ÇALIŞANLARIN OTANTİK VE HİZMETKÂR LİDERLİK ALGILAMALARININ, PERFORMANSLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE BİR İŞLETME UYGULAMASI

Liderlik geçmişten bugüne bireylerin, örgütlerin ve toplumların ilgisini çeken önemli birkonudur. Değişen ve gelişen koşullara göre şekil alan liderlik türleri arasında yer alan ve sonzamanlarda daha çok incelenen otantik ve hizmetkâr liderlik konuları bu çalışmanın odağınıoluşturmaktadır. İşletmenin devamlılığı için lider kadar önemli bir diğer unsur da işletmeninçalışanları ve onların performanslarıdır. Algılanan liderlik tarzı ile çalışanların ortaya koyacaklarıperformans arasındaki ilişkilerden hareketle kurgulanan bu çalışmanın amacı, çalışanların otantik vehizmetkâr liderlik algılamalarının onların performansları üzerindeki etkilerinin ortaya konulmasıdır.Çalışma saha araştırması yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama tekniği olarak ankettekniğinden yararlanılmıştır. Çalışma, Kayseri İli Organize Sanayi Bölgesindeki bir işletmede çalışan159 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre çalışanların hizmetkâr liderlikalgılamalarının onların; görev ve bağlamsal performansları ile anlamlı bir etkileşime sahip olduğusonucuna ulaşılmıştır. Bu etkileşimde demografik değişkenlerden eğitim seviyesinin düzenleyicilikrolü oynadığı tespit edilmiştir. Otantik liderlik algılamalarının ise görev performansı ile herhangi biranlamlı ilişkisinin olmadığı, bağlamsal performans ile ise sadece etik boyutu kapsamında anlamlıetkileşime sahip olduğu tespit edilmiştir.

THE EFFECTS OF EMPLOYEES ON THE PERFORMANCE OF AUTHENTIC AND SERVANT LEADERSHIP PERCEPTIONS: IMPLEMENTATION OF A BUSINESS IN KAYSERI ORGANIZED INDUSTRIAL ZONE

Leadership from the past to the present has played an important role for individuals within organizations and society as a whole. In the face of changing conditions, various types of leadership styles have emerged and in recent times, authentic and servant types of leadership have received a lot of attention. This study focused on both authentic and servant types of leadership along with the performance of employees which are all essential factors for the success of any business. Assuming that there is a relationship between perceived leadership and employee performance, this study aims to determine the effects of the employees’ authentic and servant leadership perception on their performance. The study was carried out by field survey method. Surveys were used as data collection techniques. The sample of the study consists of 159 employees in a factory in the Kayseri Organized Industrial Zone. The findings show that ‘the employees’ authentic and servant leadership perception’ has an effect on the employees’ performance. According to the data inquired, that task and contextual performance have a meaningful interaction with the employee’s servant leadership perception has seen as a result. The education level has played a role of moderator in the influence of the servant leadership on the performance of the employee. Authentic leadership perceptions were found to have no meaningful relationship with task performance and contextual performance had a significant interaction with ethical dimension only.

