Kredi Kararını Rasyonelleştirmede Finansal Analizin Rolü: Kuzey Irak’ taki Bankalar Örneği

Dünyanın zamanla gelişmesi bireylerin ve firmaların da finansal ihtiyaçlarının artmasına neden olmaktadır. Bireyler ve firmalar, söz konusu finansal ihtiyaçların karşılanabilmesi için finansal kuruluşlara başvururlar. Finansal ihtiyaçlarının giderilmesi için finansal kuruluşlara yapılan taleplerin çoğu kredi şeklinde olmaktadır. Çalışmanın temel amacı; Finansal kuruluşlardan olan bankaların, yapılan kredi taleplerini değerlendirirken, kredi kararlarını rasyonelleştirmek için bir araç olarak finansal analize ne ölçüde güvendiklerini belirlemektir. Çalışmada örneklem olarak, Kuzey Irak bölgesinde yer alan bankalarda çalışan 100 kredi görevlisi üzerinde bir pratik çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada verileri işlemek ve değişkenler arasındaki ilişkileri bulmak için istatistiksel analiz programını (SPSS) kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre, her iki bağımlı değişken olan kredi başvuru sahibi ile ülkenin genel ekonomik ve siyasi durumu ve bankalar ile ilgili faktörler, bağımsız değişken olan kredi kararının rasyonelleştirilmesi arasında pozitif korelasyon olduğu ve bağımsız değişken olan kredi kararının rasyonelleştirilmesinde bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.

The Role of Financial Analysis in Rationalizing Credit Decision: The Case of Banks in Northern Iraq

Due to the development of the world, needs of peoples and companies begin to increase and people apply to banks to get these needs. Banks offer people a variety of ways to meet these needs, and the way people most often resort to is loans. The main purpose of the study is to determine the extent to which banks rely on financial analysis as a tool to rationalize their credit decisions. In the study, as an example, a practical study was conducted on 100 loan officers working in banks in the Northern Iraq region. In this study was used, statistical analysis program (SPSS) to process the data and find the relationships between the variables. According to the findings obtained as a result of the analysis, it has been determined that there is a positive correlation between the two dependent variables, the loan applicant, and the economic, political situation factors related to the banks, and independent variable, the rationalization of the loan decision, and it has an effect on the rationalization of the independent variable, the loan decision.

___

Alishah, S. (2010). Türk bankacılık sektöründe banka kredilerinin kullandırılmasında teminat belirleme yöntemleri. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 39, 1, (195-211).

Blbas, H. (2014). Statistical Analysis of Depression and Social Support Change in Arab Immigrant Women in USA. Electronic Theses and Dissertations 2004-2019. 4708.

Blbas, H. (2019). Statistical analysis for the most influential reasons for divorce between men and women in Erbil-Iraq. International Journal. 2004-2019. 4708.

Destereci, P. (2009). Türkiye bankacılık sistemi açısından krediler ve kredi değerlendirmede kullanılan mali analiz yöntemleri. Namık Kemal Üniversitesi, Fen bilimleri enstitüsü, (46).

Doğan, M. (2013). Katılım ve geleneksel bankaların finansal performanslarının karşılaştırılması: Türkiye Örneği. Muhasebe ve finansman dergisi, S:58, (175-188).

Komba, O.D. (2015). The Role of Financial Statement Analysis on Decision Making in Tanzanian Banking Industry: The case of CRDB Bank PLC; Dar es Salaam.

Koyuncu, C. & Saka, B. (Aralık 2011). Takipteki Kredilerin Özel Sektöre Verilen Krediler ve Yatırımlar Üzerindeki Etkisi . Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi , (31) 4773/65706

Safarlı, S. (2019). Azerbaycan ve Türkiye'de petrol işletmelerinde finansal analiz: Tüpraş ve Socar uygulaması. Anadolu üniversitesi, sosyal bilimler enistütüsü, 612564, 46.

 Sağkol E., Aydan Aydın İ., Mazmanc H., Yalım H. ve diğerler. (2013). Kredi riski azaltım tekniklerine ilişkin tebliğ şerhi. Türkiye bankalar birliği sitesi, 299, (150-160).

Sarı, S. (2020). Banka kredilerinde sektörel yoğunlaşma ve kredi riski ilişkisi: Türkiye örneği (2007-2018). Gazi Üniversitesi, Sosyal bilimler enstitüsü, (12-13).

Solak, B. (2012). Kısıtlar teorisi yaklaşımı ile üretim senaryolarının finansal analizi: Otomotiv endüstrisinde bir uygulama, (55).

Tokel, Ö. E. Y., & Karatepe, Y. T. D. (2004). Kredi Risk Modelleri Kullanırak Kredi Taleplerinin Değerlendirmesi (Doctoral dissertation, İşletme Anabilim Dalı), (4).

Tunç, H. (2013). Ekonomik göstergeler ışığında banka kredilerinin büyüme ve kalkınmadaki rolü: Tüketici kredileri, taşıt kredileri, konut kredileri ayrımı. Süleyman Demirel üniversitesi, sosyal bilimler enstitüsü.

Türk, V. (2010). Finansal analizde kullanılan oranlar ve firma değeri ilişkisi İMKB’de bir uygulama. The Journal of Accounting and Finance, 46, (74-83).

الدباسح. (2014). العوامل المؤثرة في عملية اتخاذ القرار الائتماني في المصارف العاملة في سورية:حالة تطبيقية على المصارف الخاصة في سوريةجامعة دمشققسم الاقتصاد المالي والنقدي. (40,43) ,

الغصينه. (2004). استخدام النسب المالية للتنبؤ بتعثر الشركاتدراسة تطبيقية على قطاع المقاولات في قطاع غزةجامعة الاسلامية للنشر.42,

صالحما. (2018). دور التحليل المالي في تشخيص الوضعية المالية للمؤسسة دراسة ميدانية بالمركب الصناعي التجاري الحضنة بالمسيلة للفترة  (2015-2017). جامعة محمد بوضياف المسيلة للنشر.(9-10) ,

عبدالحيم. (2017). دور التحليل المالي في ترشيد قرارات منح الائتمان المصرفيدراسة ميدانية بنك فيصل الاسلاميالخرطومجامعة نيلين للنشر.(5,36,44)  ,

عماربم. (2011). المنهج الحديث للتحليل المالي الاساسي في تقيم الاداءدراسة حالو شركة اسمنت السعودية للفترة الننتدة  (2006-2010) قاعدة المنظومة للرسائل الجامعية للنشر. 7 ,

وحيدس. (2018). استخدام البنوك التجارية للنسب المالية في اتخاذ القرار التمويليدراسة حالةبنك الفلاحة و التنمية الريفية  (BADR). جامعة ام البواقي للنشر.(6,68) ,