SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MÜZİK DERSİNDE MATERYAL KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmeni adaylarının müzik dersinde materyal kullanılmasına ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Bu amaca yönelik olarak sınıf öğretmeni adaylarına açık uçlu 6 sorudan oluşan veri toplama aracı uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Bilim Dalında okuyan ve gönüllü olarak araştırmaya katılan 32 sınıf öğretmeni adayı oluşturmuştur. Araştırmada öğretmen adaylarının görüşleri açık uçlu sorulardan oluşan bir form ile alınmıştır. Araştırmada öğretmen adaylarına sorulacak sorular hazırlanmadan önce öğretmen adaylarına müzik dersinde materyal kullanmanın önemi sorulmuş öğretmen adaylarının verdikleri cevaplardan yararlanılarak sorular oluşturulmuştur. Sorular yazılı olarak alındığı için, verilerin analizinde nitel araştırma tekniği olan “betimsel analiz” yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre öğretmen adaylarının tamamı müzik dersinde materyal kullanmanın ve materyal yapmanın gerekli olduğunu belirtmişlerdir. Müzik dersinde en çok kullandıkları materyallerin marakas ve flüt olduğunu belirtmişlerdir. Öğretmen adaylarının tamamına yakını marakas ve flüt dışında müzik dersinde farklı müzik aletleri kullanmak istediklerini ifade etmişlerdir. Yine öğretmen adaylarının tamamı müzik dersinde materyal kullanmanın dersi eğlenceli hale getirdiğini, sıkıcılıktan kurtardığını, ilgi çektiğini, derse katılımı artırdığını belirtmişlerdir.

___

  • Aslantaş, H.(2014). Müzik ders kitaplarında yer alan görsellerin öğretmen görüşleri doğ- rultusunda incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilim- leri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı, Erzurum.
  • Atak Yayla, A. ve Dalmışlı, F. (2014). Müzik eğitiminde öğretim materyallerinin kulla- nımı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Cilt 6,(10), s.199-214.
  • Biber Öz, N.(2001).İnsanın kültürel gelişiminde müzik eğitiminin önemi. Uludağ Üni- versitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi. 14(1), s.101-106.
  • Çevik Kılıç, D.B.(2016). Müzik öğretmeni adaylarının öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı dersi hakkındaki görüşleri. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, (Journal Of Research in Education And Teaching) 5(1), s.1-8. ISSN: 2146-9199
  • Çilingir, V. ve Şentürk, N. (2012). İlköğretim 1., 2. ve 3. sınıf öğretmenlerinin ilköğretim müzik dersi öğretim programı kazanımlarını gerçekleştirebilmeleri konusunda kendi yeterliklerine ilişkin görüşleri (Aydın ili örneği). Adnan Menderes Üniver- sitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 3 (2), s.1-20.
  • Demiralp, N. (2007). Coğrafya eğitiminde materyaller ve 2005 coğrafya dersi öğretim programı, Kastamonu Eğitim Dergisi, 15(1), s.373-384.
  • Güven, S.(2006) Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme dersinin kazandırdığı yeter- likler yönünden değerlendirilmesi (İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi örneği) Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 4(2), 165 – 179.
  • Kıvrak, Y. (Ekim, 2003). Müzik Eğitimi çalgılarımız “ilk 40 yıla damgasını vuran man- dolin, son 30 yıla damgasını vuran blokfülüt ve son yıllarda müzik eğitimimizde zorlamasız olarak kendine kendiliğinden bir yer bulan klasik gitar. Sözlü bildiri,
  • Cumhuriyetimizin 80. Yılında Müzik Sempozyumu. İnönü Üniversitesi, Malat- ya, http://www.muzikegitimcileri.net/bilimsel/bildiri/Y-Kivrak_2.html adresin- den 24.06.2017 tarihinde alınmıştır.
  • Koca, Ş. (25-27 Nisan, 2012). Sınıf öğretmenliği anabilim dalında öğrenim gören öğren- cilerin çalgı (blokflüt) çalma becerilerine yönelik yeterliklerinin belirlenmesi, X. Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu, Niğde.
  • Kocabaş, A.ve Selçioğlu, E. (2006). İlköğretim okulları 4. ve 5. sınıflarında müzik dersi- nin gerçekleşme düzeyi ve öğrencilerin beklentilerine ilişkin görüşleri. Pamuk- kale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, s.56-66.
  • Okan Akın, N. (2012). A Practical study of visual culture. conveyance. Procedia-Social and BehavioralSciences, 51, s. 672-676.
  • Saydam, R. (2003). Cumhuriyetimizin 80. yılında müzik sempozyumu. İnönü Üniversitesi Bildiriler, Malatya.
  • Öcal, A.O. (2014). İlköğretim ikinci kademe müzik dersi öğretim programlarında uygu- lanan blok flüt eğitimine ilişkin öğretmen görüşleri (Ankara ili örneği). Yayım- lanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Önal, A.A. ve Aydoğan, S. (2012). Bir sınıf çalgısı olarak blokflütün ilköğretim müzik dersi öğretim programını gerçekleştirebilmedeki yeterliliği. Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi, 10, s.57-75.
  • Yıldırım, A& Şimşek, H(2006). Sosyal bilimlerde nitel araştırma Yöntemleri, Seçkin Ya- yıncılık, Ankara.