SPOR TURİZMİ HİZMET KALİTESİ ÖLÇEĞİ GEÇERLİK VEGÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Bu çalışma, spor turizmi yapan otellerin sporculara sundukları hizmetlerin kalitesini ölçmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı geliştirmek amacı ile yapılmıştır. Araştırmacılar tarafından geliştirilen ölçek “Spor Turizmi Hizmet Kalitesi Ölçeği (STHKÖ)” olarak adlandırılmıştır. Ölçeğe açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Bu analizler sonucunda ölçeğin 28 madde ve 5 alt boyuttan oluştuğu gözlenmiştir. Ölçeğin alt boyutları “Spor tesisleri, α=0.96”, “Çalışanlar, α=0.82”, “Eğlence, α=0.90”, “Hijyen, α=0.85” ve “Oda kalitesi, α=0.80” olarak adlandırılmıştır. Bu beş boyut toplam varyansın %72.32’sini açıklamaktadır. Sonuç olarak ölçek otel işletmelerinin sundukları hizmetin sporcular açısından değerlendirilmesine yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olarak kabul edilmiştir.

VALIDITY AND RELIABILITY OF SPORT TOURISM SERVICE QUALITY SCALE

The purpose of this study was to develop a valid and reliable scale to measure the quality of the service provided to the athletes by hotels engaged in sport tourism. The scale named as “Sport Tourism Service Quality Scale” (STSQS). In the analysis process both exploratory factor analysis (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA) were conducted. The analysis results revealed that the scale consisted of 28 items grouped under 5 sub-dimensions. The sub-dimensions of the scale was named as “Sport facilities, α=0.96”, “Staff, α=0.82”, “Entertainment, α=0.90”, “Hygiene, α=0.85” and “Room quality, α=0.80”. This five subdimensions explained the 72.32% of the variance. As a conclusion, “Sport Tourism Service Quality Scale” emerged as a valid and reliable scale in measuring the hotels’ service quality perceived by athletes.

___

  • Akgül, A., & Çevik, O. (2005). İstatiksel Analiz Teknikleri, SPSS’te İşletme Yönetimi Uygulamaları. Ankara: Emek Ofset.
  • Akkoyun, İ. (2015). Yerel Yönetimlere Ait Fitness Merkezlerinde Algılanan Hizmet Kalitesi (Elazığ İl Örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Elazığ: Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Bayram, N. (2004). Sosyal Bilimlerde SPSS ile Veri Analizi. Bursa: Ezgi Kitapevi.
  • Bektaş, F. (2010). Kaçkar Havzası Trekking Parkurlarının Spor Turizmi Bakımından Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Çankaya, A. (2011). Halkla İlişkiler ve Spor Otellerinin Bir Pazarlama Stratejisi Olarak Kullandığı Golf Sporunun Halkla İlişkiler Açısından Yeri ve Önemi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G., & Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik. Ankara: Pagem Akademi.
  • Dörtyol, İ. T. (2012). Ulusal Kültürün Algılanan Hizmet Kalitesi ve Algılanan Müşteri Değeri Üzerindeki Etkisi: Turizm Sektöründe Bir Araştırma. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Gençer, R. T., Demir, C., & Aycan, A. (2008). Kayak Merkezlerindeki Spor Turistlerinin Hizmet Kalitesi Algılarını Etkileyen Değişkenler. Ege Akademik Bakış, 8 (2), 437-450.
  • Gök, A., &Tuna, H. (2013). Turizm Pazarlaması Açısından Malatya İlinin Potansiyelinin Belirlenmesi. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 15(24), 01-11.
  • Gümüşoğlu, Ş., Pırnar, İ., Perran, A., & Akbaba, A. (2007). Hizmet Kalitesi Kavramlar, Yaklaşımlar ve Uygulamalar. (1. Basım). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Gürbüz, E., & Ergülen, A. (2008). Yükseköğretim Kurumlarında Hizmet Kalitesi Ölçü ve Modelleri. (1. Basım). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Hatcher, L. (1994). A Step-By-Step Approach To Using The SAS (R) System For Factor Analysis And Structural Equation Modeling. Cary, NC: SAS Institute.
  • Kılıç, B., & Eleren, A. (2009). Turizm Sektöründe Hizmet Kalitesi Ölçümü Üzerine Bir Literatür Araştırması. Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 1(1), 91-118.
  • Kurtzman, J., & Zauhar, J. (2001). Virtual sport tourism. In Hudson, S. (ed.). Sport and adventure tourism. Haworth Pres.
  • Papadimitrio, D. A., & Karteroliotis, K. (2000). The Service Quality Exceptations in Private Sport and Fitness Centers”: A Reexamination of The Factor Structure. Sport Marketing Quarterly, 9(3), 157-164.
  • Polat, E., Aycan, A., Üzüm, H., & Polat, E. (2013). Gençlik Merkezlerinde Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçeği Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması. Spor Bilimleri Dergisi, 24(1), 25-36.
  • Ross, S. D. (2001). Developing Sport Tourism. An E-Guide For Destination Marketers And Sports Events Planners, National Laboratory For Tourism And Commerce. Gllinois: Univeristy of Ġllionis at Urbana-Champaing: 3, 7.
  • Standeven, J., & DeKnop, P. (1999). Spor Tourism. Human Kinetics; S. 71-72.
  • Şencan, H. (2005). Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Güvenilirlik ve Geçerlilik. Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Şimşek, Ö. F. (2007). Yapısal Eşitlik Modellemesine Giriş: Temel İlkeler ve LISREL Uygulamaları. Ankara: Ekinoks Yayınları.
  • Tavşancıl, E. (2006).Tutumların Ölçülmesi ve SPSS ile Veri Analizi. Ankara: 3. Baskı, Nobel Yayınları.
  • Uçan, Y. (2007). Spor-Fitness Merkezlerinin Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçeğinin Geliştirilmesi, Yayımlanmamış Doktora Tezi. Bolu: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
  • Yıldız, K., Polat, E., Sönmezoğlu, U., & Çokpartal, C. (2016). Fitness Merkezi Üyelerinin Algıladıkları Hizmet Kalitesinin Belirleyicileri Üzerine Bir Analiz.  Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi,  10(3): 453-464.
  • Yıldız, S. M. (2008). Spor Hizmetleri Kalitesini Değerlendirmede Kullanılabilecek Hizmet Kalitesi Modelleri ve Ölçüm Araçları. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 13(3), 35-48.
Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi-Cover
  • ISSN: 1306-2174
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Spor Turizmi Hizmet Kalitesi Ölçeği Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Hasan OSMANOĞLU, Hanifi ÜZÜM, Ünal KARLI, Ali AYCAN

