Ege yöresinde dağılım gösteren ayrımlı toprak taksonomik birimleri ve jeolojik yapılanmaların drenaj desenleri üzerine araştırmalar

Bu araştırma ile hava fotoğrafları ve uydu verilerinden kolaylıkla belirlenebilen drenaj desenlerinin, Akdeniz ikliminin etkisi altodaki Ege yöresinde, değişik toprak grupları üzerinde oluşum şekillerini ve drenaj yoğunluğu değerlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Ege bölgesinin, Aydın, İzmir ve Manisa yörelerinde yer alan 7 ayrımlı yöre ve 5 ana özdek çeşidi incelenmiştir Yapılan bu araştırmada, andezit, mikaşist ve kuvarsşistler ile gnays, kalker ve marn (killi kireç taşı) ana özdekleri üzerinde oluşmuş topraklarm drenaj desenleri, hava fotoğrafları kullanılarak incelenmiştir. Araştırma sonucu mikaşist ve kuvarsşist ana özdekli topraklarda koşut bir desen şekli belirlenirken, gnays ana özdeklilerde ise koşut benzeri desen şekli saptanmıştır. Andezit ana özdekler üzerinde oluşmuş, Lithic Xerorthent ve Typic Dystroxerept topraklarda dikdörtgen desen şekli, marn ana özdekler üzerinde oluşmuş Typic liaprendoll topraklarda ise ağaç dalı desen şekli belirlenmiştir. Kalker ana özdekli Lithic ve Typic Rhodoxeralf topraklarda genel olarak ağaç dalı benzeri (subdendritik) ancak uç ve yan dallarda ise dikdörtgen desen şekli saptanmıştır.

Researches on drainage patterns of different soil taxonomic units and geological formation in the Aegean Region

The purpose of the project to determine of drainage intensity and shape of the drainage patterns on the soil groups by using satellite images and aerials photos in the Aegean Region. The soils on the 5 types of parent material were studied in 7 different zones in Aydın, Manisa and Izmir Region. By this research, it has been studied that drainage patterns of the soils classified as Lithic Xerorthent, Typic Dystroxerept, Typic Haploxerept, Typic Xerochrept ile Lithic ve Typic Rhodoxeralf on mica schist, quartz schist, gneiss, andasit, marl, calcareous rock at the Aegean Region. Results of this research show that parallel type of drainage pattern has been recognised on the soils which overlying mica schist, quartz schist, sub-parallel type of drainage patterns on the soils which overlying gneiss. Lithic Xerorthent and Typic Dystroxerept on the andasit show rectangular shape. Typic Haprendolls on the marl has dendritic type of drainage pattern whereas Rhodoxeralfs on the calcareous rocks has Sub-dendritic types of drainage patterns. Rhodoxeralfs also show that rectangular type of drainage pattern around types of the branches.

___

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL