Kayseri Ekonomisinin Üretim Yapısı: Değişme, Gelişme ve İleriye Yönelik Tahminler

Öz Kayseri uzun yıllardır önemli bir ticaret şehri olarak bilinmektedir. Şehrin Cumhuriyet sonrası gelişimine bakıldığında, aslında önemli bir üretim merkezi olarak seçildiği göze çarpmaktadır. Kayseri, Cumhuriyet sonrası kurulan uçak ve dokuma fabrikalarının zamanla kapatılması ya da özelleştirilmesiyle üretim yapısı mobilya ve metal ürünleri şeklinde bir değişim göstermiştir. Zamanla birlikte gelişen ve değişen ekonomik yapıya daha hızlı uyum sağlayan bazı firmalar, kendisini KOBİ olmaktan kurtararak ülkemizde 500 büyük sanayi işletmesi listesine girmeyi başarmışlardır. Kayseri’de yaratılan katma değere bakıldığında mobilya ve metal ürünler sektörünün itici güç olduğu ve dış ticarette önemli bir payının olduğu görülmektedir. Özellikle Kayseri Organize Sanayi bölgesinde üretim yapan firmaların mobilya üzerine kümelendikleri hemen göze çarpmaktadır. Bunun yanında makine, el aletleri, çelik ve ahşap kapı üretimi gibi alanlarda da Kayseri ekonomisinin söz sahibi olduğu görülmektedir. Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen Kayseri ekonomisinin Türkiye ekonomisi içindeki payının yeterli düzeyde olduğunu söylemek güçtür. İşte bu çalışmada Kayseri ekonomisinin üretim yapısı, bu yapıdaki değişme ve gelişmeler, sektörde karşılaşılan güçlükler, avantaj ve dezavantajlar elde edilmiş olan veriler ışığında ortaya konulmaya çalışılacaktır. Ortaya çıkan sonucun, özellikle Kayserili müteşebbislerin ileriye yönelik bakışlarına ufak da olsa bir katkısının olacağı düşünülmektedir.

___

Çelik, T. (2015), Arap Baharının Ekonomik Arka Planı: Arap Baharı Kendiliğinden Ortaya Çıkmış Sivil Bir Hareket Olabilir mi?, Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı Armağan Kitabı, Kardeşler Ofset, Kayseri, ss.1389-1400.

Çelik T. ve S. Aksoy (2014), Kayseri’de Mobilya Endüstrisinin Sektörel Yapısı: Dünü, Bugünü ve Geleceğine Yönelik Tahminler, 3. Kayseri Ekonomisi Bildiriler Kitabı, Ed. Prof. Dr. Ekrem Erdem, Detay yayıncılık, ss.621-637.

Doğruel A. S. ve F. Doğruel (2012), “Dışa Açılma Sürecinde Türkiye'de İmalat Sanayinin Bölgesel Dağılımındaki Değişme”, TEK Tartışma Metinleri, 2012/62, Ankara.

Erkekoğlu, H., Z. Kılıçarslan ve H. Göknar (2014), Kayseri İlinin Mobilya Sektörü Rekabet Gücü: Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlük Endeksi, ERÜ İ.İ.B.F. Dergisi, s.44, ss.1-22.

İlkay, M.S., M. Özdevecioğlu, F. Bilgili, E. Canıyılmaz, O. Gözbaşı, A. Aslan ve G: Delice (2014) Kayseri ve Sivas İlleri rekabet Gücü Analizi, ORAN Yayını, Kayseri.

İmren, S. (1999), Kayseri 1. Organize Sanayi Bölgesi. Kayseri Sanayi Odası Dergisi, 37, 26-27, Kayseri

Kayserikent, http://www.kayserikent.com/list/list.asp?ktgr_id=640: (Erişim: 03/02/2016)

Köseoğlu A., R. Ulucak ve E. Erdem (2014), Teknolojik Değişim Sürecinde Kayseri İlinin Türkiye için Önemi, 3. Kayseri Ekonomisi Bildiriler Kitabı, Ed. Prof. Dr. Ekrem Erdem, Detay yayıncılık, Ankara, ss.285-304.

Oran (2012), Kayseri Ekonomisi Dış Ticaret Analizi, ORAN Araştırma Yayını, Kayseri.

Şeker, M, A. Saldanlı ve H. Bektaş (2014), Kayseri Rekabet Endeksi: 2013-2014, Oran Yayını, Kayseri

TÜİK, Temel Ekonomik Göstergeler/Dış Ticaret Verileri (tüik.gov.tr)

TÜİK (2013), Seçilmiş Göstergelerle Kayseri, TÜİK Yayını, Ankara.   