MİMARLIK MESLEĞİNE ULAŞILABİLİRLİKTE FARKLI BİR ARAYIŞ DENEMESİ: DİCLE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Ülkemizde son yıllarda birden fazla bölümü bitirmiş veya okumakta olanların sayısında artış olduğu bilinmektedir. Dicle Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri içinde de daha önce başka bir bölümü bitirmiş olanların sayısı dikkat çekici geldiğinden konu üzerinde bir takım irdeleme ve değerlendirme yapılmıştır. Bu çalışma, mimarlık mesleğinin ikinci bir meslek olarak tercih edilmesindeki düşünceleri, beklentileri, bakış açılarının nedenleri ile mesleki yaşamda tercih ve memnuniyet durumunu sorgulamayı hedeflemiştir. Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümünde eğitimlerine devam eden ve mezun olan 73 katılımcı ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Elde edilen en önemli sonuçlardan biri, Mimarlık bölümünde eğitim alan, ancak daha önce başka bir bölümü bitirmiş kişilerin bu yolu Mimarlık mesleğine ulaşmak için bilinçli olarak seçtikleri ve bu seçimde daha çok teknik bölümlere yöneldiği olmuştur. İnsanlığın varlığına kadar inen mimarlık mesleğinin, günümüze kadar gelen süreçte gösterdiği yaratıcı, teknik, sosyal ve iletişim kurma yönleriyle toplum içerisinde popülaritesini hiç kaybetmediği ve her dönem tercih edilen meslekler arasında yer alacağı anlaşılmaktadır.

___

  • Birer, E.D. (2003). Mimarlık eğitiminde kalite (Quality in architectural education). Journal of İstanbul University, 3,83-88. Ciravoğlu, A. (2001). Mimari Tasarım Eğitiminde Workshop-Stüdyo Paralelliği Üzerine (Master thesis). İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Erbil,Y. (2009). Geçmişten günümüze mimar profilinde meydana gelen değişim-dönüşüm ve mimarlık eğitimine yansımaları (The change–mutation that took place in the profile of the architect of the past day time and reflections on architectural education). e-Journal of New World Sciences Academy, 4, 1, 58-67.
  • Ergül, H. (2015). Mimarlığın İhmal Edilen Sosyal ve Toplumsal Yönü. Akademik Platform, ISITES 2015, Valencia -Spain. Halifeoğlu, F.M., Özbudak Akça, Y.B., Çakır Aydın, D. (2016). Evaluation of Reasons to Prefer Architecture Department as a Second Profession. Proceedings, International Engineering, Scienceand Education Conference, Dicle Universitesi, Diyarbakır, 01-03 December, 149-155.
  • Hasol, D. (2008). Mimarlığı Tanımlamak. Yapı Dergisi, 316, 47.
  • İnceoğlu, M. ve İnceoğlu, N. (2004). Mimarlıkta söylem, kuram ve uygulama. Tasarım yayın grubu, İstanbul.
  • İzgi, U. (1999). Mimarlıkta Süreç /Kavramlar- İlişkiler. 1.baskı, Yapı Endüstri Yayınları, İstanbul.
  • Lökçe, S. (1994). Mimarlık eğitiminde temel eğitim programlaması ve mimari tasarım programıyla bütünleşebilecek bir model önerisi (Doktora Tezi).Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Nalçakan, H. ve Polatoğlu, Ç. (2008). Türkiye’deki ve Dünyadaki Mimarlık Eğitiminin Karşılaştırmalı Analizi İle Küreselleşmenin Mimarlık Eğitimine Etkisinin İrdelenmesi. Megaron Dergisi, cilt:3, sayı:1, ss. 79-103.
  • Pamir, H. (2008). Mimarlık ve Eğitimi / Süreklilik ve Değişim.Mimarlık Dergisi, Sayı:339.
  • Yazıcıoğlu, F. (2013). Bütünsel Mimarlık Eğitiminin Bir Bileşeni Olarak Mimarlıkta Teknoloji Eğitimi İçin Model Önerisi (Doktora Tezi). İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Url-1
  • Url-2
  • Url-3
  • Url-4
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-0278
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Cahit AYDEMİR
Sayıdaki Diğer Makaleler

MESLEKİ EĞİTİMDE ÖĞRENCİLERİN MOTİVASYONLARININ VE BEKLENTİLERİNİN İNCELENMESİ: HONAZ MESLEK YÜKSEKOKULU’NDA BİR ARAŞTIRMA

Yeliz YEŞİL, Murat TOKBAŞ

MATEMATİK ÖĞRETİMİNDE KAVRAM KARİKATÜRLERİNİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ

Gülşah BATDAL KARADUMAN, Aslı ELGÜN CEVİZ

CUMHURİYET DÖNEMİ HÜKÜMET PROGRAMLARI VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ

Ahmet ÇOBAN

MESLEĞE YENİ BAŞLAYAN ÖĞRETMENLERİN ÇALIŞMA ORTAMINA UYUM SAĞLAMALARINDA İŞE ALIŞTIRMA PROGRAMININ ROLÜ: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Sercan SAĞLAM, Bülent ALAN

ÖĞRETMENLERİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE İLİŞKİN TUTUM ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ

Ali ÜNİŞEN, Nevruz DEMİREL

ETKİLİ ÖĞRETİM STRATEJİLERİ ÖLÇEĞİ’NİN GELİŞTİRİLMESİ (EÖSÖ): GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Eyüp CÜCÜK, Kevser KARA, Fadıl ŞİRAZ, Erdal BAY

OKUL YÖNETİCİSİ SEÇME VE YERLEŞTİRME UYGULAMASINA İLİŞKİN BİR DEĞERLENDİRME: GÖREV SÜRESİ DOLAN OKUL MÜDÜRLERİNİN, YENİDEN GÖREVLENDİRİLME USULLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Kemal KAYIKÇI, İzzet ÖZDEMİR, Gülnar ÖZYILDIRIM

SINIF İÇİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNİN KULLANIMI VE DENETLENMESİ: DENETMEN VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Gonca USTA, Celal Teyyar UĞURLU

BATTALGAZİ VE GELENEKSEL EVLERİNİN ANALİZİ

Mine BARAN, Fatma Demet AYKAL, Meltem KOCAMAN

TÜKETİCİ MARKA BİLGİSİ: HİKAYE ANLATICILIĞI VE KOLAJ TEKNİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA- CONSUMER BRAND KNOWLEDGE: A RESEARCH ON STORYTELLING AND COLLAGE TECHNIQUE

Sefa ERBAŞ