Genç Çiftçi Programının Hayvan Yetiştiricileri Açısından Değerlendirilmesi: İzmir İli Örneği

Amaç: Bu araştırmanın amacı, üç yıl boyunca uygulanan Genç Çiftçi Programının farklı faaliyet alanındaki hayvan yetiştiricilerine göre değerlendirmek ve programının başarısını arttıracak yeni kriterler geliştirmektir.Materyal ve Metot: Araştırmanın ana materyalini İzmir İlinde Genç Çiftçi Programı kapsamında hibe alan 109 üreticiden anketler ile yüz yüze görüşülerek elde edilen veriler oluşturmuştur. Verilerin analizinde basit istatistiksel analizler, mutlak ve oransal dağılımlar, çapraz tablolar, aritmetik ortalamalar ile istatistiksel karşılaştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Genç Çiftçilerin uygulanan hibe programından memnuniyetlerini belirlemek ve programı değerlendirmek için beşli likert ölçeğinden yararlanılmıştır.Bulgular: Çalışma sonuçlarına göre “Genç Çiftçi Projesi”nin eksikliklere rağmen başarılı olduğu tespit edilmiştir. Bu eksikliklerden en önemlisi hibe miktarının yetersiz olmasıdır. Sonuç: Araştırma kapsamında elde edilen bulgularla tutarlı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2019-2020 yılları arasında Uzman Eller adı altında benzer bir proje hayata geçirilmiştir. Bu projede hibe miktarı arttırılmış ve sadece tarımla ilgili alanlarda eğitimi olanların başvurusuna açılmıştır. Diğer bir ifadeyle, Genç Çiftçi Projesinde tespit edilen eksikliklerin düzenlenmiş olup, hibe sahiplerinin başarısının arttırılmasına olanak sağlanmıştır. Benzer projelerin daha uzun vadeli olarak uygulanması hem kırsal alanları kalkındırması hem de kırsaldaki gençlere istihdam yaratılması açısından oldukça önemlidir. Kırsal alanların kalkındırılmasına dönük projeler ile ve gençlerin kente göçmeleri önlendikçe tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak daha kolay olacaktır.

Evaluation of The Young Farmer Program in Terms of Animal Breeders: Case of Izmir

Aim: The aim of this research is to evaluate the Young Farmer Program according to the different types of animal breeders which has been implemented for three years and to develop new criteria that will succeed.Material and Methot: The main material of the study was the data obtained through face-to-face interviews with questionnaires from 109 producers who received grants within the scope of Young Farmer Program in İzmir Province. Simple statistical analysis, absolute and proportional distributions, cross tables, arithmetic means and statistical comparison methods were used in the analysis of the data. The five-point likert scale was used to determine the satisfaction of young farmers from the grant program and to evaluate the program.Results: According to the results of the study, it was determined that the "Young Farmer Project" was successful despite the shortcomings. The most important of these shortcomings is the insufficient amount of the grant.Conclusion: Consistent with the findings obtained within the scope of the research, a similar project was implemented by the Ministry of Agriculture and Forestry under the name of Uzman Eller between 2019-2020. In this project, the amount of grant was increased and it was opened to applications only for those who have education in agriculture related fields. In other words, the deficiencies identified in the Young Farmer Project have been regulated and the success of the grantholders has been increased. Implementation of similar projects in a longer term is very important in terms of both developing rural areas and creating employment for rural youth. It will be easier to ensure the sustainability of agriculture with projects aimed at the development of rural areas and as long as young people are prevented from migrating to the city.

