TAGUCHI YÖNTEMİ İLE POLİMER HAMMADDE KARIŞIM OPTİMİZASYONU

Sentetik bir polimer türü olan plastikler, oyuncaktan otomobile beyaz eşyadan inşaata kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Polimerlerin içine polimerizasyon reaksiyonu veya ekstrüzyon prosesi ile farklı katkı ve dolgu malzemeleri koyularak istenen mekanik ve ısıl özelliklere sahip olmaları sağlanmaktadır. Polimer karışımını oluşturan girdilerin miktarı, tipleri ve proses parametreleri elde edilecek olan hammaddenin teknik özelliklerini etkilemektedir. Optimum karışım parametrelerine ulaşabilmek için yapılan fazla sayıda denemeler, zaman, işçilik ve maliyet açısından kaynak tüketimini arttırmaktadır. Bu çalışmada deneysel tasarım yaklaşımı kullanılarak polimer hammadde üretimi için optimum karışım parametrelerini sağlayabilecek bir sistem tasarımının yapılması amaçlanmıştır. Bu amaçla Taguchi L9 ortogonal dizisi kullanılarak deney parametreleri belirlenmiş ve plastik parça imalatı yapan bir firmada deneyler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar ANOVA ile analiz edilmiştir. Sonuçta, polimer karışımının eğilme modülü, Izod darbe dayanımı ve çekme kopma uzaması özelliklerinin istenen değerlerine etki eden ana maddeler, etkileşimleri, dolgu malzemesi tipleri ve oranları belirlenmiştir.

___

  • Montgomery, D. C., Jennings, C. L., & Pfund, M. E. (2010). Managing, Controlling and Improving Quality. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons Inc.
  • Montgomery, D.C. (2013). Design and Analysis of Experiments, 8th Edition. New York: John Wiley & Sons Inc.
  • Demir, L. (2004). İstatistiksel deney tasarımı yöntemi ve bir tekstil işletmesinde uygulanması. (Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı).
  • Karslıoğlu, Z. (2013). Fire analizinde deney tasarımı. (Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Üretim Bilim Dalı).
  • Kamaruddin, S., Khan, Z. A., & Foong, S. H. (2010). Application of Taguchi method in the optimization of injection moulding parameters for manufacturing products from plastic blend. International Journal of Engineering and Technology, 2(6), 574-580.
  • Tang, S.H., Tan, Y.J., Sapuan, S.M., Sulaiman, S., İsmail, N., Samin, R. (2007). The use of Taguchi method in the design of plastic injection mould for reducing warpage. Journal of Materias Processing Technology. 182: 418-426.
  • Zheng, Y., Gu, F., Ren, Y., Hall, P., Miles, N.J. (2017). Improving mechanical properties of recycled Polypropylene based composites using Taguchi and Anova techniques. Procedia CIRP. 61: 287-292.
  • Mohd, A., Roslan, A.A., Baba, N.B. (2016). Effect of ınjection molding parameters on recycled ABS (r-ABS) mechanical properties. Indian Journal of Science and Technology. 9(9): 1-6.
  • Roy, R. (2001). Design of Experiment Using the Taguchi Approach 16 Steps to Product and Process Improvement. New York: John Wiley & Sons Inc.
  • Roy, R. (2010). A Primer on The Taguchi Method. Society of Manufacturing Engineers. New York: John Wiley & Sons Inc.
  • Taguchi, G. Chowdhury, S. & Yuin, W. (2005). Taguchi’s Quality Engineering Handbook. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons Inc.
  • Anonim (2018). Minitab. Erişim adresi: https://support.minitab.com/en-us/minitab/18/help-and-how-to/modeling-statistics/doe/how-to/taguchi/analyze-taguchi-design/interpret-the-results/key-results/?SID=133050, Erişim tarihi: 16.06.2019