___

  • Adair, J. (2002). Effective strategic leadership. London: McMillan.
  • Akal, Z. (1992). İşletmelerde performans ölçüm ve denetimi: çok yönlü performans göstergeleri. Ankara: MPM Yayınları.
  • Algera, P. M. ve Marjolein W.(2012). Radical authentic leadership: co-creating the conditions under which all members of the organizations can be authentic. The Leadership Quarterly, 23, 118-131.
  • Avolio, B. ve Gardner W. L. (2005). Authentic leadership development: getting to the root of positive forms of leadership. The Leadership Quarterly, 16, 315–338.
  • Avolio, B. C, Gardner W. L, Walumbwa F O, Luthans F. ve May D. R. (2004). Unlocking the mask: A look at the process by which authentic leaders impact follower attitudes and behaviors. The Leadership Quarterly, 15, 801–823.
  • Befort, N. ve Hattrup K. (2003). Valuing task and contextual performance: experience, job roles, and ratings of the ımportance of job behaviors. Applied H.R.M. Research 8( 1), 17-32.
  • Blanchard, K., (1999). Leadership by the Book. London: Harper Collins
  • Cerit, Y. (2007). İlköğretim okulu müdürlerinin hizmet yönelimli liderlik rollerini geliştirme düzeyleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (33), 88-98.
  • Chouldhary, A. I., Akhtar S. A., ve Zaheer A. (2013). Impact of transformational and servant leadership on organizational performance: A comparative analysis. Journal of Business Ethics, 116(2), 433-440.
  • Csikszentmihalyi, M. (2004). Good business: leadership, flow, and the making of meaning. Penguin, Chicago.
  • Coşar, S. (2011). Otantik liderlik kavramı ve ardılları üzerine bir araştırma (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kara Harp Okulu, Savunma Bilimleri Enstitüsü.
  • Çevik, S. ve Kozak Akoğlan M.(2010). Değişim yönetiminde dönüşümcü liderlik ve hizmetkâr liderlik. Osman Eralp Çolakoğlu (Eds.). 11. Ulusal Turizm Kongresi içinde (80-88 ss.). Kuşadası, Aydın, Türkiye: Detay Yayıncılık.
  • Erçetin, Ş. (2000). Lider sarmalında vizyon (2.Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım
  • Gardner, W. L. Avolio B. J, Luthans, F, May D R. ve Walumbwa, F. (2005). Can you see the real me?”A self-based model of authentic leader and follower development. The Leadership Quarterly. (16), 343-372.
  • Gardner, W. L, Cogliser C. C., Davis K. M. ve Dickens M. P. (2011). Authentic leadership: A review of the literature and research agenda. The Leadership Quarterly, 22(6), 1120-1145.
  • Gardner, W. L. ve Schermerhorn J. R. (2004). Unleashing Individual Potential:: Performance Gains Through Positive Organizational Behavior and Authentic Leadership. Organizational Dynamics, 33(3):, 270-281.
  • Greenleaf, R. K. (1977). Servant Leadership A Journey into the Nature of Legitimate Power and Greatness Paulist Press. Erişim adresi www.greenleaf.org
  • Greenleaf, R. (1998). The power of servant leadership, San Francisco: Berrett Koehler.
  • Gül, H. ve Alacalar, A. (2014). Otantik liderlik ile izleyicilerin duygusal bağlılıkları ve performansları arasındaki ilişkiye yönelik bir araştırma. Akademik ve sosyal Araştırmalar Dergisi 2(5), 540-550.
  • http://www.capital.com.tr/otantik-liderin-yukselisi-haberler/20640.aspx. Erişim Tarihi 13.11.2014.
  • Illies, R. Morgeson F. P. ve Nahrgang J. D. (2005). Authentic leadership and eudaemonic well-being: Understanding leader–follower outcomes. The Leadership Quarterly, 16(3), 373-394.
  • Jackson, T. K. (2005). Towards To authenticity: A sartrean perspectives on business ethics. Journal of Business Ethics, (58), 307-325.
  • Jaramillo, F. Grisaffe D. B. Chonko L. B. ve Roberts J. A. (2009). Examining the impact of servant leadership on sales force performance. Journal of Personal Selling & Sales Management, 29(3), 257-275.
  • Kernis, M. H. (2003). Toward a conceptualization of optimal self-esteem. Psychological Inquiry. 14(1), 1-26.
  • Kesken, J. ve Ayyıldız, N. A. (2008). Liderlik yaklaşımlarında yeni perspektifler: pozitif ve otantik liderlik Ege Akademik Bakış 8(2),729-755.
