TÜRKİYE’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULAMALARI KAPSAMINDA KÜTAHYA KENTİ OSMANGAZİ KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULAMASINA BİR BAKIŞ

Ülkemizde yaşanan plansız sanayileşme sonucunda, kentsel sorunlar her geçen gün artmış kentler kontrolsüz ve dengesiz bir biçimde büyümüştür. Bu olumsuz gelişmeler sonucu kentlerin eskimiş, işlevini yitirmiş, çöküntü alanları olarak görülen gecekondu alanları ve kentsel tarihi yapıların bulunduğu bölgeler, kentsel yaşam için sorunlu alanlar olarak nitelendirilmiştir. Belediyeler 5393 sayılı Belediye Yasasının “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı Başlıklı” 73. maddesi ile kentin gelişimine uygun olarak işlevini yitirmiş kentsel alanları yeniden inşa ve restore etme, konut, sanayi ve ticaret alanları, teknoloji parkları ve sosyal donatılar oluşturma, deprem riskine karşı tedbirler alma ve kentin tarihî ve kültürel dokusunun korunması gibi önemli yetkilere kavuşmuştur. Bunun yanı sıra “6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa” ile kentsel alanlara müdahalelerde “belediyeler” kentsel değişim ve dönüşümün etkili gücü haline getirilmiştir. Bu çalışma da, öncelikle kentsel dönüşüm kavramının tanımı, amaçları ve uygulanma biçimleri ile ilgili genel çerçeve sunulacaktır. Ayrıca kentsel dönüşüm uygulamalarının hukuki durumu incelenecektir. Bu bilgiler ışığında çalışmada bir alan araştırmasından hareketle, Türkiye’de Kütahya özelinde Kütahya Belediyesi tarafından uygulamaya konulan Osmangazi kentsel dönüşüm projesinin olumlu olumsuz yönleri ayrıntılı bir biçimde değerlendirilerek, konuya ilişkin öneriler sunulmaktadır.

A LOOK AT OSMANGAZI URBAN TRANSFORMATION IN THE CITY OF KUTAHYA WITHIN THE SCOPE OF URBAN TRANSFORMATION APPLICATIONS IN TURKEY

As a result of unplanned industrialization in our country, urban problems increased with each passing day, cities has grown unchecked and unbalanced manner. As a result of tehese negative developments, slum areas that as seen is cities obsolote,lots its function,the depression areas and historical buildings of the region has been decribed as problematic areas for urban life. With the number of 5393law ‘urban renewal and development area titled’ article 73, municipalities rebuild and to restore, lost function urban areas in accordance with city’s development, create of residental,industrial and commercial areas ,technology parks and social facilities,to take measure against the risk of earthquakes and as the preservation of the city’s historical and cultural fabric has gained significant powers. in addition to this, with number of 6306 ‘law on transformation of disaster risk areas’ in response to urban areas ‘municipalities’, has been turned into an effective force in urban change and transformation. In this study, priorities, will be submitted general framework regarding of the definition urban transformation, objectives and the mode of application .ın addition the legal status of urban renewal application will be examined. In light of this intormation, this study, which has started off from a field research, will evaluate a detail manner the project of Osmangazi urban transformation and will conclude with suggestions that was caaried out by Municipality of Kütahya in Turkey .

___

  • Akkoyun Nazım. (2007), “Kentsel Dönüşüm ve Sarıgöl Örneği, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi”, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Ataöv, Anlı ve Osman, Sevin. (2007), “Türkiye’de Kentsel Dönüşüme Yöntemsel Bir Yaklaşım”, Middle East Tecnical University Journal Of The Faculty Of The Architecture, Vol.2, pp. 57-82.
  • Başarır, Aslı. (2010),” Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında Çok Amaçlı Bir Yaklaşım, İnegöl Kenti Örneği”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Dostoğlu, Neslihan ve Polat, Sibel. (2007), “Kentsel Dönüşüm Kavramı Üzerine: Bursa’da
  • Kükürtlü ve Mudanya Örnekleri”, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 12, Sayı 1, Bursa.
  • Görün, Mustafa ve Kara, Mustafa. (2009), “Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Girişimcilik Bağlamında Türkiye’de Kentsel Yaşam Kalitesinin Artırılması”, Yönetim Bilimleri Dergisi, 8: 2, Çanakkale.
  • Güldüler, Ertuğrul Selçuk. (2010), “Gaziosmanpaşa Belediyesi Ölçeğinde Kentsel Dönüşüm Politikaları ve Uygulamaları”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Gümüşboğa, Beste. (2009), “Katılım Ekseninde Kentsel Dönüşüm: Altındağ Aktaş Mahallesi Örneği”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Kayacan, Tolga. (2010), “Kentsel Dönüşüm Katılımın Rolü ve Önemi Zeytinburnu ve Karanfilköy Örnekleri”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi / Dumlupınar University Journal of Social Sciences Kütahya Özel Sayısı Kasım 2014 / Special Issue of Kütahya November 2014
  • Kaypak, Şahin. (2010), “Kentsel Dönüşüm Faaliyetlerine Etik ve Sosyal Sorumluluk Temelli Bir Yaklaşım”, Niğde Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, Cilt:3, Sayı:2, s.84-105.
  • Keleş, Ruşen. (2011), Kentleşme Politikası, İmge Yayınevi, Ankara.
  • Kibaroğlu, Didem ve Şişman, A. (2009),” Dünya’da ve Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Uygulamaları”, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 12. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 11- 15, Ankara.
  • Kütahya Belediyesi. (2012), İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu, Kütahya.
  • Kütahya Belediyesi. (2013), Kütahya Belediyesi Faaliyet Raporu, Kütahya
  • Kütahya Belediyesi. (2014), Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Kişisel Görüşme.
  • Kütahya Valiliği. (2002), Kütahya 2002, İl Özel İdaresi Yayınları-1, Ankara.
  • Oruç, Gülden Demet ve Giritlioğlu, Cengiz. “ Planlamada Yeni Politika ve Stratejik Riskler ve Fırsatlar”, 8 kasım Dünya Şehircilik Günü 29. Kolokyumu, 7-9 Kasım, 2005, İstanbul.
  • Özden Pelin Pınar. (2008), Kentsel Yenileme: Yasal Yönetsel Boyut, Planlama, Uygulama, İmge Kitabevi Yayınları, Ankara.
  • Zeybekoğlu, Senem Sadri. (2008), “Kentsel Dönüşüm ve Kent Hakkı: Fener- Balat Rehabilitasyon Programı ve Santral İstanbul Projesi Örneği”, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Thomas, S. (2003), “A Glossary of Regeneration and Local Economic Development”, Local Economic strategy Center, Manchester.
  • Yaman, Murat. (2012), Türkiye’de Kentsel Dönüş(tür)me Uygulamaları, MKM Yayınları, Bursa.
  • 5393 sayılı Belediye Yasası (2005).
  • 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun(2012).
  • http://kutahya.yerelnet.org.tr(15.05.2013).
  • http://www.kutahya.bel.tr/birimler/kurumsal/yeni_projeler.pdf(18.05.2013)