Engelli Birey ve Ailelerinin Yaşantılarında Hz. Muhammed’in Örnekliği (Çorum Örneği)

Bu makalede, H.z Muhammed’in hayatı ile ilgili bilgisi olan Çorumdaki engelli birey ve ailelerden 85 kişi üzerinde niteliksel yapılandırılmış görüşme tekniği ile yapılan araştırma sonuçları ele alınmıştır. H.z Muhammed’in hayatından az ya da çok haberdar olan engelli birey ve ailelerin yaşadıkları sorunları aşmada ve engelliliği kabullenmede H.z Muhammed’in hayatından neler öğrendikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda 10 davranışın örnek alındığı gözlenmiştir. Örnek alınan davranışlar şöyle sıralanabilir.Sabırlı olma, azim ve gayretli davranma, ümidini yitirmeme, Yaşanan olayı imtihan olarak görme, şükretme, çocuklara şefkatli davranma, inancın olumlu etkisi, Yaşanan sıkıntıların karşılanacağının alınacağı, kolaylaştırıcı olma , zorlaştırmama.

The Guidance Of Prophet Muhammad In The Attitudes Of The Disabled Persons And Their Families (A Survey In Çorum Provience)

This article provides results of a survey of qualitatively structured interviews with 85 disabled persons and their families in Çorum Province who are koowledgable about the life of Prophet Muhammed. The survey specifically aims at investigating what handicapped people and their families, who are more or less knowledgable about the life of Prophet Muhammed, learned from the life of Prophet Muhammed in coping with their problems and in accepting their disability. The results of the survey show that those people learn and adopt in their lives these 10 attitudes: to endure, to act determinedly, not to lose hope, to evaluate the painful events as a part of examination, to be grateful, to show compassion to children, the positive effects of faith, to believe that there will be corresponding reward for hardships, to make things easy, and to avoid making things difficult.

___

  • Algül, Hüseyin, İslam tarihi, C.1, Gonca Yay., İstanbul 1986.
  • Akkök, Fusün. Bayan Perşembeler, ODTÜ Yay., Ankara 1997.
  • Akkök F. & Özer Bilge Uzun, Yaşamın Diğer Penceresi, Özgür Yay., İstanbul 2005.
  • Budak, Selçuk, Psikoloji Sözlüğü, Bilim Sanat Yay., İstanbul 2000.
  • Canan, İbrahim, Hz. Peygamberin Sünnetinde Terbiye, Diyanet İşleri Başkanlığı Yay., Ankara 1980.
  • Cüceloğlu, Doğan, İnsan ve Davranışı, Remzi Kitabevi, İstanbul 1993.
  • Çelik, Ali, Sünnetin Aktüel Değeri, Kitap Yay., Ankara 2008.
  • Efe, Adem, “Engelli Birey ve Ailelerinin Sorunları, Toplumdan Beklentileri ve Din”, Manevi Sosyal Hizmetler, (Edt. Ali Seyyar), Rağbet Yay., İstanbul 2008.
  • Elden, Müge, “Hedef Kitle Davranışını Etkileyen Psikolojik Faktör Olarak Öğrenme”,