Entomopatojen Funguslar Beauveria bassiana (Bals.) ve Metarhizium anisopliae (Metsch.)'nin Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae)'nın Yumurta ve Larva Dönemlerine Etkisi

T uta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae) Güney Amerika’da domatesin en önemli zararlılarından birisidir. Günümüzde Avrupa ve Kuzey Afrika’dan sonra Türkiye’de de domates üretimi için ana zararlı olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, entomopatojen funguslardan Beauveria bassiana ve Metarhizium anisopliae’nin T. absoluta’nın hem larva hem de yumurta dönemine karşı etkinlikleri araştırılmıştır. Yapılan çalışmalarda laboratuvarda üretimi yapılan T. absoluta’nın yumurta ve 1. larva dönemindeki bireyleri ile iklim odasında yetiştirilen domates bitkileri kullanılmıştır. Denemeler 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür ve daldırma yöntemi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin istatiksel değerlendirmesi sonucunda; B. bassiana’nın 7. ve 9. günler sonunda yumurta dönemi üzerindeki etkinliği %41.67 ve %66.67 olarak gerçekleşirken 1. larva dönemi üzerindeki etkinliği %4,17 ve %12,50 olarak gerçekleşmiştir. Buna karşın M. anisopliae’nin 7. ve 9. günler sonunda yumurta dönemi üzerindeki etkinliği %91.67 ve %100,00 olurken, larva dönemi üzerine etkinliği ise hem 7. hem de 9. gün sonunda %91.67 olarak bulunmuştur. Yapılan laboratuvar çalışmalarında, M. anisopliae’nin larva dönemi üzerinde, B. bassiana’nın yumurta döneminde T. absoluta’nın savaşında etkili bir mikrobiyal savaş etmeni olabilecek potansiyele sahip oldukları sonucuna varılmıştır
Anahtar Kelimeler:

-

Effects of entomopathogenic fungi, Beauveria bassiana (Bals.) and Metarhizium anisopliae (Metsch.) on larvae and egg stages of Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae)

Keywords:

-,

___

  • Anonymous, 2008. T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı, Dokuzuncu Kalkınma Planı. Kimya sanayi Özel İhtisas Komisyonu. Gübre-Tarım İlaçları Çalışma Grubu Raporu. Ankara.
  • Barrientos, Z.R., H.J. Apablaza, S.A. Norero and P.P. Estay. 1998. Threshold temperature and thermal constant for development of the South American tomato moth, Tuta absoluta (Lepidoptera: Gelechiidae). Ciencia e Investigacion Agraria, 25: 133–137, (in Spanish).
  • Deacon, J.W. 1983. Microbial control of pests and diseases. Van Nostrand Reinhold (UK) Co.Ltd., 31-41.
  • Germain, J.F., A.I. Lacordaire, C. Cocquempot, J.M. Ramel and E. Oudard. 2009. Un nouveau ravageur de la tomate en France: Tuta absoluta, PHM-Revue Horticole, 512: 37–41.
  • Karman, M. 1971. Bitki Koruma Araştırmalarında Genel Bilgiler. Denemelerin Kuruluşu ve Değerlendirme Esasları. Bölge Ziraî Mücadele Araştırma Enstitüsü, İZMİR-Bornova, 279.
  • Kılıç, T. 2010. First record of Tuta absoluta in Turkey, Phytoparastica, 38(3): 243-244.
  • Lewis, L. C., D.J. Bruck and R.D. Gunnarson, 2002. On-farm evaluation of Beauveria bassiana for control of Ostrinia nubilalis in Iowa, USA. Biocontrol, 47 (2), 167-176.
  • Miranda, M.M.M., M. Picanco, J.C. Zanuncio and R.N.C. Guedes. 1998. Ecological life table of Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae). Biocontrol Sci Technol, 8:597–606.
  • Öncüer, C. 1995. Tarımsal Zararlılarla Savaş Yöntemleri ve İlaçlar. Ege Üniversitesi Basım evi, 333 s.
  • Pires, L.M., E.J. Marques, V. Wanderley-Teixeira, A.A.C. Teixeira, L.C. Alves and E.S.B. Alves. 2009. Ultrastructure of Tuta absoluta parasitized eggs and the reproductive potential of females after parasitism by Metarhizium anisopliae. Micron, 255-261.
  • Potting, R. 2009. Pest risk analysis, Tuta absoluta, tomato leaf miner moth. Plant protection service of the Netherlands, 24pp.
  • Rodriguez, M.S., M.P. Gerding and A.I. France. 2006. Entomopathogenic fungi ısolates selection for egg control of tomato moth, Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera: Gelechiidae) eggs. Agriculture Tecnica (Chile), 66(2): 151-158.
  • Thungrabeab, M. and S. Tongma. 2007. Effect of entomopathogenic fungi, Beauveria bassiana (Balsam) AND Metarhizium anisopliae (Metsch) on non target ınsects, KMITL Sci. Tech. J., 7(1): 8-12.
  • Urbaneja, A., R. Vercher, V. Navarro, F. García Marí and J.L. Porcuna. 2007. La polilla del tomate, Tuta absoluta. Phytoma Espaňa, 194: 16–23.
  • Yıldırım, E. 2000. Tarımsal Zararlılarla Mücadele ve Kullanılan Yöntemler. Atatürk Üniv. Zir. Fakültesi Yayınları No: 219, Ziraat Fak. Ofset Tesisleri, 344 s.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ege Bölgesi'nde Süne (Eurygaster spp., Hemiptera: Scutelleridae) Mücadelesinde Farklı Rampa Uzunluklarının Kaplama Oranına ve İlaçlama Başarısına Etkileri1

