DEĞİŞİM YÖNETİMİ İLE ÜCRET VE ÖDÜLLENDİRME SİSTEMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: SİVİL HAVACILIK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN YER HİZMETLERİ İŞLETMELERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmanın amacı, sivil havacılık sektöründe faaliyet gösteren yer hizmetleriişletmelerinde değişim yönetimi süreci ile ücret ve ödüllendirme sistemi arasındaki ilişkiyi ve ücretve ödüllendirme sisteminin değişim yönetimi süreçlerine etkisini tespit etmektir. Değişim süreçleriyönetilmesi gereken bir süreçtir ve çok farklı unsurlar tarafından olumlu ya da olumsuz olaraketkilenmektedir. Bu unsurlardan bir tanesinin ücret ve ödüllendirme sistemi olduğudüşünülmektedir. Bu nedenle araştırmada, bağımlı değişken olarak değişim yönetimi süreçleri vebağımsız değişken olarak ücret ve ödüllendirme sistemi belirlenmiştir. Çalışmamızda, süreklideğişim ve gelişim içerisinde olan sivil havacılık sektörü ele alınmıştır. Bu bağlamda, Türkiye’dekiSivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün, Havaalanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği (SHY-22)hükümlerine uygun olarak yetkilendirdiği ve ruhsatlandırdığı 37 adet yer hizmetleri işletmesindeçalışan orta ve üst düzey yöneticileri araştırma kapsamına alınmıştır. Söz konusu 37 işletmenin 16adedinden geri dönüş alınabilmiş ve araştırmaya, 16 işletmenin 171 üst ve orta kademeyöneticilerden alınan cevaplar dâhil edilmiştir. Araştırmanın sonucunda ise; değişim yönetimi ileücret ve ödüllendirme sistemi arasında güçlü bir ilişki olduğu; ücret ve ödüllendirme sisteminin,değişim yönetimi süreçlerine anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir.

THE RELATIONSHIP BETWEEN CHANGE MANAGEMENT AND THE WAGE AND REWARD SYSTEM: A RESEARCH IN THE GROUND HANDLING COMPANY OPERATING IN THE CIVIL AVIATION SECTOR

The purpose of this study is to determine the relationship between the change management process and the wage and rewarding system; and the effect of the wage and reward system on change management processes in ground handling companies that are operating in the civil aviation. Change processes that must be managed and are affected positively or negatively by many different factors. Wage and reward system is thought that one of these elements. For this reason, change management processes were determined as dependent variables and wage and rewarding system as independent variables. In our study, the civil aviation sector has been addressed which is constantly change and develop. In this context, middle and senior managers who work in ground handling company that authorized by Civil Aviation General Directorate of Turkey according to Airports Ground Handling Regulation (SHY-22) are included in this study. Survey that answered by 171 middle and senior managers who work in 16 ground handling company were included in this study. As a result of the research; there is a strong relationship between change management and the wage and reward system; also wage and reward system has a significant effect on change management processes.

