HATTAT VE SANAT TARİHÇİSİ BİR MİMARDAN İSTANBUL’A ARMAĞANLAR

Câmiler, İslâm mimarisi içinde en özel yere sahip olan ve İslâm mimarisinin ana karakteristiğini belirleyen yapılardır. Hz. Peygamber'in ilk mescidinden itibaren tüm İslâm coğrafyasında sayısız teknikte ve türde inşa edilen bu yapıların, yön ve temizlik dışında belirleyici ya da kısıtlayıcı bir kural veya kāidesi yoktur. Bu esneklik mevcut çeşitliliğin zeminini oluşturmaktadır. Farklı yaklaşımlarla inşa edilen câmilerin, geleneksel çizgiyi takip eden örnekleri, Osmanlı mimarisi içinde zirveye çıkarak kendi klâsik formuna ulaşabilmiş, dünya mimari tarihi içerisinde ünik yapılar ortaya koyabilme başarısını sergileyebilmiştir. Bu geleneksel çizginin takipçilerinden olan mimar İbrahim Aydın Yüksel'in İstanbul'da inşa ettiği beş câmi, onun kişisel yetenekleri de göz önünde bulundurularak bu çalışmada değerlendirilecektir.  Bir mimar olmanın yanı sıra bir hattat, bir ressam ve sanat tarihinden doktorası olan bir akademisyen olması, ona, eserlerini inşa ederken çok daha geniş bir perspektiften bakma imkânını vermiştir. Bu câmiler iyi çalışılmış geleneksel projelerin günümüzde de iyi sonuçlar verebileceğini göstermesi açısından önemlidir. 

GIFTS FOR ISTANBUL FROM AN ARCHITECT, A CALLIGRAPHER AND AN ART HISTORIAN

Mosques are buildings which have a very special importance in Islamic architecture and draw its main characteristics. There is no restriction, instruction or rule on designing mosques except the cleanlines  and direction since the first masjid which was built by Prophet . This flexibility creates  a very wide range mosque types and architecture. The mosques, which follow the  traditionalist line, could reach the summit in Ottoman architecture and show the success of serving  unique examples in the world architecture history. Five mosques in İstanbul built by İbrahim Aydın Yüksel, who follows the traditional way , will be examined by the scope of his personal skills. That makes him an architect of extraordinary versatility as he is also an artist, a calligrapher, and an academician who has got a PhD degree in Art History. These mosques are important because they prove that  well studied traditional projects still can give good results.

___

  • Bağlı , Emine Yüksel. ‘’Canım Ağabeyim İbrahim Aydın Yüksel’’, Yüksek Mimar Dr. İ. Aydın Yüksel’e Armağan. ed. Mustafa Fayda v.dğr., İstanbul: İstanbul Fetih Cemiyeti Yayınları, Aralık 2012, 44-49.
  • Merzifonî Vezir Câmii Yaptırma ve Koruma Derneği. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa (Vezir Câmii). İstanbul: ts.
  • Önkal, Hakkı. ‘’Mimar Aydın Yüksel’in Vedîa-i Bediası: Zeytinburnu Seyyid Nizam Câmi-i Şerifi’’, Yüksek Mimar Dr. İ. Aydın Yüksel’e Armağan. ed. Mustafa Fayda v.dğr., İstanbul: İstanbul Fetih Cemiyeti Yayınları, Aralık 2012, 109-127.
  • Öz, Tahsin. İstanbul Câmileri. -Cilt:1-, Ankara: TTK Basımevi, 1987.