MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ MÜLTECİ ÖĞRENCİLERE YÖNELİK EĞİTİM POLİTİKALARI İLE İLGİLİ EĞİTİMCİ GÖRÜŞLERİ

Mevcut araştırmanın amacı Milli Eğitim Bakanlığının sayıları milyonu bulan mülteci öğrencilerin eğitimine yönelik eğitim politikasını eğitimcilerin görüşleri doğrultusunda değerlendirmek, mülteci öğrencilerin eğitimi sürecinde yaşanan sorunları ve bu soruların çözümüne yönelik öneriler sunabilmektir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırma Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan bir ilde değişik eğitim kurumlarında görevli ve lisansüstü eğitime devam eden yirmi üç eğitimci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada mülteci öğrencisi bulunan çeşitli eğitim kademelerinde görev yapan katılımcıların yer almasına özen gösterilmiştir. Araştırmanın sonuç ve önerileri; araştırmaya katılan eğitimciler, Milli Eğitim Bakanlığınca mülteci çocuklara yönelik verilen eğitimi insancıl bulmakla beraber, birçok eksikliğinin olduğunu da dile getirmektedirler. Katılımcılara göre, MEB’in mülteci çocuklara yönelik belirgin bir eğitim politikası mevcut değildir. Süreç içerisinde ve süreç devam ederken eksiklikler, sorunlar çıktıkça o problemlere özgü, anlık çözümler üretilmeye çalışılmaktadır. Aradan geçen yedi sekiz yıla rağmen Bakanlığın hala belirgin bir politikaya sahip olmadığı kanaatindedirler. Araştırmaya katılan eğitimciler, mülteci öğrenciler arasında çeteleşmeye doğru bir yönelim olduğuna dikkat çekmektedirler. Bakanlığın mülteci öğrencilerin gelecekleri ile ilgili bir yol haritası belirlemesi gerekmektedir. Ayrıca eğitimciler tarafından, okullarda seviye sınıfları uygulamasına geçilmesi ve bu çocuklara yönelik takviye kurslarının düzenlenmesi gerektiği de önerilmektedir.

___

  • Acar Yurtman, G. (2018). Suriyeli çocuk mültecilerin karşı karşıya bulundukları risk alanları. I. uluslararası göç ve mülteci kongresi bildirileri, (285-298), Düzce: Düzce Üniversitesi Yayınları.
  • Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve İçişleri Bakanlığı (2005). İltica ve göç mevzuatı, Ankara: BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve İçişleri Bakanlığı Yayını.
  • Çetin Dağdelen, M. (2108). Mültecilerin yerel medyada temsili: Denizli kenti örneği. I. uluslararası göç ve mülteci kongresi bildirileri, (558-573), Düzce: Düzce Üniversitesi Yayınları.
  • Eğitim Reformu Girişimi (ERG, 2017). http://www.egitimreformugirisimi.org/2017de- ne-degisti/, adresinden 10.01.2020’de alınmıştır.
  • Genç, Y. (2018). Mülteci/sığınmacıların psiko-sosyal sorunları. I. uluslararası göç ve mülteci kongresi bildirileri, (355-298), Düzce: Düzce Üniversitesi Yayınları.
  • Genç, Y. ve Alsancak, F. (2018). Suriyeli Sığınmacıların Uyum Sorunlarının Değerlendirilmesi. I. uluslararası göç ve mülteci kongresi bildirileri, (466-482), Düzce: Düzce Üniversitesi Yayınları.
  • Koca, M. (2019). Uluslararası göç ve Türkiye. Sosyal Sorunlarda Güncel Tartışmalar (187-212), (Editör: Y. Daşlı), Ankara: Anı Yayınları.
  • Reyhanlıoğlu, E., N. (2018). Çekiyorum: Mültecilik; mülteci çocuk olma-Ankara örneği, I. uluslararası göç ve mülteci kongresi bildirileri, (227-241). Düzce: Düzce Üniversitesi Yayınları.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri, (5.Baskı), Ankara: Seçkin Yayıncılık.
EKEV Akademi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-6229
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: ERZURUM KÜLTÜR VE EĞİTİM VAKFI