SERMAYE AKIMI OYNAKLIĞI VE KREDİ BÜYÜMESİNDE YENİ PARA POLİTİKASININ ÖNEMİ

2008 global finansal krizinden sonra gelişmiş ülkelerin genişletici para politikaları sonucu bollaşan likidite gelişen ülkelere yöneldi. Henüz yapısal sorunlarını tam olarak çözememiş gelişen ülkelerde aşırı oynak sermaye akımları finansal riskleri de beraberinde getirdi. Finansal istikrarın önemi artarken kriz öncesi tek amacı fiyat istikrarı olan merkez bankalarının tek politika aracı olan kısa dönemli faiz oranıyla hem fiyat hem de finansal istikrarı sağlayabilmeleri çok zor hale geldi. Böyle bir ortamda TCMB fiyat istikrarından ödün vermeden finansal istikrarı sağlamak üzere yeni politika araçları kullanmaya başladı. Finansal istikrarın önemli göstergelerinden olan aşırı kredi büyümesi ve döviz kuru oynaklığının azaltılması için 2010'dan itibaren faiz koridoru, likidite yönetimi, zorunlu karşılıklar ve rezerv opsiyon mekanizması aktif olarak kullanılmaya başlandı. Bu yeni politika araçları sayesinde enflasyondan taviz verilmeden aşırı kredi büyümesi ve döviz kuru oynaklığı kontrol altında tutulabildi.

IMPORTANCE OF NEW MONETARY POLICY IN CREDIT EXPANSION AND VOLALITY OF CAPITAL FLOW

After global financial crisis in 2008, as a result of decrease in interest rates and expansionary monetary policies of developed countries, abundant liquidity was directed to developing countries. Highly volatile capital flows in developing countries which did not resolve their structural problems fully brought about financial risks. While the importance of financial stability increased, it became very difficult for central banks for which the single objective was price stability before crisis to ensure both price and financial stability via short-term interest rate as a single policy means. In this environment ,TCMB began using new policy tools to ensure financial stability without compromising price stability. For reducing excessive credit growth and exchange rate volatility as important indicators of financial stability, TCMB began to use interest rate corridor, liquidity management, and mandatory reserves and reserve option mechanism actively as of 2010. By means of this new policy instruments excessive credit growth and currency exchange rate volatility were kept under control without compromising inflation.

___

  • Alper, K. ve Tiryaki, T. (2011). "Zorunlu Karşılıkların Para Politikasındaki Yeri", TCMB, Ekonomi Notları S.2011-08.
  • Akçelik, Y., Başçı. E., Ermişoğlu. E. Ve Oduncu, A. (2013). "The Turkish Approach to Capital Flow Volatility", TCMB, Working Paper S.13/06.
  • Aysan, A., Fendoğlu, S. ve Kılınç M. (2014). "Managing Short-Term Capital Flows in New Central Banking:Unconventional Monetary Policy Framework in Turkey", TCMB, Working Paper S.14/03.
  • Barlas, Y. Ve Kaya, N. (2013). "Parasal Genişleme Politikalarının Gelişmekte Olan Ülke Portföy Akımları Kompozisyonuna Etkisi", TCMB, Ekonomi Notları S.2013-01.
  • Başçı, E.ve Kara, H. ( 2011 ). "Finansal İstikrar ve Para Politikası", TCMB Çalışma Tebliği No.11/08.
  • Binici, M., Erol, H., Kara, H., Özlü, P. Ve Ünalmış, D. (2013). "Faiz Koridoru bir Makro İhtiyati Araç Olabilir mi?", TCMB, Ekonomi Notları S.2013-20.
  • Ermişoğlu, E., Oduncu, A. Ve Akçelik, Y. (2013). "Rezerv Opsiyonu Mekanizması ve Kur Oynaklığı", TCMB Ekonomi Notları S.2013-04.
  • Kara, H. (2015). "Faiz Koridoru ve Para Politikası Duruşu", TCMB Ekonomi Notları S.2015- 13.
  • Kara, H. (2012) ."Küresel Kriz Sonrası Para Politikası", TCMB, Çalışma Tebliği No.12/17.
  • Koray, A., Kara, H. Ve Yörükoğlu, M. (2012). "Rezerv Opsiyon Mekanizması", TCMB, Ekonomi Notları S.2012-28.
  • Küçük, H., Özlü, P., Talaslı, A., Ünalmış, P. Ve Yüksel, C. (2013). "Likidite Yönetimi ve BİST Faiz Farkı", TCMB, Ekonomi Notları S.2013-25.
  • Ünalmış, D. (2015). "Faiz Koridoru, Likidite Yönetimi ve Para Piyasalarında Efektif Fonlama Faizi", TCMB, Ekonomi Notları S.2015-20.
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik)-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Cahit AYDEMİR