  • Kumar, A. (2007, Ocak 17). Authentic transformational leadership: authenticity as the key to sustainable organization change. Erişim adresi http://www.scribd.com/doc/ 38616815/Authentic-TransformationalLeadership
  • Liden, R. C., Wayne S. J., Zhao H. ve Henderson D. (2008). Servant leadership: development of a multidimensional measure and multi-level assessment The Leadership Quarterly 19, 161–177.
  • Liden, R. C.W. Sandy J. W. Liao C. ve Meuser J. D. (2014). Servant leadership and serving culture: Influence on Individualand and Unit Performance 57(5), 1434-1452.
  • Luthans, F. ve Avolio, B. (2003). Authentic leadership: A positive developmental approach. K. S. Cameron, J. E. Dutton, ve R. E. Quinn (Eds.), Positive organizational scholarship içinde (ss. 241–258). San Francisco: CA7 Berrett-Koehler.
  • May, D. R, Chan A. Y. L. Hodges T. D. ve Avolio B. J. (2003). Developing the moral component of authentic leadership, Organizational Dynamics, . 32(3), 247–260.
  • Memiş, A. Ç. Aydın G. A. Kabasakal H.ve Saraçer B. (2009). Türkiye’ de Otantik Liderlik Üzerine Bir Keşif Çalışması. 17.Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiriler Kitabı içinde (s.294-302) Eskişehir.http://w3.balikesir.edu.tr/~seymen/yonetim.pdf,
  • Motowidlo, S. J., Borman W. C. ve Schrnit M. J. (1997). A Theory of ındividual differences in task and contextual performance. Human Performance 10(2), 71-83
  • Oflazer, Mirap, S. (2008). Algılanan aidiyet durumunun (perceived ınsider status), görev performansı, bağlamsal performans ve toplam performans üzerine etkilerini ölçmeye yönelik özel sağlık kurumlarında bir araştırma. 16. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiriler Kitabı içinde (s.142- 148) İstanbul.
  • Öcal, H, ve Barın N. (2016) Örgütlerde otantik liderlik davranışının işe yabancılaşma ile ilişkisi: bursa ili dericilik sektöründe bir araştırma İş-Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi 18(2): 63-94.
  • Özmutlu, İ. (2011). Bedensel engelli sporcularda antrenörlerin hizmetkar liderlik davranışlarının sporcu tatmin ile ilişkisi, (Yayımlanmamış doktora tezi). Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri. Patterson, K. A. (2003). Servant Leadership: A Theoratical Model, Unpublished (Doktora Tezi), Erişim adresi ProQuest Dissertations and Theses A&I database. (UMI No. 2003778674).
  • Rotundo, M. ve Sackett P. R. (2002). The relative ımportance of task, citizenship, and counterproductive performance to global ratings of job performance: a policy-capturing approach, Journal of Applied Psychology Copyright 2002 by the American Psychological Association, Inc., . 87( 1): 66–80.
  • Sanı, Ürü, F. O., Çalışkan, S. Cihan, A., Ö. ve Yozgat, U. (2013). Öğretim üyelerinin hizmetkâr liderlik davranışları ve ardılları üzerine bir araştırma, Ege Akademik Bakış, 13(1), 63-82.
  • Shamir, B. ve Eliam, G. (2005). What's your story? A life-stories approach to authentic leadership development, The Leadership Quarterly. 16(3), 395- 417.
  • Tabak, A., Polat, M., Coşar, S. ve Türköz, T. (2012). Otantik liderlik ölçeği: güvenirlik ve geçerlik çalışması. İş, Güç: The Journal of Industrial Relations & Human Resources, 14(4), 91-116.
  • Topaloğlu, T ve Özer, P. S. (2014). Psikolojik sermaye ile iş performansı arasındaki ilişkiye otantik liderliğin düzenleyici etkisi. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 6(1), 156-172.
  • Wong, A.C., ve Laschinger, H. (2012).Authentic leadership, and job satisfaction: the mediating the mediating role of empowerment. Journal of Advanced Nursing (9), 947-959.
  • Yaşbay, H. (2011). Otantik liderlik ve örgütsel bağlılık ilişkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yılmaz, H. ve Karahan, A. (2010). Liderlik davranışı, örgütsel yaratıcılık ve işgören performansı arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Uşak’ta bir araştırma. Yönetim ve Ekonomi, 17(2), 145-158.
  • Zel, U. (2001). Kişilik ve liderlik. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3688
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1981
  • Yayıncı: -