GAZALİ FELSEFESİNDE EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM: EŞ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

On birinci yüzyılda yaşamış bir düşünür olan Gazali, İslam skolastisizminin en güç temsilcilerindendir. O, dini konulardaki tartışmalarda geleneksel İslam’ı savunmuş ve bu konuda çok başarılı olmuştur. Gazali’nin bu konuları tartışmadaki başarısı onu İslam dünyası içinde çok ünlü bir konuma taşımıştır. Hatta bu başarıları sebebiyle İslam coğrafyasında kendisine Huccetü’l – İslam (Dinin Delili) ve Ziyned – Din (Dinin Süsü) unvanları verilmiştir. Gazali birçok özelliğe sahip bir düşünürdür. O, her şeyden önce çok güçlü bir din âlimidir. Felsefeden şiire çok farklı alanlarda derinlemesine bilgi sahibi olan bir entelektüeldir. Döneminin en yüksek akademik unvanına ulaşmış bir müderristir. Aynı zamanda o, âlimlerin üzerinde anlaşamadığı konularda verdiği güçlü fetvalarla bilinen bir İslam Hukukçusu ve bireysel anlamda bir mutasavvıftır. Gazali bu özellikleri sebebiyle İslam ile ilintili hemen her konuya temas etmiş ve bu konularda görüş bildirmiştir. Bunlardan biri de evlilik konusudur. Gazali, evliliği İslami ve tasavvufi bir yorumla ele almış ve evlilik ile ilgili her konuyu ayrıntılı olarak açıklamıştır. Bu çalışmada, Gazali’nin evlilik adaylarına, eş seçerken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda verdiği tavsiyeler ele alınmıştır. Bunu yaparken içerik analiz ve veri yorumlama teknikleri kullanılmış, metinler eleştirel bir tarzda incelenmiştir.

___

  • Büyük Türkçe Sözlük. (2013). Evlilik ve nikâh maddeleri. Türk Dil Kurumu (TDK). Web: www.tdk.gov.tr adresinden 30.12.2013’te alınmıştır.
  • Dini Soruları Cevaplandırma Platformu. (2013). Gıybet maddesi. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı. Web: https://kurul.diyanet.gov.tr/SoruSor/DiniKavramlarSozlugu. aspx adresinden 31.12.2013’te alınmıştır.
  • Gazali. (1998). El Munkızu Mine’d – Dalâl (dalâletten hidayete). Çeviren: Yapla Pakiş. İstanbul: Umran Yayınları
  • …….. (2004a). İhyâ’u Ulûmi’d – Din. Hazırlayan: Abdulhalık Duran. İstanbul: Hikmet Neşriyat
  • …….. (2004b). Kimya – yı Saadet. Çeviren: Ali Arslan. İstanbul: Hikmet Neşriyat Kur’ân’ı Kerim Meali. (2013). Evlilik ve nikâh ile ilgili ayetler. Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB). Kur’ân’ı Kerim Portalı. Web: http://kuran.diyanet.gov.tr/Kuran.aspx#4:1 adresinden 30.12.2013’te alınmıştır.
  • Kütüb – i Sitte. (2013). Evlilik ve nikâh ile ilgili hadisler. Web: http://kutubusitte.com/Hadisler/ nikah.htm adresinden 30.12.2013’te alınmıştır.
  • Nişanyan Sözlük. (2013). Nikâh maddesi. Sözlerin Soy Ağacı: Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü. Web: www.nisanyansozluk.com adresinden 30.12.2013’te alınmıştır.