___

  • Akdemir, A. (Ed.). (2016). Örgütlerde stratejik yönetim. (1. Baskı). Ankara: Orion Kitabevi.
  • Armstrong, M. ve Taylor, S. (2014). Armstrong’s handbook of human resource management practice. (13. Baskı). İngiltere: Kogan Page Limited.
  • Barutçugil, İ. (2004). Stratejik insan kaynakları yönetimi. (1. Baskı). İstanbul: Kariyer Yayıncılık.
  • Bhatt, R. (2017). Theoretical perspective of change management. Clear International Journal of Research in Commerce and Management, 8(2), 34-36.
  • Burnes, B. ve Jackson, P. (2011). Success and in organizational change: An exploration of the role of values. Journal of Change Management, 11(2), 133–162.
  • Burnes, B. ve Todnem, R. (2012). Leadership and change: the case for greater ethical clarity. J Bus Ethics, 108, 239–252.
  • Burnes, B. (2017). After Paris: Changing corporate behaviour to achieve sustainability. Social Business, 7(3-4), 333-357.
  • Çetin, C., Elmalı, D. E., ve Arslan, L. M. (2017). İnsan kaynakları yönetimi. (5. Baskı). İstanbul: Beta Yayınları.
  • Dolaşır, S. (2005). Değişim yönetimi ve spor örgütleri. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 3(1), 11-15.
  • Eser, G. (2017). Değişim yönetimi uygulamalarında başarı faktörlerinin belirlenmesi ve uygulamaya yönelik bir model önerisi. Business and Economics Research Journal, 8 (4), 815-834.
  • Güçlü, N. ve Şehitoğlu, E. T. (2006). Örgütsel değişim yönetimi. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 0(13), 240-254.
  • Huselid, M. A. (1995). The impact of human resource management practices on turnover, productivity, and corporate financial performance. Academy of Management Journal, 38(3), 635-672.
  • Kerman, U. ve Öztop, S. (2014). Kamu çalışanlarının örgütsel değişim yönetimine yönelik algısı. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(19), 89-112. 402
  • Koçel, T. (2014). İşletme yöneticiliği. (15. Baskı). İstanbul: Beta Yayınları.
  • May, G. ve Stahl, B. (2017). The significance of organizational change management for sustainable competitiveness in manufacturing: Exploring the firm archetypes. International Journal of Production Research, 55(15), 4450-4465.
  • Mansour, M. (2015). The practice of strategic human resource management in a developing country. European Online Journal of Natural and Social Sciences, 4(3), 500-517.
  • Pfeffer, J. (1995). Producing sustainable competitive advantage through the effective management of people. Academy of Management Executive, 9(1), s: 55-69.
  • Pfeffer, J. (1998). Seven practices of successful organizations. California Management Review, 40(2), 96-124.
  • Sabuncuoğlu, Z. (2016). İnsan kaynakları yönetimi. (1. Baskı). Bursa: Alfa Aktüel Yayınları.
  • Sadullah, Ö., Uyargil, C., Acar, C. A., Özçelik, O. A., Dündar, G., Ataay, D. İ., Adal, Z., Tüzüner, L. (2015). İnsan kaynakları yönetimi. (7. Baskı). İstanbul: Beta Yayınları.
  • Sherehiy, B., Karwowski, W., ve Layer, J. K. (2007). A review of enterprise agility: Concepts, frameworks, and attributes. International Journal of Industrial Ergonomics, 37(5), 445-460.
  • Todnem, R., Kuipers, B., ve Stephen P. (2018). Understanding teams in order to understand organizational change: The OTIC model of organizational change. Journal of Change Management, 18(1), 1- 9.
  • Tunçer, P. (2011). Örgütsel değişim ve liderlik. Sayıştay Dergisi, (80), s: 57- 83.
  • Wendler, R. (2014). Development of the organizational agility maturity model. Proceedings of the 2014 Federated Conference on Computer Science and Information System, 1197-1206.
  • Wendler, R. (2016). Dimensions of organizational agility in the software and IT service industry. Insights From An Empirical Investigation. Communications Of The Association For Information Systems, 39(21), 439-482.
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3688
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1981
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

AVRUPA’YA TAŞIMACILIKTA LOJİSTİK FİRMALARININ BAZ ALDIKLARI KRİTERLERİN BELİRLENMESİ VE ÜLKE SIRALAMASI: ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME TEKNİKLERİ İLE BİR UYGULAMA

İpek ÖZENİR, Pınar ELÇİCEK GÜNEŞ, Gülsün NAKIBOĞLU

KÖTÜ HUYLU PROBLEMLERLE MÜCADELE STRATEJİLERİ: PROBLEM ODAKLI VE DURUMSALCI BİR PERSPEKTİF

Abdullah UZUN

6360 SAYILI YASA’NIN BELEDİYELERİN MALİ YAPILARI ÜZERİNE ETKİLERİ: DENİZLİ VE UŞAK İLLERİNE YÖNELİK BİR MEMNUNİYET ARAŞTIRMASI

Neslihan YILMAZ

SOSYAL MEDYA PAZARLAMASININ TÜKETİCİ SATIN ALMA NİYETİNE ETKİSİNİN TEKNOLOJİ KABUL MODELİ ARACILIĞIYLA İNCELENMESİ

Fatma DEMİRCİ OREL, Abdil ARIK

EĞİTİM VE YOKSULLUKLA MÜCADELE: TÜRKİYE’DEN BÖLGESEL BİR KANIT

İrem ÇETİN

AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ÇEVRE VERGİSİ GELİRLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

Süleyman DİKMEN, Hüseyin Güçlü ÇİÇEK

ENDÜSTRİ 4.0 ÜZERİNE YÖNTEM VE LİTERATÜR ÇALIŞMASI: TÜRKİYE’DEKİ LİSANSÜSTÜ TEZ ÇALIŞMALARI

Büşra YİĞİTOL, Mustafa Atilla ARICIOĞLU, Aylin YILMAZ

ULUSLARARASI EKONOMİ POLİTİKTE NEOKLASİK REALİZME DUYULAN İHTİYAÇ: AVRASYA EKONOMİ TOPLULUĞU

Mehmet ŞAHİN

ONLİNE PLATFORMLARDA İÇERİK PAZARLAMA, YEŞİL ÜRÜN VE E-WOM ETKİLEŞİMİ: AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA

Malik DÜNDAR, Suzan ÇOBAN

OYUN BAĞIMLILIĞININ TEKNOLOJİ KABUL MODELİ (TKM) VE PLANLI DAVRANIŞ TEORİSİNİ (PDT) BÜTÜNLEŞTİREN BİR MODEL İLE ARAŞTIRILMASI

Erkan ARI, Veysel YILMAZ, Yusuf BİLGE