PİRAZİZ İLÇESİ MERKEZ EREN CAMİİ EMEKLİ İMAM HATİP'İ HAKKI MEMİŞ HOCA'NIN HAYATI ve GÖRÜŞLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Ülkemizde sosyoloji ve din sosyolojisi alanında, toplumda temayüz etmiş din gö-revlileri üzerine yapılan çalışmaların sayısı oldukça azdır. Oysa başta bu kişilerinhayatlarına dair bilgiler olmak üzere, uzun yıllar görev yaptıkları Diyanet İşleriBaşkanlığı'nın teşkilat yapısı ve hizmetlerine, yaşadıkları yörenin ve ülkenin dinihayatına yönelik görüş ve değerlendirmelerinin araştırılması birçok açıdan önemarz etmektedir. En başta bu tür araştırmalar Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hizmetlerineyönelik önemli eleştiri, tespit ve önerilerin yapılabilmesine imkân saylayacaktır.Ayrıca bu çalışmalar uzun yıllar din görevlisi olarak görev yapmış bu kişilerinkişisel deneyim ve birikimlerinden hareketle bir yörenin ve ülke genelinindini hayatına yönelik sosyolojik analizler yapılmasına da zemin oluşturacaktırBu çalışma yaklaşık 45 yıl Giresun ilinin Piraziz ilçesinde din görevlisi olarak gö-rev yapmış ve vaazlarıyla temayüz etmiş Hakkı Memiş Hoca'nın hayatını ve yö-renin dini hayatına yönelik değerlendirmelerini konu edinmektedir. Bunun yanındaçalışmada Hakkı Hoca'nın Diyanet İşleri Başbakanlığı ve Türkiye'deki dinihayata yönelik görüşlerine de yer verilmiştir.Araştırmada yorumlamacı (hermeneutik) paradigma esas alınmış ve nitel araş-tırma yaklaşımı kullanılmıştır. Bu anlamda Hakkı Hoca ile derinlemesine görüş-meler yapılmıştır. Bu araştırma yaklaşımı, araştırma yapılan kişilerin sahip olduklarıdeneyimlerinden doğan anlamların sistematik olarak incelenebilmesineimkân vermesi bakımından önem arz etmektedir.

A Study on The Life and Opinions of Hakkı Memiş Hodja, A Retired İmam of Merkez Eren Mosque in The District of Piraiz

The number of the studies which were conducted in the field of sociology and religion-sociology on clerics who pioneered the society is remarkably low. However, primarily not only the information on the lives of such pioneer-religious officers but also an investigation on their views and comments on the organizational structure and services of The Directorate of Religious Affairs, where these pioneer-clerics worked for years, and the religious life of the district and the country in which they lived is of great importance in many respects. Such investigations will basically enable researchers to make comments, constructive criticism and proposals on/for the services of the Directorate of Religious Affairs. In addition, these studies will also lay the groundwork for sociological analyses on the religious life of a district and a country based on the personal experience and knowledge of the pioneer clerics who worked as religious officers or servants for many years. In the study, the focus is both on the life of Hakkı Memish Hodja, who worked as a religious officer for about 45 years in the district of Piraziz, the Province of Giresun and pioneered with his preaches, and on his comments on the religious life in the district. The study also focuses on Hakkı Hoca's opinions of the Directorate of Religious Affairs and religious life in Turkey. The research is based on hermeneutic paradigm and qualitative research method. In this context, detailed and in-depth interviews were conducted with Hakkı Hodja. In order for the meanings out of the experiences and knowledge of such pioneers included in the research to be evaluated, this investigation-approach is of high importance.

___

  • BAKIRCI, Mustafa, "Doğu Karadeniz'de Bir Köy İmamı: Balcı Hoca (Hasan Balcıoğlu)", Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2014:32, s. 355-371
  • BAKIRCI, Mustafa, Dini ve Kültürel Değerlerin Taşıyıcısı Olarak Üç Nesil (Giresun Örneği), Basılmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2010.
  • ÇAPKU, Ahmet, Halil Hoca (Halil Tatlıgül), Kayıhan Yay., İstanbul, 2008.
  • EKİZ, Durmuş, Bilimsel Araştırma Yöntemi, Anı Yay., Ankara, 2009.
  • EMECEN, Feridun M., Doğu Karadeniz'de İki Kıyı Kasabasının Tarihi Bulancak-Piraziz, Kitapevi Yay., İstanbul, 2005.
  • FATSA, Mehmet, Geçmişten Günümüze Piraziz, Piraziz Kaymakamlığı Yay., İstanbul, 2012.
  • GÜNAYDIN, Mehmet, Cansız Hoca, Heyamola Yay., İstanbul, 2007.
  • HARRIS, Christopher, The Reports of the last British Consul in Trabzon, 1949-1956. A
  • Foreigner's Perspective on a Region in Transformation, Isis Press, İstanbul, 2005.
  • HOGE, Dean R., "Ruhbanlık Sosyolojisi", Din Sosyolojisi (Yaşadığımız Dünya), Der: Peter B. Clarke, Çev: İhsan Çapçıoğlu, İmge Yay., Ankara, 2012.
  • YEDİYILDIZ, Bahaeddin, Ordu Kazası Sosyal Tarihi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yay., Ankara, 1985.
  • YILDIRIM, Ali; ŞİMŞEK, Hasan. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yay., Ankara, 2006.
  • TURAN, İbrahim, "Din Görevlilerinin Mesleki Yeterlilikleri", Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 2013:1, s. 47 -73.
  • Kocaeli Müftülüğü, http://www.kocaelimuftulugu.gov.tr, (06.07.2013).
  • Nuri Kahraman, http://nurikahraman.com, (19.01.2014).
  • Piraziz Kaymakamlığı, http://www.piraziz.gov.tr, (27.01.2013).
  • Türkiye İstatistik Kurumu, http://www.tuik.gov.tr/ilGostergeleri/iller/GIRESUN.pdf, (19.01.2014).