DİJİTAL LİDERLİK ALGISININ METAFORLAR YOLUYLA İNCELENMESİ

Dijital liderlik günümüzde kurumsal başarı için vazgeçilmez niteliklerden birisi olarak görülmektedir. Yapılan bu araştırmada kamu okullarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin dijital liderlik algılarını metaforlar yoluyla ortaya koymak amaçlanmıştır.  Araştırmaya 2015-2016 öğretim yılında Şırnak il merkezindeki ilk ve ortaokullarda görev yapan 42 öğretmen ve 12 yönetici (N= 54) katılmıştır. Çalışma grubu tesadüfi örneklem yöntemi ile belirlenmiştir. Veriler, yarı yapılandırılmış formlar ile toplanmıştır. Verilerin analizinde kodlama ve ayıklama, örnek metafor imgesi derleme, kategori geliştirme, geçerlilik ve güvenilirliği sağlama ve metaforları aktarma aşamaları takip edilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların, dijital liderliğin; değişimsel yönü, idari yönü, hizmetkârlık yönü, sistemselliği, çok yönlülüğü ve soyutluk özelliğine vurgu yaptıkları ortaya çıkmıştır. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde katılımcılar tarafından üretilen metaforların tamamının dijital liderliğin farklı yönleriyle ilgili olduğu tespit edilmiştir. Dijital liderin idari kadroda görünen bir kişi olmaktan çok dijitalleşen dünyada; düşünceleri ve becerileri ile yönlendirici olma özelliğiyle öne çıkmasının ve değişime öncülük etmesinin gerekliliği ortaya konmuştur.
Anahtar Kelimeler:

Dijital liderlik, Metafor, Liderlik

___

  • Ahlquist, J. (2014). Trending now: Digital Leadership Education Using Social Media and The Social Change Model, Journal of Leadership Studies, Volume 8, Number 2.
  • Altınay Aksal, F. (2015). Are Headmasters Digital Leaders In School Culture? Education & Science, 40,77-86.
  • Benedetto, R. (2006). How Do Independent School Leaders Build the Educational Technology Leadership Capacity of the School? Unpublished Doctoral Dissertation, Drexel University, the United States.
  • Brown, C., Czerniewicz, L., Huang, C., Mayisela, T. (2016). Curriculum for Digital Education Leadership: A Concept Paper http://oasis.col.org/bitstream/handle/11599/2442/2016_Brown-Czerniewicz-Huang-Mayisela_Curriculum-Digital-Education-Leadership.pdf?sequence=4&isAllowed=y
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., Demirel, F. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Cochrane, T. (2006). Learning With Wireless Mobile Devices and Social Software. In Who's learning? Whose technology? Proceedings ascilite Sydney 2006. http://www.ascilite.org.au/conferences/sydney06/proceeding/pdf_papers/p50.pdf adersinden 19.12.2018 tarihinde erişilmiştir.
  • Eren, E. (1991). Yönetim ve Organizasyon. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayınları. İstanbul.
  • Goodyear, P., & Zenios, M. (2007). Discussion, collaborative knowledge work and epistemic fluency. British Journal of Education Studies, 55(4), 351–368.,
  • Gorton, C. (2018). 6 Characteristics of Digital Leadership. https://digileaders.com/6-characteristics-digital-leadership/ adresinden 12.12.2018 tarihinde erişilmiştir.
  • ISTE (International Society for Technology in Education). (2002). NETS for administrators 2002. http://www.iste.org/docs/pdfs/nets-for-administrators-2002_en.pdf?sfvrsn=2, adresinden 01.05.2015 tarihinde edinilmiştir.
  • Kaya, M. F. (2014). Sosyal Bilgiler Öğretmen Adaylarının Çevre Sorunlarına İlişkin Algıları: Metafor Analizi Örneği (Social Studies Teachers' Perceptions Related To Environmental Problems: A Sample Analysis Of Metaphors).Turkish Studies-International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 9/2 Winter 2014, 917-931.
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-0278
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Cahit AYDEMİR
Sayıdaki Diğer Makaleler

ŞANLIURFA İLİ KÖYLERİNDE YAŞLILARIN DEMOGRAFİK VE SOSYO-EKONOMİK DURUMLARI İLE YOKSULLUK VE YAŞLILIK ALGILARI

Müge KANTAR DAVRAN, Mehmet Reşit SEVİNÇ, Mehmet CANÇELİK

ZAMAN YÖNETİM BECERİLERİNİN AKADEMİK BAŞARI İLE İLİŞKİ

Müslüme AKYÜZ, Feride TAŞKIN YILMAZ, Kadriye ALDEMİR

EĞİTİM PROGRAMI OKURYAZARLIĞI KAVRAMININ KAVRAMSAL YÖNDEN ANALİZİ: BİR ÖLÇEK GELİŞTİRME ÇALIŞMASI

Salih AKYILDIZ

TÜRKİYE’DEKİ GÜNCEL MUHASEBE MEVZUATINA GÖRE FİNANSAL ARAÇLARIN SINIFLANDIRILMASI VE DEĞERLEME HÜKÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Serkan YÜCEL, Mehmet Akif ÖNCÜ, Ahmet AKCAN

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNDE ZORBALIĞI VE SALDIRGANLIĞI AÇIKLAMADA BAŞA ÇIKMA STRATEJİLERİNİN ROLÜ

Ahmet Bedel, Gökhan GÜLER

OTOMATİK DÜŞÜNCELERİN YORDAYICILIĞI: UMUT VE UMUTSUZLUK FARKI

Murat ARTIRAN, Alperen ŞEKER

TARIMSAL YAYIMDA KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI VE ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ TARIM TEMALI TELEVİZYON KANALLARINA KARŞI TUTUMLARI

Mustafa SERT, Mehmet Reşit SEVİNÇ, Mehmet CANÇELİK, Mustafa Hakki AYDOĞDU

YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MOORA YÖNTEMİ İLE TEDARİKÇİ SEÇİMİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ

Mehmet SARIOĞLAN, Karahan ARSLAN

BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN BİREYSEL YENİLİKÇİLİK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ (DİYARBAKIR İLİ ÖRNEĞİ)

İbrahim Ümit YAPICI, Seval KAYA

ASKERİ DENİZALTILARIN İÇ MEKAN KURGULARININ ERGONOMİ KAPSAMINDA İRDELENMESİ

Onur KILIÇ