Eğitim Çantası: Web 2.0 araçlarını kategori bazlı sunan sosyal bir web sitesinin geliştirilmesi

Bilgi çağı olarak adlandırılan içinde bulunduğumuz dönemde toplum yapısı değişmiş ve değişen bu yapıyla birlikte bireylerin sahip olmaları gereken nitelikler de değişmeye başlamıştır. Gelişen teknolojilerin başında ise Web 2.0 araçları gelmektedir. Teknolojinin akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar, etkileşimli tahtalar aracılığıyla kullanılması Web 2.0 araçlarının önemini arttırmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, 21. yy öğrenen özellikleri ve hızlı gelişen teknolojiler çerçevesinde, değişen öğrenme ortamlarına öğretmen adaylarının uyum sağlamalarını kolaylaştırmak için Web 2.0 araçlarını kategori bazlı sunan sosyal bir web sitesinin hazırlanması ve tüm paydaşlar (araştırmacılar, yazılımcılar ve içerik geliştirici öğretmen adayları) ile birlikte sitenin kullanılabilirliğinin değerlendirilmesidir. Araştırma süresi içerisinde tanıtımı gerçekleştirilebilen Web 2.0 araçlarını toplayarak kategori bazlı sunan, Web 2.0 araçlarının bir bütün olarak tanıtımının ve nasıl kullanıldığının anlatıldığı ilk Türkçe web sayfası olan, eğitimle ilgilenen tüm paydaşların deneyimlerini aktarabileceği ve farklı eğitimciler ile işbirliğine dayalı çalışabileceği sosyal bir web sayfası geliştirilmiştir. Web sayfasının kullanılabilirliği tüm paydaşların görüşleri ve “Web Sitesi Kullanılabilirlik Ölçeği” ile test edilmiştir. Analiz sonucunda orta düzeyin üzerinde bir kullanılabilirlik puanına sahip olduğu ortaya çıkarılan ve çeşitli yollarla tanıtımının sağlanması ile olumlu geri bildirimler alan web sayfası http://egitimcantasi.com/ adresinde yayındadır. Sayfa aktif olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Education Bag: Development of a social web site which presents Web 2.0 tools in a categorical way

According to the scope of 21st century educators standards, developing technologies and to facilitate the adaptation of teachers candidates in changing learning environments, the purpose of the study is to design a social website which categorizes Web 2.0 tools considering to their functionality and to evaluate usability of the web site with all peers including researchers, web programmers, content developer pre-service teachers. During the study, a web site, is the first web site developed in Turkish, which categorizes Web 2.0 tools according to their functionality and which, gathers all Web 2.0 tools with their general overviews and descriptions of how to use them, which all peers in education can share their experiences and collaborate with different teachers across the country, evaluating the usability of web site with all peers in study and collaborating with all peers in study, was developed. The usability of it was evaluated by all peers views and using “Web Site Usability Scale”. The web site, its score of usability is above mid-level and it gained positive feedbacks after introduction by different ways, is broadcast at http://egitimcantasi.com/ link. 

