TARIMSAL DESTEK UYGULAMALARI: IPARD DESTEKLERİNİN KÜTAHYA TARIMINA ETKİSİ

Türkiye için ekonomik olduğu kadar sosyal boyutlarıyla da önemli bir konu olan tarım kesimine yönelik, sağlıklı bir destekleme programı halen ülkemizin kendi inisiyatifiyle uygulanmamaktadır.  Çalışmanın amacı AB fonları ile sağlanan tarımsal desteklemelerin etkinliğini incelemektir. Bir AB fonu olan IPARD’ın Türkiye’de uygulanmasının ardından ekonomiye ve Türkiye tarımına etkisi Kütahya örneğinde ele alınarak, bu tür programların geleneksel tarım desteklemelerine kıyasla etkinliği araştırılmaktadır. Tarımsal destekleme konusu; süt sığırcılığı, et tavuğu ve tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine olan etkilerinin yanında, tarımsal eğitime olan katkısı boyutlarında ele alınmaktadır. Çalışma sonucunda, IPARD uygulamasının incelenen destekleme başlıklarında başarılı çıktılar ürettiğine dair bulgulara ulaşılmıştır. Buradan hareketle, tarımsal desteklemelerin doğru şekilde uygulanması halinde ülkemiz tarımındaki yapısal sorunlara kalıcı çözümler getirebileceği söylenebilir. Çalışma, ülkemiz için hayati bir öneme sahip olan tarım alanında, yapısal dönüşümün gerçekleştirilmesi sürecine ilişkin olarak, tarımsal desteklemeler boyutunda katkı sağlayabilecek sonuçlar içermektedir. 

AGRICULTURAL SUBSIDIES: THE IMPACT OF IPARD INCENTIVES ON KÜTAHYA’S AGRICULTURE

Despite the fact that agriculture is an important matter for Turkey both socially and economically, the country is still lacking to take an initiative in implementing an appropriate incentive program for agricultural sector. This study intends to investigate the efficiency of agricultural subsidies provided by the EU funds. As an EU support fund, IPARD’s effects on Turkey’s agriculture and economy are evaluated on the sample of Kütahya province. The study also provides comparisons of these effects with the results of conventional subsidy programs, having been implemented so far in Turkey. The subjects of subsidies are examined from three aspects, which are namely dairy cattle breeding, broiler breeding and, medicinal and aromatic herb plantation. Moreover, the impacts of incentives on agricultural education are also evaluated. The results of the study reveal that IPARD program may be regarded as succesful with respect to its outcomes produced in the examined subject matters. This, in turn, suggests that it may be highly possible to reach long term solutions for structural problems of agriculture provided that subsidies are implemented appropriately. Agriculture is a crucial issue for Turkey and during this highly needed transformation process of Turkey’s agriculture, the study is considered to make valuable contributions to the issue from subsidies point of view. 

___

  • DİNLER, Z. (2014), Tarım Ekonomisi, Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  • ERAKTAN, G. ve ÖREN, N. (2005), AB Ortak Tarım Politikası, Reform Süreci ve Türkiye’ye Etkileri, Ankara: Ziraat Mühendisleri Odası Yayınları.
  • GÜNAYDIN, G. (2010), Tarım ve Kırsallıkta Dönüşüm, Ankara: Tan Kitapevi Yayınları.
  • GÜNEŞ, E., ALBAYRAK, M. ve GÜLÇUBUK, B. (2002), Türkiye’de Gıda Sanayii, Ankara: Tek Gıda İş Yayınları. IPARD Programı 2007-2013, www.tkdk.gov.tr, (Erişim Tarihi: 15.02.2014).
  • Kütahya Halk Eğitim Merkezi, Öğrenci Kayıt Sistemi, 2012 ve 2013 Kurs Katılım Bilgileri.
  • Kütahya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü, 2011 ve 2012 Çiftçi Kayıt Sistemi.
  • Kütahya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, http://kutahya.tarim.gov.tr/ Sayfalar/BirimDetay.aspx?OgeId=24&Liste=SolMenu, (Erişim Tarihi: 08.03.2014).
  • MORTAN, K. (1998), Dünya Ekonomisi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.
  • ÖZTÜRK, F. ve ARDOR, H.N. (2005), ‘‘Tam Üyelik Öncesi Türk Tarımının AB Tarımı Karşısında Durumu ve Ortak Tarım Politikasına Uyum Sorunu’’, Ekonomik Yaklaşım Dergisi, 15 (52-53): 209-233.
  • SUSAM, N. ve BAKKAL, U. (2008), “Türkiye’de Tarım Politikalarındaki Dönüşümün Kamu Bütçesi ve Ekonomi Üzerindeki Etkileri”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 10 (1): 327-357.
  • ŞAHİN, A. ve BERK, A. (2008), ‘‘Avrupa Birliği’nde Tek Çiftlik Ödeme Yöntemi ve Türkiye Açısından Değerlendirilmesi’’, Kamu-İş Dergisi, 10 (2): 161-183.
  • TKDK (2014), Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kayıtları, Kütahya.
  • TKDK, Kütahya İl Koordinatörlüğü, Proje Başvuru Birimi, 2013-2014 Başvuru Dosyaları.
  • TKDK, http://www.tkdk.gov.tr/Giris.aspx, (Erişim Tarihi: 18.03.2014).
  • TKDK, http://www.tkdk.gov.tr/BasvuruFiles/BasvuruPaketiHazirlamaDokumanlari/ BasvuruCagriRehberi/Version3.3/101-1.pdf, (Erişim Tarihi: 22.05.2014).
  • TKDK, http://www.tkdk.gov.tr/BasvuruFiles/BasvuruPaketiHazirlamaDokumanlari/ IlTedbirListesi/IlTedbirListesi.pdf, (03.05.2014).
  • TÜİK Haber Bülteni-Bitkisel Üretim 2010, http://www.tuik.gov.tr/TÜİK, Sayı:64, 25 Mart 2011, (Erişim Tarihi: 13.02.2014).
  • TÜİK, Türkiye Nüfus ve Tarımsal İstatistikleri, http://www.tuik.gov.tr, (Erişim Tarihi: 13.02.2014).