HATAY’DA ÜNİVERSİTE KURMA ÇALIŞMALARI (1992-2001)

Hatay’da bir üniversite kurma çalışmaları ilk defa 1960’lı yıllarda Vali Nuri Teoman tarafındtan bir basın demecinde dile getirilmiştir. Bu demeçten tam 30 yıl sonra yeni vali Utku Acun, bu fikri hayata geçirmek amacıyla bir çalışma başlatınca, zamanın hükumeti şehre fiziki yapılanmayı sağlamak üzere Prof. Dr. Haluk İpek’i kurucu rektör olarak tayin etmiştir. İki şahsiyet başbaşa vererek sonradan Mustafa Kemal Üniversitesi olarak isimlendirilecek olan üniversitenin önce brokratik kuruluşunu tamamlamdıkları tespit edilebilmektedir. 1992 yılına kadar süren çalışmalar sonucunda Çukurova Üniversitesi’nden kalma binalarda gerçekleştirilen kuruluş çalışmaları nihayet sonuçlandırılmış olup, ilk öğrenci alımına aynı yıl başlanmıştır. Üniversitenin kurumsal yapılanması için de bir vakıf kurulmasına karar verilmiştir. Bu vakıf halen üniversitenin önemli bir parçası olarak görevini sürdürmektedir. Bu çalışmada üniversitenin kuruluş aşamasıyla ilgili tarihsel verilerin araştırılıp analizi yapılacaktır.

___

  • Tekin, Mehmet, “Üniversite Hatay’ın Yitik Malıdır-Hatay Valisi Utku Acun’la Üniversite Üzerine Sohbet”, Güneyde Kültür Dergisi, Sayı: 38, Nisan 1992.
  • Akçora, Erngünöz, “Hatay’ın Anavatan’a İlhakının Türk Dış Politikasındaki Yeri”, Atatürk Araştırmaları Merkezi Dergisi, Sayı:32, Ankara 1995.
  • Çankaya, Ali- Ataker, Hasan Nizamettin, Yeni Mülkiye Tarihi ve Mülkiyeliler, C. 3, Ankara 1968-1970.
  • Çankaya, Ali, Mülkiye Tarihi Ve Mülkiyeler, Mars Matbaası Yayınları, Ankara 1968-1969.
  • Dayı, Esin, “Hatay Devleti ve Hatay’ın Anavatan’a Katılması”, A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, Sayı: 19, Erzurum 2002.