___

  • Akkaya, M. A. ve B. Gülçubuk. 2019. kırsal gençliğin girişimcilikle imtihanı: genç çiftçi desteği uygulaması üzerine bir inceleme. 4. Uluslararası EMI Girişimcilik ve Sosyal Bilimler Kongresi Bildirisi (s.1014).
  • Alkan, A. ve B. Özkan. 2020. Antalya ilinde genç çiftçi projesinin uygulaması ve sürdürülebilirliği üzerine bir araştırma. Mediterranean Agricultural Sciences, 33(1):67 72.
  • Altıntaş, G., A. Altıntaş, E. Oruç, H. Kızılaslan, E. Çakmak ve D. Birol. 2020. Genç çiftçi proje desteğinden yararlanmayı etkileyen faktörler; TR-83 Bölgesi örneği. Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER), 1 (1): 152-168.
  • Anonim. 2020a. Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi 2014-2020, Ankara.
  • Anonim. 2008. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarımsal Kooperatifçilik, Samsun.
  • Anonim. 2016. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, http://www.tab.org.tr/ , Erişim Tarihi: 30.05.2020.
  • Anonim. 2017a. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, https://www.tzob.org.tr/ , Erişim Tarihi: 30.05.2020.
  • Anonim. 2017b. Mllî Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, 2017 Yılı Performans Programı. http://sgb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2017_01/ 30154029_2017_YYlY_ Performans_ProgramY.pdf. Erişim tarihi: 11.08.2020.
  • Anonim. 2017c. Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası. https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/incomesupport/ young-farmers_en (Erişim tarihi: 12.08. 2020).
  • Anonim. 2020b. İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği, http://www.koykoopizmir.com/ , Erişim Tarihi: 30.05.2020.
  • Anonim. 2020c. İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, http://www.izmirbirlik.com/ , Erişim Tarihi: 30.05.2020.
  • Anonim. 2020d. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, http://turkiyekoyunkeci.org/ , Erişim Tarihi: 30.05.2020.
  • Anonim. 2020e. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, http://www.tarimkredi.org.tr/index.php , Erişim Tarihi: 30.05.2020.
  • Anonim. 2020f. S.S. Tire Süt Müstahsilleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, https://www.tiresutkoop.org/ , Erişim Tarihi: 30.05.2020.
  • Başaranoğlu, C. ve H. Yılmaz. 2020. Genç çiftçilerin çiftçilik yapma eğilimlerinin ve çiftçilik özelliklerinin belirlenmesi: Isparta ili örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 26 (1): 19 -28.
  • Berk, A. ve S. Armağan. 2018. kırsal alanda genç çiftçilerin sorunları ve beklentileri; Niğde ili örneği. Alatarım, 18 (1): 57-64.
  • Çelik, N. 2018. Tarımda Kadın Girişimciliği ve Genç Çiftçi Projesi: Kahramanmaraş İli Örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Yüksek Lisans Tezi.
  • Demirbük, M. 2013. Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programının değerlendirilmesi Sivas ili örneği, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Doğan, H. G., A. Kan, M. Kan, F. Tosun, İ. Uçum, C. Solmaz ve D. Birol. 2018. Türkiye’de genç çiftçi proje desteğinden yararlanma düzeyini etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi. Türk Tarım–Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6(11) :1599-1606.
  • Karaturhan, B., T. Çukur, D. B. Budak ve S. Kaya. 2012. Türkiye’de Kırsal Gençliğe Yönelik Yürütülen Yayım ve Eğitim Çalışmaları. 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi, 5-7 Eylül 2012, Konya.
  • Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics, Prentice Hall Inc., USA. Pages 1016.
  • Örki, A. 2016. Ekonomik kalkınmada kooperatiflerin öneminin örneklerle değerlendirilmesi. Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3 (2). Sav, O. ve C. Sayın. 2018. Tarımda kalma eğilimini etkileyen başlıca faktörlerin genel bir değerlendirmesi. KSÜ Tarım ve Doğa Derg., 21(Özel Sayı): 190-197.
  • Tekin, M. 2005. Hayallerin gerçeğe dönüşümü: Girişimcilik Konya: Günay Ofset.
  • Unakıtan, G. ve B. Başaran. 2018. Genç çiftçi projesinin başarısı için bir öneri: genç çiftçi kooperatifleri. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 4 (2): 149-157.
  • Uzunsakal, E. ve D. Yıldız. 2018. Alan araştırmalarında güvenilirlik testlerinin karşılaştırılması ve tarımsal verileri üzerine bir uygulama. Uyg. Sosyal Bil. Derg., 2 (1): 14-28.
  • Yılmaz, H., V. Demircan, M. Gül, H. Çelik Ateş ve E. Öztürk. 2014. 2000 Yılı Sonrası Tarım Politikalarının Kırsal Kesim ve Tarımsal Yapı Üzerine Sosyo-Ekonomik Etkileri: Batı Akdeniz Bölgesi Örneği. TUBİTAK 1001 Proje sonuç raporu. Proje no: 111K048.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Etlik Piliçlerde Kesim Öncesi Yem Çekim Periyodunun ve İçme Suyuna Organik Asit İlavesinin Kesim Randımanı, Et Kalitesi, Bağırsak Mikroflorası ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri

Hasan KAYAN, Zümrüt AÇIKGÖZ

Türkiye ve Japonya Tarım ve Tarımsal Mekanizasyon Durumunun Karşılaştırılması

Doğan GÜNEŞ, Hideo HASEGAWA, Harun YALÇIN

Kesme Çiçeklerin Önemi ve Tokat Kentinde Tüketicilerin Tercihlerinin Belirlenmesi

Kübra YAZİCİ, Bahriye GÜLGÜN

Sanayi Domatesinde Bakteriyel Leke (Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria) ve Geç Yanıklık (Phytophthora infestans) Hastalıklarına Karşı Farklı İlaçlama Programlarının Etkinliklerinin Araştırılması

Hande GÖKSEL YÜCE, Necip TOSUN, Hüseyin TÜRKÜSAY

Şark Tipi Tütünün Bitki Besin Elementleri İçeriğinin Belirlenmesi

Mahmut TEPECİK, Ali Rıza ONGUN

Türkiye’de Sebze Üretiminde Tür ve Çeşit Tercihleri

İbrahim DUMAN, Yüksel TÜZEL, Dennis Johannes APPELMAN

Genç Çiftçi Programının Hayvan Yetiştiricileri Açısından Değerlendirilmesi: İzmir İli Örneği

Zeynep Ceren ÇAĞLAYAN, İbrahim GÖKTAŞ, Murside ORMECI KART, Sevtap GÜMÜŞ

Bazı biyopreparatların Pamuk beyazsineği ve Domates güvesi’ne laboratuvar koşullarında etkinliği

Enver DURMUŞOĞLU, Hasan BALCI, Errol HASSAN

Cabernet Sauvignon Şaraplık Üzüm Çeşidinde Farklı Potasyumlu Gübre Uygulamalarının Yaprak Besin Element İçerikleri Üzerine Etkileri

Bihter ÇOLAK ESETLİLİ, Özen MERKEN, Ali GÜLER, Tülin PEKCAN, Selçuk KARABAT, Akay ÜNAL, Dilek ANAÇ, Nevin ERYÜCE

İzmir Buca Kapalı/Açık Ceza İnfaz Kurumunda Beslenme Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Halis Ongun OSKAY, Gülfem ÜNAL