Antalya şehrindeki seyahat acentası çalışanlarının stres kaynakları, belirtileri ve sonuçlarının belirlenmesine yönelik ampirik bir araştırma

Stres “çağımızın hastalığı” olarak ifade edilmektedir. Pek çok fiziksel ve ruhsal rahatsızlığın sebebi olarak gösterilen stres, kendine has dinamikleri olan turizm sektöründe çalışanları da büyük oranda olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada Antalya şehrindeki seyahat acentalarında çalışanların stres kaynakları, stres belirtileri ve stresin yarattığı fiziksel ve ruhsal sonuçlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bunun için anketteki ifadelere faktör analizleri uygulanmış, faktörler arası ilişkileri belirlemek için korelasyon analizi kullanılmıştır. Ayrıca stres kaynak, belirti ve sonuçları ile çalışanın ve amirinin cinsiyeti arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek için tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır.

An empirical research to determine stress sources, symptoms and results of travel agency employees in Antalya

Stress is defined as “disease of our age”. Stress that is shown as reason of many physical and physicological sickness, effects employees of tourism sector which has its own characteristics, In this research stress sources, symptoms and results of employees that are working in travel agencies have been tried to determine. Factor analysis was used to expose stress sources, symptoms and results. Corelation analysis was used to find the relationship between them. One way variance analysis was used to determine whether sexuality of employee or supervisor was effective on stress source, symptom and results.

___

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (elektronik)-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Cahit AYDEMİR