Sultandagı İlçesi’nde Tarımsal Arazi Kullanımı ve Planlama Önerileri

Sultandağı ilçesi, Orta Anadolu bölgesinin Konya bölümünün batı kesiminde yer alan ve Afyonkarahisar iline bağlı bir ilçe idari alanıdır. Güneyinde yer alan Sultan Dağları ilçeye adını vermistir. İlçenin kuzey kesimi ise daha çok düzlük alanlardan oluşmaktadır. İlçenin kuzey ve güney kesimleri arasındaki bu doğal ortam farklılığı, arazi kullanımı üzerinde de kuşkusuz büyük etki yaratmıştır. Özellikle, yetiştirilen tarım ürünleri ve uygulanan tarım yöntemleri arasında farklılıklar ortaya çıkmıştır. İlçedeki ekonomik faaliyetlerin büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa bağlı olması ve sanayinin gelişememesi, ilçedeki tarımsal faaliyetlerin önemini artırmıştır. Bu çalışmada Sultandağı ilçesinin mevcut tarımsal yapısı ele alınarak bu yapı ile doğal ortam arasındaki ilişkiler ortaya konmaya çalışılacaktır.

Agricultural Land Use In Sultandağı District And Planning Suggestions

Sultandağı district, to take place in west of Central Anatolia region, Konya subregion. Sultandağı also bound up to Afyonkarahisar province. Sultan Mountains give up district’s name, where place in south of district. In spite of south, north part of district is comparatively smoothness. Due to natural environmet differences between north and south part of district, appear land use changes. Especially agricultural land use, affect on this natural environment. Economical activity in Sultandağı district, propped up agriculture and animal husbandary. In this study, giving up actual land use, agricultural land use and planning suggestions for Sultandağı district.

___

  • Atalay, İ. (1977) Sultandağları ile Akşehir ve Eber Gölleri Havzalarının Strüktürel, Jeomorfolojik ve Toprak Erozyonu Etüdü, Atatürk Üniversitesi Basımevi,Erzurum.
  • Gözenç, S. (1980) “Arazi kullanma ‘Land Use’ haritalarında standardizasyon ve Türkiye için bir öneri”, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enst. Dergisi, Sayı:23.
  • Halla, F. (2007) “A SWOT analysis of strategic urban development planning: The case of Dar es Salaam city in Tanzania”, Habitat International 31, 130–142.
  • Özçaglar, A. (1994) “Çarşamba ovası ve yakın çevresinde araziden faydalanma”, Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merk. Dergisi, Sayı:3.
  • Rounsewel, M.D.A.; Ewert, F.; Reginster, I.; Leemans, R.; Carter, T.R. (2005) “Future scenarios of European agricultural land use II. Projecting changes in cropland and grassland Changes”, Agriculture, Ecosystems and Environment, 107, 117–135.
  • Sönmez, S. (2006) Sultandağı(Afyon) İlçesinin Coğrafi Etüdü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniv. Sosyal Bil. Enst., Konya.
  • Taş, B. (2006) “AB uyum sürecinde Türkiye için yeni bir bölge kavramı: İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması(İBBS)”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C:VIII, S:2.