DİN GÖREVLİLERİNİN, “DİN GÖREVLİSİ”, “DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI” VE “MÜFTÜ” KAVRAMLARINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN METAFOR ANALİZİ YOLUYLA İNCELENMESİ (ŞANLIURFA ÖRNEĞİ)

Bu çalışmanın amacı, Şanlıurfa örneğinde din görevlilerinin “ Din Görevlisi”, “Diyanet İşleri Başkanlığı” ve “Müftü” kavramlarına ilişkin sahip oldukları metaforları tespit etmektir. Araştırmanın çalışma grubunu, Şanlıurfa İl Müftülüğünde görevlerine devam eden din görevlileri oluşturmaktadır. Katılımcılardan “Din görevlisi”, “Diyanet İşleri Başkanlığı” ve “Müftü” kavramlarına yönelik ne tür metaforlara sahip oldukları ve bu metaforların nasıl/nedenini belirten açıklamaların istendiği açık uçlu soru formlarını doldurmaları istenmiştir. Veriler nitel (içerik ve betimsel analiz) veri çözümleme teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Din görevlilerinin mesleklerine, kurumlarına ve idarecilerine karşı olumlu bir tutuma sahip oldukları tespit edilmiştir. Din görevlilerinin her üç kavram ile ilgili olarak ürettikleri metaforlar incelendiğinde bu üç kavramın dini konularda halkı aydınlatma, rehberlik etme ve bu görevleri hakkıyla ifa etme noktasında yoğunlaştığı görülmektedir.

___

  • Aydın, İ. H. (2006). Bir Felsefi Metafor Yolda Olmak. VI. Sayı 4. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergis, 6(4), 9-22.
  • Aydoğdu, E. (2008). İlköğretim okullarında öğrenci ve öğretmenlerin sahip oldukları okul algıları ile ideal okul algılarının metaforlar yardımıyla analizi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi).
  • Balcı, A. (1999). Metaphorical images of school: School perceptions of students, teachers and parents from four selected schools (in Ankara) . Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Yayımlanmamış doktora tezi).
  • Balcı, A. (2003). Eğitim örgütlerinde yeni bakış açıları. Kuram-Araştırma İlişkisi II. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi(33), 26-61.
  • Balcı, A. (2005). Açıklamalı eğitim yönetimi terimleri Sözlüğü. Ankara: Tek Ağaç Yayınevi. Çelikten, M. (2005). Eğitim sisteminde kullanılan kültür ve öğretmen metaforları. . XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri KongresiXIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi Bildirileri. Denizli: Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi.
  • Cerit, Y. (2006). Öğrenci, öğretmen ve yöneticilerin okul kavramıyla ilgili metaforlara ilişkin görüşleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi, 6, 669-699.
  • Cerit, Y. (2008). Öğrenci, öğretmen ve yöneticilerin müdür kavramı ile ilgili metaforlara ilişkin görüşleri. Eğitim ve Bilim(33), 3-13.
  • Lakoff, G. J. (1980). Metaphors we live by. Chicago: University of Chicago University. Saban, A. (2004). Giriş düzeyindeki sınıf öğretmeni adaylarının öğretmen kavramına ilişkin ileri sürdükleri metaforlar. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi(2), 131-155.
  • Saban, A. (2011). Prospective computer teachers’ mental images about the concepts of school and computer teacher, 11(1), Educational Science Theory and Practise, 11(1), 435-446.
  • Saban, A. K. (2006). An Investigation of the concept of teacher among prospective teachers through metaphor analysis. Educational Sciences: Theory & Practice, 6(2), 509-522.
  • Saban, A., & Koçbeker, B. N. (2006). An Investigation of the concept of teacher among prospective teachers through metaphor analysis. Educational Sciences: Theory & Practice, 6(2), 509-522.
  • Şişman, M. (2002). Eğitimde mükemmellik arayışı etkili okullar. Ankara: Pegem Akademi. TDK. (2009). Türkçe sözlük. Ankara: Türk Dil Kurumu.
  • Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.