Anadili temelli çokdilli eğitim: Nasıl?

Bu yazıda Türkiye'de farklı özellik ve ihtiyaçlara sahip Kürt öğrencilerin heterojen sosyodilsel durumu göz önüne alınarak anadili temelli çokdilli bir eğitimin nasıl uygulanabileceğine genel hatlarıyla değinilmektedir. İlk olarak Kürt öğrencilerin mevcut sosyodilsel durumlarına bakıldıktan sonra bu duruma karşı Kürt öğrencilerin içinde bulundukları kendi lehlerine dönüş türe bilmek için Eleştirel/Dönüştürücü bir eğitim anlayışının benimsenmesi önerilmektedir. Sonrasında bu anlayışla farklı ülke bağlamlarında ne tür eğitim modellerinin uygulandığına değinilmekte, son olarak bunların ışında Kürt öğrencilerin eğitimlerinde dört farklı anadili temelli çokdilli eğitim modelinin kullanılabileceği iddia edilmektedir.

Mother tongue-based multilingual education: How?

This paper mentions how a mother tongue-based multilingual education can be utilized for the education of Kurdish students with different characteristics and needs in Turkey. Firstly, the current sociolinguistic situations of these Kurdish students are looked into after which a perspective of Critical/Transformative pedagogy is suggested so as to the students in question can be empowered to transform their situation from their own vantage point. Then, examples of such a perspective followed in different country contexts are being referred to. Taking all this into account, it is claimed, lastly, that four different mother tongue-based education models can be used in the education of Kurdish students.

___

  • Benson, C. (2005), Girls, Educational Equity and Mother Tongue-Based Teaching, UNESCO, Bangkok.
  • Cummins, J. (2000) Language, Power and Pedagogy: Bilingual Children in the Crossfire, Clevedon: Multilingual Matters.
  • Cummins, J. (2001), "Empowerment through Biliteracy", alıntı An Introductory Reader to the Writings of Jim Cummins, (der.) Colin Baker ve Nancy Hornberger, Multilingual Matters, Clevedon.
  • Freire, P. ve Macedo, D. (1987). Literacy: Reading the Word and the World, Bergen and Garvey, South Hadley, MA.
  • Freire, P. (2010). Ezilenlerin Pedagojisi, (çev.) Erol Özbek/ Dilek Hattatoğlu, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Malone, S (2010), MLE Program Planning Manual, (basılmamış kaynak).