HATAY VİLAYETİNİN KURULUŞ DÖNEMİNDE GÖREV YAPAN VALİLER HAKKINDA KISA BİLGİLER (1942-1980)

Hatay Devleti’nin kendisini fesh ederek 1939 yılında Türkiye Cumhuriyeti’ne ilhak etmesiyle, kurulan Hatay Vilayeti 1942 yılından itibaren valilerle yönetilmektedir. İkinci Dünya Savaşı’nın başlangıcına rast gelmesi sebebiyle Hatay valileri ülkenin diğer bölge valilerine göre son derce tedbirli ve tecrübeli kimselerden seçilmiştir. Bölgenin Suriye gibi Türkiye toprakları üzerinde hak talep eden bir devlet ile sınır olması bu tedbir ve tecrübeni valilerde aranmasında önemli bir etken olmuştur. Hatay valileri sahip oldukları bu makamda kaldıkları süre içerisinde son derece aktif ve girişken bir rol oynamış, şehir halkıyla son derece yakın ilişki içerisinde olmaya özen gösterilmiştir. Bu açıdan bakıldığında Hatay valilerinin yetkileri büyük oranda hükümetlerin verdikleri tavizlerle donatıldıkları dikkat çekmektedir. Ülkenin iç kesimlerindeki valilere verilmeyen destekler, Hatay’da valiler için sıradan meseleler olmuştur. Bu yönüyle Hatay valileri gerek siyasette ve gerekse iç politikada daima önemli bir yer işgal etmişlerdir. Bu makalede Hatay valilerinin atanma ve azil dönemleri dikkate alınarak yaptıkları icraatlar hakkında kısa bilgiler verilecektir.
Anahtar Kelimeler:

Hatay, Vali, Türkiye, Suriye

___

  • Akçora, Erngünöz, “Hatay’ın Anavatan’a İlhakının Türk Dış Politikasındaki Yeri”, Atatürk Araştırmaları Merkezi Dergisi, Sayı:32, Ankara 1995.
  • Çankaya, Ali- Ataker, Hasan Nizamettin, Yeni Mülkiye Tarihi ve Mülkiyeliler, C. 3, Ankara 1968-1970.
  • Çankaya, Ali, Mülkiye Tarihi Ve Mülkiyeler, Mars Matbaası Yayınları, Ankara 1968-1969.
  • Dayı, Esin, “Hatay Devleti ve Hatay’ın Anavatan’a Katılması”, A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, Sayı: 19, Erzurum 2002.