Ġngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Öğrencilerin Kelime Bilgisinin Okuma, Yazma ve Yeterlik Notlarına Etkisi

Bu çalıĢma, yabancı dilde sözcük geliĢiminin artımlı ve çok boyutlu yapısını ve bunun, katılımcıların okuma ve yazma performansları ile genel yabancı dil yetenekleriyle ilgisini açıklığa kavuĢturma amacındadır. Bu esas amaç doğrultusunda katılımcıların sözcük bilgisi testleri ile okuma ve yazma sınavlarında aldıkları notlar kullanılarak; algısal ve üretimsel sözcük bilgisi arasındaki iliĢki, algısal sözcük bilgisi ve okuma performansı arasındaki iliĢki ve üretimsel sözcük bilgisi ile yazma performansı arasındaki iliĢki incelenmiĢtir. Ayrıca, katılımcılar tarafından yazılan kompozisyonların sözcük seviyesi ve bunun katılımcıların üretimsel sözcük bilgisiyle ilgisi ile hem algısal hem de üretimsel sözcük bilgisinin genel yabancı dil yeteneği üzerinde etkisi de araĢtırılmıĢtır. 175 Ġngilizce Hazırlık öğrencisi bu çalıĢmaya katılmıĢtır. Sonuçlar, öğrencilerin algısal sözcük bilgilerinin, üretimsel sözcük bilgilerinden daha fazla olduğunu ortaya çıkarmıĢtır. Sözcük bilgisinin; yabancı dil okuma, yazma ve yeterlik performanslarına katkısının önemli olduğu da bulunmuĢtur. Ayrıca, sözcük sıklığı profili sonuçlarına göre, öğrenci kompozisyonlarının sözcük seviyesi ile öğrencilerin üretimsel sözcük bilgisi arasındaki iliĢki de önemlidir.

The impact of vocabulary knowledge on reading, writing and proficiency scores of EFL learners

This study is an attempt to clarify the incremental and multidimensional nature of foreign language vocabulary development and its relation to the participants’ reading and writing performances and general language ability of English as a foreign language (EFL). With this principle aim, the current study investigated the relationship between receptive and productive vocabulary knowledge, the relationship between receptive vocabulary knowledge and reading performance and the relationship between productive vocabulary knowledge and writing performance using the participants’ scores on vocabulary knowledge tests, a reading exam and a writing exam. Additionally, the lexical level of the essays written by the participants and its relation to their productive vocabulary knowledge and the impact of both receptive and productive vocabulary knowledge on the participants’ general language ability of EFL were also examined. 175 students studying in an intensive language program participated in the study. The results revealed that the students’ receptive vocabulary knowledge was larger than their productive vocabulary knowledge. It was also found that the contribution of vocabulary knowledge to the foreign language performances of reading, writing and proficiency was significant. Moreover, according to the Lexical Frequency Profile results, the lexical level of the student essays and the students’ productive vocabulary knowledge were significantly related.
Dil ve Dilbilimi Çalışmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1305-578X
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Hacettepe Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kurumların marka ve sloganları: Reklam tabelalarındaki dilbilgisel ilişki yapısı

Taofeek Olaiwola DALAMU

Bazı Türk Üniversitelerindeki İngilizce Okutmanlarının Öğrenen Özerkliğine Yönelik Algı ve Uygulamaları

Gizem DOĞAN, İsmail Hakkı MİRİCİ

Öğretmenlerde Tükenmişlik ve Mesleki Öğrenme Etkinliklerine Katılım: Türkiye‟deki İngilizce Okutmanlarından Perspektifler

Derya KULAVUZ-ONAL, Sibel TATAR

TürkçeyiyabancıdilolaraköğrenenArapöğrencilerinsesliokumalarınınvurguvedur akbakımındanincelenmesi

Serdar DERMAN, Mehmet BARDAKÇI, Mustafa Serkan ÖZTÜRK

İngilizce ders kitaplarında cinsiyetçilik hâlâmevcut mudur? Türkiye‟den bir durum çalışması

Yusuf DEMİR, Mustafa YAVUZ

Ġngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Öğrencilerin Kelime Bilgisinin Okuma, Yazma ve Yeterlik Notlarına Etkisi

Dilek KARAKOÇ, Gül DURMUŞOĞLU KÖSE

Yazma Sürecinin ve Bağdaşıklık/Bağdaşıklık‟ın Fransızca Yazma Becerisi Üzerine Etkisi: Türk öğrencileriyle bir uygulama

Veda Aslım YETİŞ

Yükseköğretimde lisans seviyesinde alternatif özdeğerlendirme şekli olarak özçekimle@özdeğerlendirme

Ayşegül Takkaç TULGAR

Ana dili İngilizce olmayan öğretmenlerin dilsel güvensizliğinin öğrencilerin üretken becerisi üzerindeki etkisi

Giti Ehtesham DAFTARİ, Zekiye Müge TAVİL

Türk araştırmacılar tarafından akademik yazılı söylemde kullanılan üst söylem belirleyicilerinin incelenmesi

Eda DURUK