İnternet kullanımında kadın-erkek eşitsizliği

Kadın-erkek arasındaki cinsiyet eşitsizliğinin temelinde, genellikle kadınların eğitim seviyelerinin düşük olması yatmaktadır. Eğitimsizlik yanında; Diyarbakır gibi kendine özgü nitelikler taşıyan bölgelerde, kızların okutulmaması, ekonomik hayata atılmalarının engellenmesi, ev eksenli bir yaşam sürmeye zorlanmaları vb. nedenler de etkili olmaktadır. Toplumsal yaşamı ilgilendiren birçok olgu ve gelişme alanında olduğu gibi, internet alanında da kadınlarla erkekler arasında birçok eşitsizliğe rastlamak mümkündür. Özellikle internet kafelerde, internet kullanımında erkeklerin lehine, büyük bir farklılaşma ve eşitsizliğin olduğu dikkat çekmektedir. İnternet kullanımında kadın-erkek eşitsizliğinin giderilmesi ve bilgi-iletişim teknolojilerinde kadınlar ve erkeklerin üretici ve tüketici olarak eşit oranlarda yararlanmalarını sağlamak için, kalıplaşmış cinsiyet rollerinde bir değişim yaşanması gerekmektedir.

Use of internetand inequality of woman-man

The base of the inequality between man en women is generally the lover education level of women. In addition to the low rate of education level, reasons such as not sending girls to the schools in feudal areas like Diyarbakır, preventing women being active in economic life and forcing women to live a house-originate life are important. There is a lot of inequality in internet usage in internet cafes like in social life. Especially, in internet cafes, men are using internet more than women. In order to solve the inequality in internet usage, man and women should be active in information and communication technology as producers or consumers in the some ratio, and should remove gender roles.

___

  • Akman, Varol ve Ayışığı B. Sevdik. (2003). İnternet’in Türk Kadınının Hayatındaki Yeri. Karizma. Ocak-Mart.
  • Bölükbaş, Kenan. (2003). İnternet Cafeler ve İnternet Bağımlılığı Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma: Diyarbakır Örneği. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Dicle Üniversitesi. Diyarbakır.
  • Ecevit, Yıldız. (2001). Kadın-Erkek Eşitliğine Doğru Yürüyüş: Eğitim, Çalışma Yaşamı ve Siyaset. TÜSİAD Raporu.
  • Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) (2001). İllere Göre Umuma Açık Yerler İstatistiği. EGM Yayınları. Ankara.
  • http://listweb.bilkent.edu.tr/kadin/2001/Feb/0002.html. (Erişim Tarihi: Eylül 2002).
  • http://turk.internet.com/eticaret/reklam/image. (Erişim Tarihi: Eylül 2002).
  • http://www.itu.edu.tr/bid/bilgi/dokuman/tarihce/html. (Erişim Tarihi: Eylül 2002).
  • Kuloğlu, Ceyda. (2001). İnternet Cafeler ve İnternet Bağımlılığı: Ankara Örneği. (Basılmamış Lisans Tezi). Hacettepe Üniversitesi. Ankara.
  • Radikal. 05.08.2001