SAĞLIK İLETİŞİMİNDE SEKTÖREL TESPİTLER

Sağlık iletişimi ya da sağlıkta iletişimde öncelikli olarak bir bağlam/kapsam durumu söz konusu olmaktadır. Bir tamlama olarak kullandığımızda, doktor-hasta, hasta-doktor, kişilerarası iletişim, kurumsal iletişim, kitle iletişimi gibi birçok iletişim etkinliğini içerisinde barındıran sağlık iletişimi tek boyutlu bir iletişim olarak ele alınmamalıdır. Bu çalışmada, sağlık iletişimini kavramsal çerçevede ele alınacak, hedef kitlesi insan olan sağlık ve iletişimin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için öncelikli olarak sağlık çalışanlarının konuya yaklaşımları üzerinde durulacak, daha sonra iletişimin kavramsal yaklaşımı çerçevesinde sağlık çalışanlarınca dile getirilen iletişim temelli yaklaşımlara sağlıklı iletişimin gerçekleşmesi açısından öneriler sunulacaktır. Bu çalışma kapsamında, Sağlık Bakanlığı’nca düzenlenen IV. ve V. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi Sözel Bildiriler kitapçığı taranmış, toplam 152 bildiri metninden iletişim ve iletişimle ilgili olarak dile getirilen tespitlere yer verilmiş, sağlık çalışanlarının iletişim merkezli sorun ve önerileri çerçevesinde çözüm önerileri ortaya konulmuştur. Literatürde psikoloji biliminde yer alan kimi davranış modellerinin, sağlık iletişiminde uygulanabilirliği konusunda yapılan çalışmalar dile getirilmektedir. Bu çalışmalarla, sağlık iletişimi alanında örnek uygulamalara yer verilmesine, kurumsal iletişim ve kişilerarası iletişim açısından sağlık iletişiminde karşılaşılan sorunların çözülmesine de örneklik teşkil edebileceği dile getirilecektir. 

SECTORAL DETERMINATIONS IN HEALTH COMMUNICATION

Context/content in health communication, is the primary point in question. When we use it as a completion, health communication, which contains many communication activities like doctor-patient, patient-doctor, interpersonal communication, institutional communication, mass communication, should not be considered as one dimensional communication. In this study, health communication will be discussed within a conceptual framework; first, in order for health care communication activities to work well, it will focus on the approaches of health workers towards the subject, and then it will focus on communication-based approaches expressed by health workers on the conceptual approach of communication. Hence, proposals will be presented in terms of realization of communication. Within the scope of this study, proceedings books which are belonged to IV. and the V. National Health Performance and Quality Congress’ held by the Turkish Ministry of Health, were scanned and a total of 152 papers were included in the research which includes communication and communication related issues. The solution recommendations are than addressed in the context of the communication centered problems of the health workers and their solution proposals to these problems. In the literature, the applicability of some certain behavioral models of psychology in health communication has been expressed. It is stated that these studies may serve as a model for solving the problems encountered in health communication in terms of institutional communication and interpersonal communication as well as providing examples in the field of health communication. 