___

  • Atıcı, B. ve Yıldırım, S. (2010). Web 2.0 uygulamalarının e-öğrenmeye etkisi. Akademik Bilişim, 10, Ss. 10-12.
  • Çoklar, A. N. (2008). Öğretmen adaylarının eğitim teknolojisi standartları ile ilgili özyeterliklerinin belirlenmesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Erişti, B. (2010). Eğitimde dönüşümler. H. F. Odabaşı, (Ed.), Bilgi ve iletişim teknolojileri ışığında dönüşümler içinde (Ss. 1-18). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Genç, Z. (2010). Web 2.0 yeniliklerinin eğitimde kullanımı: Bir Facebook eğitim uygulama örneği. Akademik Bilişim’10 - XII. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri. Muğla Üniversitesi.
  • Gündüz, Ş. ve Odabaşı, F. (2004). Bilgi çağında öğretmen adaylarının eğitiminde öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme dersinin önemi. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 3(1), 43-48.
  • Horzum, M. B. (2007). Web tabanlı yeni öğretim teknolojileri: Web 2.0 araçları. Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 6(12), 99-121.
  • Ilgaz, H. ve Usluel, Y. (2011). Öğretim sürecine bit entegrasyonu açısından öğretmen yeterlikleri ve mesleki gelişim. Journal of Educational Sciences & Practices, 10(19), 87-106.
  • ISTE Standards-T. (2008). ISTE standards: Teachers. http://www.iste.org/docs/pdfs/20-14_ISTE_Standards-T_PDF.pdf adresinden 10.02.2015 tarihinde edinilmiştir.
  • Karaman, S., Yıldırım, S. ve Kaban, A. (2008). Öğrenme 2.0 yaygınlaşıyor: Web 2.0 uygulamalarının eğitimde kullanımına ilişkin araştırmalar ve sonuçları. inet-tr’08, 35.
  • KERIS (2012). Adapting education to the information age. Korea: Diplannetwok, http://english.keris.or.kr/whitepaper/WhitePaper_eng_2012.pdf adresinden 3.02.2015 tarihinde edinilmiştir.
  • Keser, H. (2005). İnsan-bilgisayar etkileşimi ve sağlığa etkisi. Ankara:Nobel Yayınevi
  • Kılıç, E. ve Güngör, Z. (2006). Web site tasarımlarında kullanılabilirlik değerlendirme yöntemlerinin önemi. Akademik Bilişim Konferansı.
  • Kılıç Çakmak, E., Güneş, E., Çiftci, S ve Tahsin, M. (2011). Web sitesi kullanılabilirlik ölçeğinin geliştirilmesi: Geçerlik, güvenirlik analizi ve uygulama sonuçları. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 1(2), 31-40.
  • McLoughlin, C. ve Lee, M. J. (2007). Social software and participatory learning: pedagogical choices with technology affordances in the Web 2.0 era. In ICT: Providing choices for learners and learning. Proceedings ascilite Singapore 2007, Ss. 664-675.
  • Mısırlı, Z.A. (2013). Ortaokul öğrencilerinin eğitim teknolojileri standartlarına ilişkin yeterliklerinin incelenmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Minocha, S. ve Roberts, D. (2008). Social, usability, and pedagogical factors influencing students' learning experiencies with wikis and blogs. Pragmatics & Cognition, 16(2), 272-306.
  • National Research Council. (2006). ICT fluency and high schools: A workshop summary. Washington, D.C. The National Academies Press.
  • Orhan, D., Kurt, A. A., Ozan, Ş., Vural, S. S. ve Türkan, F. (2014). Ulusal eğitim teknolojisi standartlarına genel bir bakış. Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(1), 65-79.
  • Özmen, F., Aküzüm, C., Sünkür, M. ve Baysal, N. (2011). Functionality of social networking sites. 6th International Advanced Technologies Symposium, Ss. 16-18.
  • Seferoğlu, S.S. (2009). İlköğretim okullarında teknoloji kullanımı ve yöneticilerin bakış açıları. Akademik Bilişim 2.
  • Şıklar, E. ve Özdemir, A. (Eds.). (2013). İstatistik-II. Ankara: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • The Design-Based Research Collective. (2003). Design-based research: An emerging paradigm for educational inquiry. Educational Researcher, 32(1), 5-8.
  • Uçak, N. Ö. ve Çakmak, T. (2009). Web sayfası kullanılabilirliğinin ölçülmesi: Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü web sayfası örneği. Türk kütüphaneciliği, 23(2), 278-298.
  • Wang, F. ve Hannafin, M. (2005). Design-based research and technology-enhanced learning environments. Educational Technology, Research and Development, 53(4), 5–2.
Ege Eğitim Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-4474
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi