DİLİN KÖKENİ ARAYIŞLARI I: DİLİN KÖKENİYLE İLGİLİ AKADEMİK TARTIŞMALAR

Dilin kökeni pek çok bilim dalı tarafından incelenmektedir. Dilbilimcilerin bu konuya olan ilgisi 1990 sonrasında daha da artmıştır. Bu çalışmada dilin kökeniyle ilgili tartışmalar ele alınmaktadır. İlk olarak Türkiye’deki ve dünyadaki dilin kökeni ile ilgili spekülasyona dayalı görüşlerin tarihi kısaca değerlendirilmiştir. Daha sonra son yıllardaki bilimsel yayınlarda yapılan tartışmalarda temeli oluşturan karşıtlıklar sunulmuştur. Ayrıca dilin ortaya çıkmasıyla ilgili hipotezler de kısaca tanıtılmıştır. Çalışma sonunda tartışmalardan yola çıkılarak alana ilgi duyacak araştırmacılar için bazı önerilerde bulunulmuştur.

___

  • TÜRK, H. (1998) “ Beyin Evrimi Işıgında Dilin Kökeni”, A.Ü. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 38, s. 527-549.
  • ULBÆK, I. (1998). “The Origin of Language and Cognition”. Approaches to the Evolution of Language: Social and Cognitive Base [J. R Hurford – M. Studdert-Kennedy – C. Knight (Ed.)], Cambridge: Cambridge University Press, s. 30-43.
  • VANEECHOUTTE, M., - SKOYLES, J. (1998). “The Memetic Origin of Language: Modern Humans as Musical Primates”, J. Memetics Trans., 2(2), s. 84-117.
  • VIHMAN, M. M. - DEPAOLIS, R. A. (2000). “The Role of Mimesis in Infant Language Development: Evidence for Phylogeny?”, The Evolutionary Emergence of Language [J. R Hurford – M. Studdert-Kennedy – C. Knight (Ed.)], Cambridge: Cambridge University Press.
  • WAGNER, L. (2001). “Acquiring Languages – Two for the Price of One?”, Trends in Cognitive Sciences, 5, s. 509.