Öncül Kaangün CANER, Ekrem KAYA, Erkan YILMAZ

Ege Bölgesi Koşullarında Bazı Mısır(Zea mays L.) Çeşitlerinin Silaj Kalite Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma1

Yaşar Tuncer KAVUT, Hikmet SOYA

Antalya'da Kentsel Gelişimin Ekolojik Açıdan Değerlendirilmesi ve Sürdürülebilirlik Kapsamında Önerilerin Geliştirilmesi

Sibel MANSUROĞLU, Pınar KINIKLI, Bihter SAATCI

Asmada (Vitis vinifera cv. Sultani Çekirdeksiz) Bax İnhibitor-1 Geninin İzolasyonu ve Moleküler Karakterizasyonu

Birsen ÇAKIR

Kentsel Sit Yerleşimlerinde Dış Mekan Yaşantısının Değerlendirilmesi: Şirince Köyü, Selçuk

Çiğdem KILIÇASLAN, Emine MALKOÇ, Mehmet Bülent ÖZKAN, Gizem TUNÇALP, Ali Osman AYDIN

Ayrımlı Eğimlerde Oluşum Gösteren Rhodoxeralf ve Rendoll Topraklarında Minerallerin Toprak Pedonu Boyunca Pedogenetiksel Dağılımları Üzerine Araştırmalar1

Mustafa BOLCA, Ünal ALTINBAŞ, Yusuf KURUCU

Ayrımlı eğimlerde oluşum gösteren rhodoxeralf ve rendoll topraklarında minerallerin toprak pedonu boyunca pedogenetiksel dağılımları üzerine araştırmalar

Mustafa BOLCA, Yusuf KURUCU, Ünal ALTINBAŞ

Olea europaea var. europaea (Zeytin) Yaprak İnfüzyonunun Antioksidan Etkisi

Gözde Elgin CEBE, Sibel KONYALIOĞLU, Ulvi ZEYBEK

Opportunities of Income Diversification and Alleviating Poverty in the Rural Area of Turkey

Sevtap Güler GÜMÜŞ, F. Akın OLGUN, Hakan ADANACIOĞLU

Kargı Tulum Peynirinin Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri

Nayil DİNKÇİ, Gülfem ÜNAL, A.sibel AKALIN, Sevtap VAROL, Sıddık GÖNÇ