AN EXPERIMENTAL META-TRAVEL TO “THE HEADQUARTER OF THE ABSOLUTE”: THE INDIA OF GIORGIO MANGANELLI

This paper aims to analyze the travel book Esperimento con l'India (Experiment with India) by Giorgio Manganelli, highlighting especially the features that make it a “meta-travel”, an experience that reshapes the traveler's previous literary, popular or stereotyped knowledge. In Manganelli's work, a gradual abandonment of the eurocentrism typical of the western progressive intellectuals can be seen, which facilitates a total immersion in the Indian context, its culture, and its spirituality. The trip starts from Bombay and ends in Delhi, passing through Goa, Madras, and Calcutta and it is a gradual displacement of the writer who is shocked by a culture so distant from his own. This estrangement is felt as a deep unease and a psychological illness, culminating in the traveler's total self-loss and absorption in the Indian reality. Manganelli's experience, perhaps the most interesting travel “experiment” of the Italian literature of the 20th century, is, therefore, a journey to a special dimension of India, different from other European travelers' accounts.

“KESİNLİĞİN GENEL MERKEZİ”NE DOĞRU DENEYİMSEL BİR ÜST-SEYAHAT: GIORGIO MANGANELLI'NİN HİNDİSTANI

Bu çalışma Giorgio Manganelli'nin “Esperimento con l'India” (Hindistan'la Deney) adlı seyahat kitabını incelemeye hedeenmektedir. Özellikle bu eserin neden bir üst-seyahat ve başka bir deyişle, seyyahın var olan edebi, popüler ve stereotipli bilgilerini yeniden şekillendiren bir tecrübe olduğunun vurgulanması istenmektedir. Nitekim Manganelli'nin eserinde, Batılı ilerici entelektüellerin tipik Avrupa merkezciliğinden uzaklaşıp, Hint kültürü ve tinselliğine dalma süreci tamamlanmaktadır. Seyahat, Bombay'dan başlayıp, Goa, Madras ve Kalküta'dan geçerek Delhi'de biter ve kendinden o kendisine oldukça yabancı olan bir kültür tarafından şaşırtılan yazarın aşamalı bir devingenliği olarak addedilir. Yabancılaşma süreci, seyahatin Hint gerçekliğinde tamamen kaybolmasıyla zirveye ulaşan derin bir huzursuzluk ve psikolojik bir hastalık gibi hissedilmektedir. 20. yüzyılın İtalyan edebiyatındaki en ilginç seyahat “deneyi” olan Manganelli'nin tecrübesini, Avrupalı diğer seyyahların gerçekleştirdiklerinden farklı bir Hindistan'a doğru yapılan bir seyahat olarak görmek mümkündür.

___

Benvenuti, Giuliana. Il viaggiatore come autore. L’India nella letteratura italiana del Novecento. Bologna: Il Mulino, 2008.

Boorstin, Daniel J. “From Traveler to Tourist. The Lost Art of Travel.” The Image or What Happened to the American Dream. London: Weidenfeld-Nicolson, 1961. 77-117.

Cassou, Jean. “The Social Construction of Unreality: An Interactionist Approach to the Tourist’s Cognition of Environment.” Humanistic Geography: Prospects and Problems. Eds. David Ley, and Marwyn S. Samuels. London: Croom Helm, 1967. 269-282.

Celati, Gianni. Verso la foce. Milano: Feltrinelli, 2002.

D’Aquino, Alida. L’Io e l’altro. Il viaggio in India da Gozzano a Terzani. Roma: Avagliano Editore, 2006.

Dedola, Rossana. La valigia delle Indie e altri bagagli. Racconti di viaggiatori illustri. Milano: Bruno Mondadori, 2006.

Deleuze, Gilles, and Félix Guattari. Mille plateaux. Paris: Minuit, 1980.

De Pascale, Gaia. Scrittori in viaggio. Narratori e poeti italiani del Novecento in giro per il mondo. Torino: Bollati Borringhieri, 2001.

Enzensberger, Hans M. “Una teoria del turismo.” Questioni di dettaglio. Milano: Feltrinelli, 1965: 66-89.

Ferroni, Giulio. “Giorgio Manganelli.” Novecento. I contemporanei. Gli scrittori e la cultura letteraria nella società italiana, Voll. X. A cura di Gianni Grana. Milano: Marzorati, 1988. 10057-10081.

Gozzano, Guido. Verso la cuna del mondo. Lettere dall’India. A cura di Alida D’Aquino Creazzo. Firenze: Olschki, 1984.

Kanceff, Emanuele. “Dimensioni a confronto: viaggio e letteratura.” Viaggio e letteratura. A cura di Maria T. Chialant.Venezia: Marsilio, 2006: 21-26

Manganelli, Giorgio. Esperimento con l’India. Milano: Adelphi, 1992 (2013 9 a edizione).

Manganelli, Giorgio Il lunario dell’orfano sannita. Milano: Adelphi, 1991.

Manganelli, Giorgio La letteratura come menzogna. Milano: Adelphi, 1985.

Manganelli, Giorgio La penombra mentale. Interviste e conversazioni 1965-1990. Roma: Editori riuniti, 2001.

Marfè, Luigi. Oltre la ‘fine dei viaggi’. I resoconti dell’altrove nella letteratura contemporanea. Firenze: Olschki, 2009.

Moravia, Alberto. Un’idea dell’India. Milano: Bompiani, 2010 (6 a edizione)

Pasolini, Pier Paolo. L’odore dell’India. Milano: Garzanti, 2012 (3 a edizione)

Patat, Ellen. “Un viaggio in India: L’Odore di Pasolini e L’Idea di Moravia.” Litera 25.2 (2015): 33-52.

Sanguineti, Edoardo. Guido Gozzano. Indagini e letture. Torino: Einaudi, 1966.

Teltscher, Kate. “India/Calcutta: city of palaces and dreadful night.” The Cambridge Companion to Travel Writing. Eds Peter Hulme and Tim Youngs. Cambridge, New York: Cambridge University Press, 2002. 191-206.

Tomelli, Marica. “Dall’anticolonialismo all’anti-imperialismo yankee nei movimenti terzomondisti di fine anni Sessanta.” Storicamente 12 (2016): 1-33. Web 11 October 2018.

Wolfs, Kirsten. “Manganelli e l’Oriente: due modi di essere inconciliabili.” Rassegna europea della letteratura italiana 24 (2004): 117-128.