Seramik ve çini sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin karşılaştıkları sorunlar ve beklentileri

Seramik ve çinicilik sektörü özelde Kütahya, genelde ülke ekonomisi içinde önemli bir yere sahiptir. Geleneksel sanatlar arasında yer alan sektörün Kütahya’daki durumunun ve sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerinin sunulması yararlı olacaktır. Bu amaçla çalışmamızda bir anket formu hazırlanmış ve Kütahya’da faaliyet gösteren işletmelere uygulanmıştır. Elde edilen anket formları SPSS 15 paket programında değerlendirilmiştir. Böylece çalışmada sektörün ve sektörde çalışanların genel profili ortaya konmuştur. Ayrıca sektörün üretim ve pazarlama problemleri tespit edilmiş ve konuyla ilgili çözüm önerileri sunulmuştur.

The problems and expectations of business in ceramics and tile sectors

Ceramics and tile sector has a significant place in economy specifically in Kütahya and generally in Turkey. It will be useful to determine the state and problems of the sector in Kütahya which is among the traditional arts and to purpose suggestions to solve the problems. A survey was prepared for this purpose and it was applied to the businesses in Kütahya. The results were evaluated with the help of SPSS 15 package programme. Thus, the general profile of the sector and its workers were revealed. Moreover, the production and marketing problems of the sector were determined and solution suggestions were proposed.

___

  • ADIGÜZEL, Orhan ve KEKLİK Belma, (2011), “Sağlık Kurumlarındaki İşgörenlerin İş Tatmini ve Bir Uygulama”, DPÜ Sosyal Bilimler Dergisi, (29), Kütahya.
  • AKSUNGUR, Mehmet, (1983), “Türklerde Çini ve Seramik İşletmeciliğinin Tarihsel Seyri”, Anadolu Ün. İİBF Dergisi, 1(2), Eskişehir.
  • AKSUNGUR, Mehmet, (1986), “Kütahya’da Çini Mamullerin Pazarlanması”, Anadolu Ün. İİBF Dergisi, IV(1), Eskişehir.
  • AKSUNGUR, Mehmet, (1989), Çiniciliğin Kütahya’nın Sosyo-Ekonomik Yapısındaki Yeri, Anadolu Ün. İİBF, Eskişehir.
  • ATALAY, Mansur, (1983), Kütahya Çinicilik Sanayisinin İncelenmesi, Anadolu Ün. Yay., No:10, Eskişehir.
  • ATAY YOLAL, Ceren, (2007), Başlangıcından Günümüze Kütahya Çinileri ve Çini Motiflerinin Seramik Yüzeylerde Yorumlanarak Uygulanması, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Ün. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • AYDEMİR, Muzaffer ve ATEŞ Murat, (2011), “küçük Sanayi Sitelerinde Kurumsal Sosyal Sorumluluk Olgusu: Bilecik Küçük Sanayi Sitesi Örneği”, DPÜ Sosyal Bilimler Dergisi, (30).
  • BÜYÜK, Köksal ve BARCA Mehmet, (2011), “Kamu Örgütlerinde Stratejik Performans Yönetim Aracı Olarak Kurumsal Başarı Karnesinin Kullanımı”, DPÜ Sosyal Bilimler Dergisi, (29), Kütahya.
  • GÜLAÇTI, Nurettin, (2011), Günümüz Kütahya’sında Seramik-Çini Üretimi ve durum Tespiti, Yayımlanmamış Sanatta Yeterlik Tezi, Anadolu Üniversitesi,Güzel Sanatlar Enstitüsü, Eskişehir.
  • KÜRKMAN, Garo, (2005), Toprak, Ateş, Sır Kütahya Çini ve Seramikleri, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yayını 1, İstanbul.
  • SAYIM, Ferhat ve AYDIN Volkan, (2011), “Hizmet Sektörü Özellikleri ve Sistematik Olmayan Risklerin Sektör Menkul Kıymetleri ile Etkileşimine Dair Teorik Bir Çalışma”, DPÜ Sosyal Bilimler Dergisi, S.29, Kütahya.
  • SEVİMLER, Sevda, vd., (2011), “Toplam Kalite Yönetiminin Unsurları ile İşletme Performansı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Eskişehir Örneği”, DPÜ Sosyal Bilimler Dergisi, (29), Kütahya.