TÜKETİCİLERDEKİ SPOR SPONSORLUĞU ALGISININ MARKA DEĞERİ ÜZERİNE ETKİS

Günümüzde artan yıpratıcı rekabet koşullarıyla birlikte firmalar varlıklarını devam ettirebilmek ve markadeğerlerini geliştirebilmek amacıyla çeşitli stratejiler arayışı içerisine girmektedirler. Bu durumdakullanılan stratejilerden biride sponsorluk stratejisidir. Sponsorluklar arasında daha çok ön plana çıkançeşit ise spor sponsorluğudur. Hem faaliyetin gerçekleştiği alandaki kitleye hem de televizyon karşısındaizleyen kitleye ulaşma imkanı sağlamaktadır. Bu da firmaların marka değerini yaygınlaştırabilmesi içinbüyük bir fırsat niteliğindedir. Bu araştırmada müşterilerdeki spor sponsorluğu algısının firmaların markadeğerleri üzerine etkisi ölçülmeye çalışılmıştır.Bu araştırmanın amacı, spor sponsorluğu ve marka değeri arasındaki ilişkiyi incelemek ve sporsponsorluğunun marka değeri üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu ortaya koymaktır. Bu doğrultuda markadeğeri incelemesi yapılacak olan firma olarak hava yolu şirketlerinde lider marka olan Türk Hava Yollarıtercih edilmiştir. Sonuç olarak, spor sponsorluğunun marka farkındalığı, algılanan kalite ve markasadakati üzerinde etkisi olduğu bulgusu elde edilmiştir.

EFFECT OF SPORT SPONSORSHP PERCEPTION OF CONSUMERS ONTO THE BRAND VALUE

Today,companies are setting off on a quest of various strategies in order to keep their existence and develope their brand value along with backbreaking conditions of competition.One of the strategies applied in that condition is strategy of sponsorship.The most prominent one among the sponsors is Sponsor of Sports.It enables to reach both the groups in the fields where activities happen and the groups who watch it in front of Tv.This is also a big opportunity to make their brand value wide. In this thesis,consumers’ impact of sponsorship onto the brand value of the companies has been tired to be analysed. The purpose of this research was to examine the relationship between sports sponsorship and brand value, and sponsorship of sports is to demonstrate how an impact on brand value. In this regard Turkish Airlines which will be the leading brand in airline companies has been preferred the investigation as a brand value of the company. As a result, the sports sponsorship have an impact on brand awareness, perceived quality and brand loyalty.

___

  • Akkoyunlu, Gonca Şükriye ve Selma Kalyoncuoğlu,(2014) “İşletmelerin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çalışmalarının Marka Algısı Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi”, Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:7, Sayı:3, ss.125-144.
  • Ar, Aybeniz A.(2004), Marka ve Marka Stratejileri, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Argan, Metin ve Hakan katırcı, (2008), Spor Pazarlaması, Nobel Yayıncılık, Ankara.
  • Grassinger, Gülçin Elçin, (2003), Sponsorluk Sözleşmesi, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Karalar, Rıdvan ve Hakan, Kiracı(2007), “Marka Değeri Bileşeni Olarak Marka Bağımlılığı: Kolalı İçecekler Üzerine Bir Araştırma”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:7, Sayı:2, ss.205-226.
  • Kocaman, Serpil ve İbrahim, Güngör(2012), “Destinasyonlarda Müşteri Temelli Marka Değerinin Ölçülmesi ve Marka Değeri Boyutlarının Genel Marka Değeri Üzerindeki Etkileri: Alanya Destinasyonu Örneği”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt:4, Sayı:3, ss143-161.
  • Koçak, Akın ve Alper, Özer,(2004) “ Marka Değer Belirleyicileri: Bir Ölçek Değerlendirmesi”,9. Ulusal Pazarlama Kongresi Bildirisi,
  • Marangoz, Mehmet(2007), “Tüketici Davranışı Temeline Göre Marka Değerinin Ölçülmesine Yönelik Bir Araştırma”,Öneri Dergisi, Cilt:7, Sayı:28, ss.87-96
  • Okay, Aydemir, (1998), Halkla İlişkiler Aracı Olarak Sponsorluk, Epsilon Yayıncılık, İstanbul.
  • Okay, Ayla ve Aydemir Okay, (2005), Halkla İlişkiler Kavram Strateji ve Uygulamaları, Der Yayınları, İstanbul.
  • Peltekoğlu, Filiz, Balta, (2004), Halkla İlişkiler Nedir, Beta Yayıncılık, İstanbul.
  • Soyer, Fikret ve Yusuf Can, (2010), “Sporda Sponsorluğun Hukuki Temelleri ve Türkiye’deki Mevcut Durum Üzerine Bir İnceleme”,Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, Cilt:7, Sayı:1, ss.1202-1218.
  • Soyer, Fikret, (2003), Sporda Sponsorluk: Kavram, Kapsam ve Bir Araştırma, Gazi Kitapevi Yayınları, Ankara.
  • Taşkın, Ercan,(2007), Marka ve Marka Stratejileri, Yargı Yayınevi, Ankara.
  • Toksarı, Murat ve Mehmet Emin İnal,(2012), Tüketici Temelli Marka Değerinin Ölçümü, İdeal Kültür Yayıncılık, İstanbul.
  • Tosun, Nurhan Babür,(2010), İletişim Temelli Marka Yönetimi, Beta Yayınları, İstanbul.
  • Yoo, Boonghee and others (2000), “An Examination of Selected Marketing Mix Elements and Brand Equity”,Journual of the Academy of Marketing Science,Vol:28, No:2, pp.195-211.
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

