Kent Parklarında Kullanıcı Tercihleri ve Değerlendirme Ölçütlerinin Belirlenmesi

Park alanları , açık ve yeşil alan sistemi içerisinde önemli bir rekreasyon alanıdır. Park alanlarının planlanması, kentsel doku içerisinde yalnızca yerseçimi ölçütüne göre gerçekleştirilmemelidir. Planlama, yalnızca mekansal yerseçimi süreci değildir. Planlama ve bu bağlamda yerseçimi ve tasarım kararları , kullanıcı ile özdeşleşen, kullanıcının sosyo-kültürel profiline paralellik gösteren bir anlayış çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. Özellikle kent düzeyinde hizmet veren parklar planlanırken, kentte yaşayan insanların toplumsal yaşam tarzlarından kaynaklanan ihtiyaç ve istekleri, zevkleri, hayalleri, kültür seviyeleri dikkate alınmalıdır. Parkın içinde yer alacak kullanımların türü ve özelliklerin belirleyici faktörü, doğrudan kullanıcı ile ilişkili tasarım kararlarıdır. Bu çalışmada, Kayseri kentinde rekreatif özellikleri baz alınarak belirlenmiş dört adet kent parkının fiziksel ve karakteristik özellikleri, kullanıcı tercihleri ve doğal özellikler ve etkinlikleri incelenerek kullanıcı değerlendirme ölçütlerine bağlı olarak değerlendirme yapmak yoluyla, planlama ile ilişkilendirilmesi amaçlanmaktadır.

DETERMINATION OF USER PREFERENCES AND EVALUATION CRITERIA IN CITY PARKS

Park areas are important recreation areas in the open and green area system. Planning of park areas must not be realized only according to the location criterion in the urban texture. Planning is not only a spatial location process. Planning and in this context, location and designing decisions must be realized in the identical framework with user and appropriate to social-cultural profile. Especially, in the planning of parks those service in the urban level; needs, demands, enjoyments, imaginations, culture levels related to society life style of citizens living in urban areas must be take into consideration. Types of uses which will take place in parks and deterninative factors of charcteristics are design factors which are directly related with users. In this study, it is aimed to examine physical and typical characteristics, user preferences and natural characteristics and activities of four city parks in Kayseri City which are determined according to recreative characteristics and to relate these researches with planning by the way of utilization of user evaluation criteria

___

AYDEM R, S.E., Kentsel Aç k ve Ye il Alanlar Rekreasyon , Kentsel Alanlarn Planlanmas ve Tasar m , KTÜ Yay n , Trabzon, 2000.

AKSOY, Y., stanbul Kenti Ye il Alan Durumunun ncelenmesi, stanbul TeknikÜniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yay nlanmam Doktora Tezi, stanbul, 2001.

BURKE, W., EWAN, W., Sonoran Preserve Master Plan:An Open Space PlanFor The Phoenix Sonoran Desert, Arizona State University Pres, Tepme, 1999.

CHEISURE, A., The Role Of Urban Parks For The Sustainable City, Landscape and Urban Planning, 68, 129-138, 2004.

THOMPSON, C.W., Urban Open Spaces n The 21st Century, Landscape and Urban Planning, 68, 59-72, 2002.

GOLD, S.M., Recreation Planning and Design, MC Graw-Hill Book Company,USA, 1980.

GÜL, A., KÜÇÜK, V., Kentsel Aç k-Ye il Alanlar ve Isparta Kenti, Örne inderdelenmesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Seri:A,Say :2, ISSN:1302-7085, Sayfa: 27-48, 2001.

POLAT, A.T., Kent Park Kavram ve Konya çin Örnek Bir Çal ma, Yay nlanmamYüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, fen Bilimleri Enstitü- sü, Konya, 2002.

POLAT, Z., Erzurum Kentinde Bulunan Park alanlar n n Yeterlili i Üzerine Bir Ara t rma, Yay nlanmam Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum, 2000.

TÜMER, S., Rekreasyon Alan ve Ölçütleri, T.T.B. Planlama Dairesi Ba kanl , Ankara, 1976

UZUN, G., Kentsel Rekreasyon Alan Planlamas , Çukurova Üniversitesi, DersKitab No:48, Adana.

YILDIZCI, A.C., Kentsel Ye il Alan Planlamas ve stanbul Örne i, Yay nlanmamDoçentlik Tezi, TÜ Mimarl k Fakültesi, stanbul, 1984.