İKİ YÖNLÜ SİMETRİK MODEL BAĞLAMINDA ÜNİVERSİTELERİN FACEBOOK KULLANIM ANALİZİ1

2004 yılında üiversite içi bir ağ olarak kurulan ve ismini üniversitelerin bir tanıtım formu olan 'paper facebooks' dan alan Facebook, günümüzde önemli bir sosyal medya platformu olarak varlığını sürdürmektedir. Gelişen teknoloji ve iletişim çağında yüksek düzeyde eğitim yapan üniversiteler de bu çağa ayak uydurarak yeni iletişim teknolojilerini benimsemektedirler. İletim sürecinden iletişim sürecine geçiş ise, her kurum özelinde farklılıklar ortaya çıkarmaktadır. James Grunig'in dört aşamalı iletişim modelinden biri olan iki yönlü simetrik model bağlamında ele alınan bu süreç; üniversitelerin sosyal medya platformlarından Facebook'u kullanım alışkanlıklarının tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de yer alan 181 üniversitenin resmi web sayfalarında yer alan Facebook bağlantı linkleri dikkate alınarak, Facebook' u bir iletişim aracı olarak kullanan ve en çok beğeniye sahip iki devlet ve bir vakıf üniversitesi olmak üzere toplam üç üniversite belirlenmiştir. Belirlenen üniversitelerin Facebook sayfaları içerik analizine tabi tutulmuştur. Bu çalışmada da genel olarak iletiler ve iletilere yapılan yorumların incelenmesinden elde edilen bilgilere göre, sözü edilen üniversiteler, hedef kitlesinin öneri ve görüşlerini dikkate almakta, paylaşımlarını bu noktada şekillendirerek paylaşım yapmaktadır

FACEBOOK USAGE ANALYSIS OF THE UNIVERSITY IN THE CONTEXT OF THE TWO-DIRECTED SYMMETRIC MODEL

Facebook, which is founded as a network for an university and which has had its name from “paper facebooks”, is obtaining its existance as an important social media platform in today. In the emerging technology and communication age, universities are adopting new communication technologies as well If the transition from the conduction process to the communication process, each institution creates differences. This process was handled in the context of a two ways symmetric model which is the one of James Grunig’s four-stage communication models and the process was done in order to determine facebook usage habit of universities. For the research,181 facebook connection links were taken from universites’ web sites and the links were taken into account. Two from the state universities and one from the foundation university–in total 3 universities- were determined for research. The Facebook pages of the determined universites were subjected to content analysis. In this study, according to the information obtained from the examination of the comments made on the messages and messages in general, the mentioned universities take into consideration the suggestions and opinions of the target mass and share them by shaping their share in this point

___

  • Baban, E. (2016). Dijital Halkla İlişkiler Uygulamalarında Simetrik İletişim. N. P. Taşoğlu (Editör). Halkla İlişkilerde Uzmanlaşma III (s.279-308). Kocaeli: Umuttepe Yayınları.
  • Erdoğan, İ. (2014). Teori ve Pratikte Halkla İlişkiler. Ankara: Alter Yayıncılık,
  • Grunig, J., Dozier, D., Ehling, W., Grunig, L., Repper, F., ve White, J., (1992). Excellence in Public Relations and Communication Management. NJ: Lawrence Erlbaum Assoc.
  • Grunig, J. ve Grunig, L. (2005). Halkla İlişkiler ve İletişim Modelleri. Grunig, J. (Der.). Halkla İlişkiler ve İletişim Yönetiminde Mükemmellik (s.307-348). Tribeca İletişim Danışmanlık, İstanbul: Rota Yayınları.
  • Kelly, K., Laskin, A. ve Rosenstein, G. (2010). Investor Relations: Two-Way Symmetrical Practice. Journal of Public Relations Research, 22:2, 182-208.
  • Öztürk, M. C. (2013). Sosyal Medya ve Kurumsal İletişim. M.C. Öztürk (Editör). Dijital İletişim ve Yeni Medya (s.120-154). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Peltekoğlu, F. B. (1993). İşletmenin Yapısı Açısından Halkla İlişkiler Modelleri. Verimlilik Dergisi, 22:1,1–14.
  • Peltekoğlu, F. B. (2001). Halkla İlişkiler Nedir? İstanbul: Beta Yayınları.
  • Türkiye’de En Çok Kullanılan İnternet Siteleri. (Ocak,2017). Erişim: 10 Ocak 2017, http:// www.alexa.com/topsites/countries/TR