ULUSLARARASI FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ KABULÜNDE MİLLİ KÜLTÜRÜN ETKİSİ:AFRO-AVRASYA ÜLKELERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Sosyal, ekonomik ve politik faktörler, muhasebenin dış çevresini oluşturan önemli faktörlerdir ve muhasebe uygulamaları üzerinde de belirgin etkiye sahiptirler. Kültür de muhasebe uygulamalarını etkileyen önemli bir sosyoekonomik faktördür. Kültür, ülkelerin sosyal, ekonomik ve kurumsal düzenlemeleri ve muhasebe alt kültürü üzerinde belirleyici bir rol oynar. Bütün bu nedenler ülkeler arasında muhasebe uygulamalarında farklılıkların oluşmasına yol açar. Bu farklılıkları ortadan kaldırmak ve ortak bir muhasebe dili oluşturmak amacıyla “Uluslararası Finansal Raporlama Standartları-UFRS” geliştirilmiştir.  Bu çalışmada Hofstede’nin kültür boyutları olarak “güç mesafesi, bireycilik/toplumculuk, erillik/dişilik ve belirsizlikten kaçınma” ile Afro-Avrasya ülkelerinde UFRS’nin kabulü arasındaki ilişki incelenmiştir. Hofstede’nin skor verdiği Afro-Avrasya ülkelerinin kültürel değişkenleriyle, aynı ülkelerin UFRS kabul durumları arasında bir model geliştirilmiş ve bunlardan hareketle kültürün, UFRS’nin uygulanması, buna uyum süreci ve kültürün UFRS’nin kabulünü ne yönde etkilediğine ilişkin bulgular ortaya koyulmuştur.
Anahtar Kelimeler:

Muhasebe, UFRS, Kültür, Hofstede

THE EFFECT OF NATIONAL CULTURE ON THE ACCEPTANCE OF INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARTS:AN IMPLEMENTATION ON AFRO-EURASIAN COUNTRIES

Social, economic and politicial factors are strong external factors and have a substantial effect on accounting applications. One of the socio-economic factors affecting the accounting practices is culture. Culture plays a significiant role on the social, economic and instutional regulations and sub-culture of accounting in all countries. All these factors cause to the diversity in accounting implementations among countries. International accounting standarts were developed to remove these diversities and to create a common accounting language. The relation between “power distance, indivudializm / collectivism, masculinity / femininity and uncertainty avoidance” as the cultural dimensions of Hofstede and the acceptance of IFRS in Afro-Eurasian countries were analayzed in this study. A model between the cultural variables which Hofstede developed scores in Afro-Eurasian countries, and the acceptance situation of IFRS in same countries was developed. Then findings about how the culture affects the implementation, adoptation and acceptance of IFRS were presented.

___

  • Akgün, A.İ.(2012). Muhasebede Küreselleşmenin Finansal Raporlama Standartlarına Etkisi. C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. Cilt 13. Sayı 1.s.43-60.
  • Atmaca, M, Çelenk, H.(2011). Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarının Finansal Analize Etkilerinin Regresyon Analizi İle Ölçülmesine Yönelik Bir Araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi. Sayı 49. s.113-125.
  • Çankaya, F, Aydoğan, E.(2008). Kültürel Farklılıklar Çerçevesinde Muhasebe Standartlarının Uyumu. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Sayı 11(1). s.300-326.
  • Çankaya, F, Dinç, E.(2012). Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının Uygulama Başarısını Etkileyen Faktörler: Bağımsız Denetçiler Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. Cilt 17. Sayı 1. s.81-102.
  • Gegez, Ercan. Arslan, Müge. Cengiz, Emrah. Uydacı, Mert.(2003) Uluslararası Pazarlama Çevresi. Der Yayınları, İstanbul.
  • Hofstede, Geert.(1997). Cultures And Organizations: Software Of The Mind. Vol.2. McGraw-Hill. London. Itim International, 2016.
  • Kale, H.(1991).Culture Specific Marketing Communications: An Analytical Approach.International Marketing Review.V.8. N.2.
  • Karabınar, S. Ve Kışlalıoğlu, V.(2014). Muhasebe Kültürü İle İlgili Seçilmiş Bazı Çalışmaların Ampirik Analizi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Cilt.12. Sayı.21. s.233-254.
  • Kaya, C.T, Ökten, A.B.(2014). Kültür Olgusunun Muhasebe Hileleri Üzerindeki Etkisi. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi. 7(2). s.63-80.
  • Keegan. W.J, Schlegelmılch. B. B.(2001). Global Marketing Management: A European Perspective, Sixth Edition. Harlow. Prentice Hall Inc.
  • Kocamaz.H. (2012). Uluslararası Muhasebe Standartlarının Dünyada ve Türkiye’de Oluşum ve Gelişim süreci. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2(2). s.105-120.
  • Mıller, N.D. Albers, Gelb, B. D.(1996). Business Advertising Appeals As A Mirror Of Cultural Dimensions: A Study Of Eleven Countries. Journal Of Advertising. V.25. N.4.
  • Mutlu, E. C.(1999). Uluslararası İşletmecilik. Beta Yayınları. İstanbul. PwC, IFRS Adoption by Country, 2015,
  • Özkan, M., Terzi, S.(2010). Avrupa Birliği’nde Finansal Raporlama: İngiltere, Fransa ve Almanya Örnekleri. Mali Çözüm. Temmuz-Ağustos.s.21-43.
  • Öztürk, E. (2015). Muhasebedeki Değerleme Yaklaşımları Üzerine Kültürel Bir Değerlendirme. Muhasebe, Finans ve Denetim Araştırmaları Dergisi.1(3).s.17-33.
  • Özyaşar, H. (2007). Uluslararası Pazarlamada Çevresel Faktörlerden Kültürün Yeni Ürünlerin Kabülüne Etkisi. Dumlıpınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. Kütahya.
  • Süzgen, Cömert.(2001). Kültürel Çevrenin Uluslararası İşletmeler Açısından Önemi, Türkiye Kültürel Yapısı ve Uluslararası İşletmeler Üzerindeki Etkileri. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.
  • Terzi, S., Şen, İ.K., Üçoğlu, D. (2013). Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına Geçişin Etkilerinin Sermayenin Korunması Açısından Değerlendirilmesi: İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında Bir Araştırma. MÖDAV. (3). s.1-16.
  • Tetik, N. ve Yelgen, E. (2015). Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının (UFRS) Muhasebe Kültürüne Etkisi Üzerine Otel İşletmelerinde Bir Araştırma. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi. 8(3). Kasım.s.201-228.
  • Tikici, M. (2013). Kadın Girişimcilerin Kültür ve Cinsiyet Kaynaklı Zorlukları Aşabileceklerine İlişkin İnançları ve Bir Araştırma. İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Doktora Tezi. Malatya.
  • Usunıer Jean Claude, Marketing Across Cultures, Third Edition, Harlow, Prentice Hall Inc., 2000.
  • Varıcı, İ., Özdemir, S.(2013). Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına Yönelişin Kültür Bağlamında Değerlendirilmesi. Mali Çözüm Dergisi. Eylül-Ekim. s.15-41.
  • Yalın, A. (2014). Müşteri İlişkileri Yönetiminde Kültür Faktörü ve Sağlık alanında Bir Uygulama. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı Doktora Tezi. İstanbul.
  • Yüksel, M. (2013). Örgütsel Politika, Hofstede’nin Örgüt Kültür Boyutları, İş Tutumları ve İş Çıktıları İlişkisi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Doktora Tezi. Balıkesir.
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü