Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Mesleksel Değerler ve Etik Eğitimi (1997-2019)

Tıp fakültelerinden, sağlık alanına ve toplum sağlığının gelişimine katkı sunma sorumluluğunu alan, sağlık hakkını, mesleksel değerleri savunan hekimler yetiştirmesi beklenmektedir. Bu kapsamda ele alındığında, mezuniyet öncesi tıp eğitiminde öğrencilere, mesleksel değerler ve tıbbi etik ile ilgili hedeflerin kazandırılması önemlidir. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi 1996’da, mezuniyet öncesi tıp eğitimi programında köklü bir değişiklik yaparak aktif eğitim sistemine geçiş kararı almıştır. Aktif eğitime geçişle birlikte fakültede Mesleksel Değerler ve Etik (MDE) eğitimi geliştirilmiş, bilimsel dayanaklar, kılavuzlar, geri bildirimler ışığında güncellenerek sürdürülmüştür. Bu eğitimlerde öğrencilerin mesleksel değerleri öğrenmesi ve içselleştirmesi, meslek yaşamında karşılaşacakları etik sorunları tanıması, sorunun tıbbi, sosyal ve yasal boyutlarını da dikkate alarak çözüm seçeneklerini değerlendirmesi ve iyi hekimlik değerlerini koruyan kararlar verebilme yetkinliğini kazanması hedeflenmiştir. MDE eğitiminin hedefleri mezuniyet öncesi tıp eğitiminin tüm yıllarına entegre edilmiştir. Bu yazının amacı DEÜ Tıp Fakültesi’nin aktif eğitime geçişi ile birlikte geliştirilen ve 2019 yılına dek yürütülen Mesleksel Değerler ve Etik Eğitiminin tanıtımını yapmaktır.

___

  • 1. Sayek İ, Turan S, Baykan Z, Batı H, Demirören M. Türkiye Sosyal Güvenilir (Hesap Verebilir) Tıp Fakültesi Belirleyicileri Ulusal Belgesi. Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme Ve Akreditasyon Derneği Sosyal Güvenirlik Çalışma Grubu, Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD), 2019.
  • 2. Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Ulusal Standartları, Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme Ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD), 2021.
  • 3. Shamim, M.S., Torda, A., Baig, L.A. et al. Systematic development and refinement of a contextually relevant strategy for undergraduate medical ethics education: a qualitative study. BMC Med Educ 21, 9 (2021). https://doi.org/10.1186/s12909-020-02425-6
  • 4. Demirel Ö. Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme. 4.baskı. PEGEM Yayıncılık, Ankara 2022.
  • 5. Consensus statement – Teaching medical ethics and law within medical education: A model for the UK core curriculum. J Med Ethics. 1998; 24:188–92.
  • 6. Brooks L, Bell D. Teaching, learning and assessment of medical ethics at the UK medical schools. J Med Ethics. 2017;43:606–612. doi:10.1136/medethics-2015-103189
  • 7. Aldughaither SK, Almazyiad MA, Alsultan SA, et al. Student perspectives on a course on medical ethics in Saudi Arabia. Journal of Taibah University Medical Sciences. 2012; 7(2): 113-117.
  • 8. Leo T, Eagen K. Professional education, the medical student response. Perspectives in Biology and Medicine. 2008; 15(4): 508-516.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6622
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Mesleksel Değerler ve Etik Eğitimi (1997-2019)

Ahmet Can BİLGİN, Sema ÖZAN, Cemal Hüseyin GÜVERCİN, Salih Semih ŞEMİN

Evaluation of adult patients with hereditary spherocytosis

Emrah KILIÇASLAN, Selim SAYIN, Murat YILDIRIM, Tayfun ELİBOL, Hilmi Erdem GÖZDEN, Meltem AYLI, Muhammet Kürşat KAPTAN

Psöriatik Artrit Hastalarında Hastalık Şiddeti ile QT Dispersiyonu Arasındaki İlişki

Özgül SOYSAL GÜNDÜZ, Kezban ARMAĞAN ALPTÜRKER

Koagülasyon Testlerinde Altı Sigma Yöntemi ve Değerlendirilmesi

Mert ÜĞE, Mehmet Hicri KÖSEOĞLU, Serap ÇUHADAR, Figen NARİN

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin geleneksel ve tamamlayıcı tıp ve ilişkili enfeksiyon kontrol önlemleri hakkında bilgi düzeylerinin incelenmesi

Aysun ÖZLÜ, Sevil ALKAN, Emine Kübra DİNDAR DEMİRAY, Hatice ÖNTÜRK, Şebnem ŞENOL AKAR

Treatment Management of Leptomeningeal and Brain Metastases as a First Reccurence Site in a Case with Germ Cell Testicular Tumor

Sabin GÖKTAŞ AYDIN, Ahmet BİLİCİ, Aslı ÇAKIR, Ömer Fatih ÖLMEZ, Ayşenur CİLA, Dilek ÜNAL

Foreign body ingestions in children during COVID-19 lockdown; was it harmful for children?

Sevim ÇAKAR

Hüseyin ÖZKÖK, Mümtaz YILMAZ, Sait ŞEN, Aygül ÇELTİK, Banu SARSIK KUMBARACI, Meltem SEZİŞ DEMİRCİ, Gülay AŞÇI

Severe Immune Thrombocytopenia in Pregnancy Treated with Eltrombopag. A Case Report.

Serkan GÜVEN, Hakan AKTUNA, Seval AKPINAR, Burhan TURGUT

Erişkinlerde serum kobalamin düzeyinin yüksekliği ileri tetkik veya takip gerektirir mi?

Işıl ERDOĞAN ÖZÜNAL, Taner TAN, Erman ÖZTÜRK