___

  • Altın, N. ve diğerleri. (2013). İşyerinde Mobbing (Psikolojik Şiddet): Sağlık Çalışanları Üzerine Bir Araştırma, IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi, Sözel Bildiriler Cilt: II. (s. 97-104.). Ankara: Bakanlık Yayını.
  • Altun, N. ve diğerleri. (2013). Gata Haydarpaşa Eğitim Hastanesinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesi. IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi, Sözel Bildiriler Cilt: II. (s. 377-388.). Ankara: Bakanlık Yayını.
  • Arıcı, A. ve Ünügür, N. A. (2014). Sağlık Çalışanlarının Kurumsal Algı Süzgeci: Eskişehir Kamu Hastaneleri Örneği. T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü V. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi Poster Bildiriler Kitabı (s. 313-315.). Ankara: Bakanlık Yayını.
  • Dikmetaş Yardan, E. ve diğerleri. (2013). Hemşirelerin Hastane İş Güvenliğine İlişkin Algı Düzeylerinin Araştırılması. IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi, Sözel Bildiriler Cilt: II. (s. 25-36.). Ankara: Bakanlık Yayını.
  • Durmuş, S. ve diğerleri. (2013). Kayseri 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Personelin Çalışma Ortamında Karşılaştıkları Sağlık Sorunları ve Karşılaştıkları Mesleki Riskler”, IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi, Sözel Bildiriler Cilt: II. (s. 341-352.). Ankara: Bakanlık Yayını.
  • Durmuş, V. ve diğerleri. (2013). İstanbul İlinde Bir Özel ve Bir Kamu Hastanesindeki Tıbbi Hataların Rapor Edilmeme Nedenlerine İlişkin Sağlık Çalışanlarının Görüşlerinin İncelenmesi. IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi, Sözel Bildiriler Cilt: II. (s. 63-78.). Ankara: Bakanlık Yayını.
  • Ekiyor, A. ve Tengilimoğlu, D. (2014). Sağlıkta Reklam Serbest Olmalı mı? Tüketici Görüşleri. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16/2, 45-71.
  • Göka, E. (2002). Plasebo Kavramı ve Plasebo Etkisi. Türk Psikiyatri Dergisi, 13 (1), 58-64.
  • Işık, S. ve diğerleri. (2013). Hasta Güvenliği Uygulamalarından Sözel Order Kayıt ve Takibi: Bitlis Devlet Hastanesi Örneği. IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi, Sözel Bildiriler Cilt: II. (s. 403-411.). Ankara: Bakanlık Yayını.
  • Kanber, A. N. ve Gürlek, Ö. (2013). Yatarak Tedavi Gören Hastaların Odadaki Yatak Sayısı Tercihleri ve Hasta Memnuniyetine Etkisi. IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi, Sözel Bildiriler Cilt: II. (s. 499-508.) Ankara: Bakanlık Yayını.
  • Koçak, A. ve Bulduklu, Y. (2010). Sağlık İletişimi: Yaşlıların Televizyonlardaki Sağlık programlarını İzleme Motivasyonları. Selçuk İletişim, 6 (3), 5-17.
  • Konuşkaner, İ. ve diğerleri. (2013). Sağlık Kurumlarında Risk Analizi Çalışmaları ve Bir Hastane Örneği. IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi, Sözel Bildiriler Cilt: II. (s. 385-400.). Ankara: Bakanlık Yayını.
  • Kökten, M. ve diğerleri. (2013). Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Çalışan Sağlık Personellerinin Hastalarla Olan İletişim Becerilerinin İncelenmesi”, IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi, Sözel Bildiriler Cilt: II. (s. 427-456.). Ankara: Bakanlık Yayını.
  • Murat, E. ve diğerleri. (2013). Engelli Hasta Memnuniyeti: Bir Hastane Çalışması. IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi, Sözel Bildiriler Cilt: I. (s. 455- 466.) Ankara: Bakanlık Yayını.
  • Okay, A. (2014). Sağlık İletişimi. İstanbul: Derin Yayınları.
  • Örtlek, M. ve Topaloğlu, S. (2013). Hastane Hizmet Kalite Standartları Açısından Hekim Order’lerinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi, Sözel Bildiriler Cilt: II. (s. 413-425.). Ankara: Bakanlık Yayını.
  • Özkul, S. ve diğerleri. (2013). Bursa Devlet Hastanesi Çalışan Riskleri Analiz Sonuçları ve İyileştirme Çalışmaları. IV. Uluslararası Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi, Sözel Bildiriler Cilt: II. (s. 353-370.). Ankara: Bakanlık Yayını.
  • Uysal, G. (2003). Rol Farklılaşmasının İletişime Etkisi ve Johari Modeli. C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 4(1), s. 138.