MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIM GÜNÜ KUTLAMALARI (1995-2010)

Türkiye genelinde yapılan “Türkiye Tarım Günü Kutlamaları” geleneksel törenlerinden 149’uncusunun yapıldığı 1995 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi de bu kutlanmaları gelenekselleştirmek amacıyla ilk çalışmalarını başlatmıştır. 1992-2000 yılları arasında yaklaşık 16’cısı düzenlenen programlar her yıldönümünde Hatay’ın üst düzey protokolünün katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Bu kutlamalar sırasında tarım ve ziraat sorunları tartışılmakta, zirai üretimin geri kalmışlığının sebepleri, zirai alanda üreticilerin bilinçlendirilmesi ve zirai alanda çalışacak olan işçi ve teknisyenlerin neden yetiştirilemediği gibi konular masaya yatırılmaktadır. Bu çalışmalar sırasında düzenlenen konferans, panel ve sempozyumlarda konuya ışık tutacak bilgi ve tecrübenin paylaşılmasına önem verilmektedir. Bu makalede Türkiye Tarım Günleri kutlamalarının ziraat fakültelerinde tarım konularına sağladığı katkılar ve Mustafa Kemal Üniversitesi’nin bu konuda yapmış olduğu faaliyetler tartışılacaktır.

___

  • Tekin, Mehmet, “Üniversite Hatay’ın Yitik Malıdır-Hatay Valisi Utku Acun’la Üniversite Üzerine Sohbet”, Güneyde Kültür Dergisi, Sayı: 38, Nisan 1992.
  • Akçora, Erngünöz, “Hatay’ın Anavatan’a İlhakının Türk Dış Politikasındaki Yeri”, Atatürk Araştırmaları Merkezi Dergisi, Sayı:32, Ankara 1995.
  • Çankaya, Ali- Ataker, Hasan Nizamettin, Yeni Mülkiye Tarihi ve Mülkiyeliler, C. 3, Ankara 1968-1970.
  • Çankaya, Ali, Mülkiye Tarihi Ve Mülkiyeler, Mars Matbaası Yayınları, Ankara 1968-1969.
  • Dayı, Esin, “Hatay Devleti ve Hatay’ın Anavatan’a Katılması”, A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, Sayı: 19, Erzurum 2002.