero N, Council-Troche RM, Pavlisko ND. Cardiovascular and respiratory effects of two doses of fentanyl in the presence or absence of bradycardia in isoflurane-anesthetized dogs. Vet Anaesth Analg 2018; 45(4): 423-31.
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-7280
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Erciyes Üniv. Veteriner Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bir Martıda (Larus cachinnans) Türkiye Faunası için İki Yeni Nematod Türü; Cosmocephalus obvelatus (Creplin, 1825) ve Paracuaria adunca (Creplin, 1846

Şinasi UMUR, Celil ATEŞ, Cenk Soner BÖLÜKBAŞ, Gökmen Zafer PEKMEZCİ

Koç ve Boğa Abomazumunda Progesteron Reseptörünün İmmunlokalizasyonu

Ergül ERGEN, Narin LİMAN, Ural Kemal KAVRAAL, Zelal KARAKOÇ

İneklerde Süperovulasyon Uygulamalarında Son Gelişmeler

Tayfur BEKYÜREK, Uğur KARA

Pisolithus arrhizus Ekstraktı Kullanılarak Sentezlenen Titanyum Nanopartikülünün Antimikrobiyal Etkisi

Özge ÖZBAHAR, Gökçen Yuvalı ÇELİK, İsmail ÖÇSOY, Dilşad ONBAŞLI

Kayseri İlinde Satışa Sunulan Sokak Sütlerinde Mycobacterium paratuberculosis Varlığının Konvansiyonel ve Serolojik Yöntemlerle Araştırılması

HARUN HIZLISOY, Meral ÖZTÜRK KALIN, K. Semih GÜMÜŞSOY

Zorlamalı Tüy Dökümü programlarında Kekik ve L-Karnitin Kullanılmasının Yumurta Tavuklarında İkinci Yumurtlama Periyodu Verim Parametreleri Üzerine Etkisi

Abdil Burhaneddin AKKAYA, İsmail BAYRAM

Perakende Olarak Satışa Sunulan Kaymak ve Tereyağlarda Aflatoksin M1 Varlığı

Nuri Aydın ÖZKAN, Nurhan ERTAŞ ONMAZ

Elazığ’da Açıkta Satılan Baharatların Mikrobiyolojik Kalitesi

Gülsüm ÖKSÜZTEPE, Sümeyye ERKAN, Pelin DEMİR, Gökhan Kürşad İNCİLİ

Bir Martıda (Larus cachinnans) Türkiye Faunası için İki Yeni Nematod Türü; Cosmocephalus obvelatus (Creplin, 1825) ve Paracuaria adunca (Creplin, 1846)

Şinasi UMUR, Gökmen Zafer PEKMEZCİ, Cenk Soner BÖLÜKBAŞ, Celil ATEŞ

Hasmer Koyunu Mandibula’sı Üzerinde Makroanatomik ve Morfometrik İncelemeler

Zekeriya ÖZÜDOĞRU, Derviş ÖZDEMİR, Ramazan İLGÜN