SAĞLIK OKURYAZARLIĞININ HASTA MEMNUNİYETİ ÜZERİNE ETKİSİ

Fuat YALMAN, Yusuf ÖCEL, Kahraman ÇATI, Yalçın KARAGÖZ

Döviz Kurlarının Yurtiçi Fiyatlara Geçiş Etkisi: Türkiye Ekonomisi 2003-2017 Dönemi Uygulaması

Sevim AKDEMİR, Murat ÖZÇELİK

DÖVİZ KURLARININ YURTİÇİ FİYATLARA GEÇİŞ ETKİSİ: TÜRKİYE EKONOMİSİ 2003-2017 DÖNEMİ UYGULAMASI

Murat ÖZÇELİK, Sevim AKDEMİR

Bütünleşik Entropi Ağırlık-Vıkor Yöntemi İle Bilişim Teknolojisi Sektöründe Performans Ölçümü

A. Cansu GÖK-KISA, Selçuk PERÇİN

BÜTÜNLEŞİK ENTROPİ AĞIRLIK-VIKOR YÖNTEMİ İLE BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ SEKTÖRÜNDE PERFORMANS ÖLÇÜMÜ

Selçuk PERÇİN, A. Cansu GÖK-KISA

Üniversite Öğrencilerinin Mesleki Kimlik Durumunun Değerlendirilmesi: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Örneği

Elif KARABULUT TEMEL, Hülya ERKANLI, Yusuf Volkan TOPUZ

İKTİSADİ VE MALİ OKURYAZARLIK ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ

Erdoğan TEYYARE, Buket AYYILDIZ, Hüseyin DİRİCAN, Bediha Sultan ZIVALI, Betül RENKLİ

Sağlık Okuryazarlığının Hasta Memnuniyeti Üzerine Etkisi

Kahraman ÇATI, Yalçın KARAGÖZ, Fuat YALMAN, Yusuf ÖCEL

İktisadi ve Mali Okuryazarlık Üzerine Bir Araştırma: Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği

Erdoğan TEYYARE, Buket AYYILDIZ, Hüseyin DİRİCAN, Bediha Sultan ZIVALI, Betül RENKLİ