Psöriatik Artrit Hastalarında Hastalık Şiddeti ile QT Dispersiyonu Arasındaki İlişki

Amaç: Psöriatik artrit (PsA) hastalarında eklemlerdeki kronik inflamasyona kardiyovasküler hastalıklar (KVH) eşlik edebilir. Ventriküler fibrilasyon gelişimini kolaylaştıran QT süresindeki uzama, önemli bir kardiyak problem olup artmış mortalite ile ilişkilidir. Bu çalışmada PsA hastalarında, düzeltilmiş QT (cQT) ve düzeltilmiş QT dispersiyonunun (cQTD) hastalık aktivitesi ve yaşam kalitesi ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen daha önce KVH öyküsü olmayan 64 PsA hastasının ve 56 sağlıklı bireyin 25 mm/sn hızında 12 derivasyonlu elektrokardiyografileri (EKG) incelendi. cQTD, en büyük ve en küçük QT değerleri arası fark olarak tanımlandı ve düzeltilmis QT (QTc) Bazett formülüne göre hesaplandı. Bulgular: PsA hastalarının 37’si (%47) kadın, yaş ortalaması 44,2 ±12,1 yıl olup kontrol grubu ile benzerdi. Ortalama PsA hastalık süresi 8,5 ± 7,4 yıldı. Maksimum düzeltilmiş QT (cQTmax) ve cQTD süreleri hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Vücut kitle indeksi (VKİ) ve bel çevresi ile cQTD arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon saptandı. Laboratuvar değerleri, hastalık aktivasyonu ve yaşam kalitesi ölçek değerleri ile cQTD ölçüm parametreleri arasında korelasyon saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda, ventriküler aritmi ve kardiyovasküler mortalite için artmış riski işaret eden cQTD, PsA’lı grupta kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptandı. EKG gibi invaziv olmayan, kolay elde edilebilir bir yöntemle kardiyak risklerin belirlenmesi PsA hastalarının takibinde önemlidir.

___

  • 1. Brockbank, J.; Gladman, D., Diagnosis and management of psoriatic arthritis. Drugs 2002, 62, 2447-2457.
  • 2. Kurd, S. K.; Gelfand, J. M., The prevalence of previously diagnosed and undiagnosed psoriasis in US adults: results from NHANES 2003-2004. Journal of the American Academy of Dermatology 2009, 60, 218-224.
  • 3. Bodur, H., Psöriyatik Artrit Tedavisi. Turkish Journal of Physical Medicine & Rehabilitation/Turkiye Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Dergisi 2008, 54.
  • 4. Kaine, J.; Song, X.; Kim, G.; Hur, P.; Palmer, J. B., Higher incidence rates of comorbidities in patients with psoriatic arthritis compared with the general population using US administrative claims data. Journal of managed care & specialty pharmacy 2019, 25, 122-132.
  • 5. Mok, C.; Kwok, C.; Ho, L.; Chan, P.; Yip, S., Life expectancy, standardized mortality ratios, and causes of death in six rheumatic diseases in Hong Kong, China. Arthritis & Rheumatism 2011, 63, 1182-1189.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6622
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Erişkinlerde serum kobalamin düzeyinin yüksekliği ileri tetkik veya takip gerektirir mi?

Işıl ERDOĞAN ÖZÜNAL, Taner TAN, Erman ÖZTÜRK

Koagülasyon Testlerinde Altı Sigma Yöntemi ve Değerlendirilmesi

Mert ÜĞE, Mehmet Hicri KÖSEOĞLU, Serap ÇUHADAR, Figen NARİN

Evaluation of adult patients with hereditary spherocytosis

Emrah KILIÇASLAN, Selim SAYIN, Murat YILDIRIM, Tayfun ELİBOL, Hilmi Erdem GÖZDEN, Meltem AYLI, Muhammet Kürşat KAPTAN

Severe Immune Thrombocytopenia in Pregnancy Treated with Eltrombopag. A Case Report.

Serkan GÜVEN, Hakan AKTUNA, Seval AKPINAR, Burhan TURGUT

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Mesleksel Değerler ve Etik Eğitimi (1997-2019)

Ahmet Can BİLGİN, Sema ÖZAN, Cemal Hüseyin GÜVERCİN, Salih Semih ŞEMİN

Treatment Management of Leptomeningeal and Brain Metastases as a First Reccurence Site in a Case with Germ Cell Testicular Tumor

Sabin GÖKTAŞ AYDIN, Ahmet BİLİCİ, Aslı ÇAKIR, Ömer Fatih ÖLMEZ, Ayşenur CİLA, Dilek ÜNAL

Psöriatik Artrit Hastalarında Hastalık Şiddeti ile QT Dispersiyonu Arasındaki İlişki

Özgül SOYSAL GÜNDÜZ, Kezban ARMAĞAN ALPTÜRKER

Marfan Sendromu Hastada Non-Koroner Sinüs Valsalvanın Dev Anevrizması

Yılmaz YOZGAT, Abdullah ERDEM, Amir AGHAYEV, Emre ÖTEYAKA, Gizem SARI, Mehmet Turan BASUNLU, Mustafa Özer ULUKAN, Atalay KARAKAYA, Murat UĞURLUCAN, Halil TÜRKOĞLU

Hüseyin ÖZKÖK, Mümtaz YILMAZ, Sait ŞEN, Aygül ÇELTİK, Banu SARSIK KUMBARACI, Meltem SEZİŞ DEMİRCİ, Gülay AŞÇI

Yutma Fonksiyonunun Merkezi Kontrolü

Selen SEREL ARSLAN, Yağmur ELMALI