GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİNDE UYGULAMALI ATÖLYE DERSLERİNİN UZAKTAN EĞİTİMİNE YÖNELİK ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

Bu araştırma dünyanın yaşadığı salgın ve Türkiye’de yaşanan depremlerde eğitim ve öğretimin çevrim içi yapılmasından dolayı, güzel sanatlar eğitiminde uygulamalı atölye derslerinin uzaktan eğitimine yönelik öğrenci görüşlerinden oluşmaktadır. Güzel sanatlar eğitimi atölye dersleri doğası gereği fiziki bir alana ihtiyaç duymaktadır. Aynı zamanda bir öğretici nezaretinde yapılması sanat eğitiminin gelişiminde olumlu etkilerle sonuçlanmaktadır. Araştırma bu bağlamda güzel sanatlar eğitiminde atölye dersini alan öğrenciler üzerine yönelmiştir. Güzel sanatlar eğitimi kategorisine ait öğrencilerin bu duruma yönelik görüşleri yarı yapılandırılmış görüşme formlarıyla toplanmıştır. Toplanan verilerde sanat eğitimi alan öğrenciler atölye derslerinin önemini kabul etmiş ve yeteneklerini artırmayı arzulamışlardır. Sanat eğitimi atölye dersi alan 21 öğrenci ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerde, öğrencilerin atölye derslerinde ihtiyaç duydukları durumlar ve çevrim içi eğitimin avantajları ve dezavantajları bakımından görüşler bildirmişlerdir. Sanat eğitimi atölye dersi alan öğrenciler ile yapılan görüşme formlarının analiz edilmesi ile 5 kategoriye ulaşılmıştır. Kategoriler; öğrencilerin atölye derslerinin uzaktan ya da yüz yüze olması gerektiğine yönelik düşüncelerini göstermektedir. Bu kategoriler; avantajlar, dezavantajlar, fiziki ortam, yüz yüze eğitim ve sanatsal gelişime olumlu ya da olumsuz katkılar başlıklarından oluşmaktadır. Araştırmaya katılan görüşleri alınan öğrencilere K1, K2. K3… kodu verilmiştir. Araştırmanın bulgular bölümünde kategoriler başlıklar halinde incelenecek ve öğrenci görüşleri verilirken de Katılımcının kısaltması olarak K kullanılacaktır.

STUDENT OPINIONS ON DISTANCE EDUCATION OF APPLIED WORKSHOP COURSES IN FINE ARTS EDUCATION

___

  • Berg, B. L., & Lune, H. (2015). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (H. Aydın, Çev.). Eğitim Yayınevi.
  • Creswell, J.W. (2013) Research Design: Qualitative, Quantitative, and Mixed Methods Approaches. 4th Edition, SAGE Publications, Inc., Londra.
  • Curabay, Şensu ve Emine Demiray. (2002). 20. Kuruluş yılında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi ve Açıköğretim Fakültesi Eğitim Televizyonu (ETV). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • Çakır G.ve Yurtsever B. (2012) An Implementation of Distance Education Program for Teaching Common Necessary Courses in Formal Education: Karabuk University Sample, Procedia - Social and Behavioral Sciences, Volume 55, Pages 187-195, ISSN 1877-0428,https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2012.09.493.
  • Fourie, Ina. (2001). Tha use of CAI for distance teaching in the formulation of search strategies. Library Trends 50 (1).
  • Garrison, R. (2000). Theoretical challenges for distance education in the 21st century: A shift from structural to transactional issues. The International Review of Research in Open and Distributed Learning, 1(1), 1-17. https://doi.org/10.19173/irrodl.v1i1.2
  • Gürbüz, S. ve Şahin, F. (2018). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri (5. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Laçin, G. (2021). Pandemi dönemi meslek liselerinde uygulamalı derslerin uzaktan eğitim sürecinde incelenmesi (Tez No. 691428) [Yüksek lisanz tezi, Bahçe Şehir Üniversitesi- İstanbul].
  • Merriam, S. B. (2013). Nitel araştırma desen ve uygulama için bir rehber (Çev. : Selahattin Turan, Çev. Ed.: Selahattin Turan). Nobel yayın dağıtım, Ankara.
  • Moore, J. L., Dickson-Deane, C., & Galyen, K. (2011). e-Learning, online learning, and distance learning environments: Are they the same?. The Internet and higher education, 14(2), 129-135. https://doi.org/10.1016/j.iheduc.2010.10.001
  • Odabaş, H. (2004). İnternet Tabanlı Uzaktan Öğrenim Modelinin Bilgi Hizmetlerine Yönelik Yüksek Öğretim Programlarında Kullanımı Ankara: Saga of Librarianship International Symposium.
  • Patton, M. (2014) Qualitative Research and Evaluation Methods. 4th Edition, Sage, Thousand Oaks.
  • Toptaş, H. T. (2022). Pandemi sürecinde uzaktan eğitim veren öğretmenlerin öz-yeterlik algıları ile uzaktan eğitim tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Tez No. 724376) [Yüksek lisanz tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi- Eskişehir].
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-0278
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Cahit AYDEMİR
Sayıdaki Diğer Makaleler

İŞ/AILE SINIR TEORISI VEYA İŞ-YAŞAM YAYILIMI TEORISI: İŞTEN AYRILMA NIYETINE DAIR META-ANALITIK BIR YAKLAŞIM

İsmail ÖZDEMİR

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ TÜRKİYE'NİN DIŞ TİCARETİ VE TURİZM SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Cüneyt ÇATUK

ÖRGÜTSEL GÜVEN İLE ÖRGÜTSEL MUTLULUK ARASINDAKİ İLİŞKİDE ÖRGÜTSEL SESSİZLİĞİN ARACILIK ROLÜ

Hanifi ÇAÇAN, Zülfü DEMİRTAŞ

SINIF İKLİMİ VE TUTUMUN İNGİLİZCE DERS BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİ: YABANCI DİL AĞIRLIKLI BEŞİNCİ SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI ÜZERİNE BİR İNCELEME

G. Candan HAMURCU, Pınar ORMAN

MESLEKİ GELECEK ZAMAN BEKLENTİSİNİN DUYGUSAL BAĞLILIK, İŞ TATMİNİ, TÜKENMİŞLİK VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNE ETKİSİ: AKADEMİSYENLER ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Coşkun AKÇA, İrfan ÇAĞLAR

YÜKSEKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN DEPREM SONRASINDA ÇEVRİMİÇİ CANLI DERSLERDEKİ MOTİVASYON KAYNAKLARI VE SORUNLARI

Cansu ŞAHİN KÖLEMEN

MOBİLYA ÜRETİCİ İŞLETMELERİN KURUMSAL İMAJININ REKLAM FİLMLERİ PERSPEKTİFİNDEN İNCELENMESİ

Ahmet Bora KIRKLIKÇI

4. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ “MADDENİN ÖZELLİKLERİ” ÜNİTESİNE İLİŞKİN AKADEMİK BAŞARI TESTİ GELİŞTİRME: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Sümeyye AYDIN GÜRLER, Hava AKGÜN

BANKA KREDİ HACMİ İLE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: DOĞRUSAL OLMAYAN EŞTÜMLEŞME ANALİZİ

İsmail Erkan ÇELİK, Murad KAYACAN

SOSYAL BİLGİLER DERS KİTAPLARINDA YER ALAN GENEL AĞ HABERLERİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Zafer ÇAKMAK, Süleyman ASLAN