SEÇİLMİŞ GEÇİŞ EKONOMİLERİNDE İNSANİ KALKINMA VE SİGORTA İLİŞKİSİ: AMPİRİK BİR ÇALIŞMA

H. Feyyaz EBEOĞLUGİL, Mahmut ZORTUK

KOLEKTİVİST KÜLTÜR, YEŞİL TUTUM VE DAVRANIŞIN YEŞİL ÜRÜNLERE DAHA FAZLA ÖDEME İSTEĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Murat KURNUÇ, Aysel ERCİŞ, Bahar TÜRK

TÜRKÇEDEKİ YABANCILAŞMANIN ÖNLENEBİLMESİNİ AMAÇLAYAN SOSYAL İÇERİKLİ AFİŞ TASARIMLARI

Resul AY

KOBİ’LERDEKİ İNOVASYONU ARTTIRMADA PAZAR YÖNLÜLÜK, GİRİŞİMCİ YÖNLÜLÜK VE İŞLETMELER ARASI İŞ BİRLİĞİNİN BÜTÜNSEL ETKİSİ

Ercan TAŞKIN, Hamit KAHRAMAN

SEÇİLMİŞ BAZI AFRO-AVRASYA ÜLKELERİNDEKİ FİNANSAL GELİŞMENİN DIŞ TİCARET ÜZERİNE ETKİSİ

Hayrettin KESGINGÖZ, Ahmet OĞUZ

TÜRK DÜNYASI ORTAK KURULUŞU OLARAK TÜRK AKADEMİSİ ULUSLARARASI TEŞKİLATI (TWESCO), ROLÜ VE İŞ BİRLİKLERİ

Mustafa BIYIKLI

IMPACT OF ECONOMİC DEVELOPMENT ON DEMOCRACY: A CASE STUDY OF KAZAKHSTAN AND UZBEKİSTAN FROM 1991-2016

Sezai ÇAĞLAYAN, Erdi TOPÇUOĞLU

PLANLANMIŞ DAVRANIŞ TEORİSİ ÇERÇEVESİNDE AİLE İŞLETMELERİNDE KURUMSALLAŞMA SÜRECİNİN İRDELENMESİ

Yasemin Deniz KOÇ, Esra YILDIRIM SÖYLEMEZ, Meltem DİL ŞAHİN

TÜRKİYE'DE E-DEVLET UYGULAMALARININ KAMU HİZMETLERİNİN SUNUMUNDA ETKİNLİĞİ: ADALET BAKANLIĞI UYAP BİLİŞİM SİSTEMİ ÖRNEĞİ

Feyzullah ÜNAL, İbrahim KİRAZ

ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ KABULÜNDE MİLLİ KÜLTÜRÜN ETKİSİ:AFRO-AVRASYA ÜLKELERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Yusuf GÜMÜŞ, Meryem USLU, Hasan ÖZYAŞAR