Is don quıxote a loser?

Don Kişotun temsil ettiği akılsallık ve delilik arasındaki eğri akademik platformlarda sıkçatartışılan konulardan biri olmuştur. Bu makale Cervantesin eserinde delilik imgesinin karşılık geldiğisorunsalı ele almaktadır. Cervantesin Don Kişot gibi karışık bir tiplemeyi neden yarattığına dairüzerinde uzlaşıya varılmış bir görüş bulunmamaktadır. Bu konuyla ilgili olarak kesin olan bir şeyvarsa o da Cerva ntesin Don Kişotu toplumsal normların dışında deli bir karakter olarak resmettiğigerçeğidir. Çünkü Cervantes hikâyenin daha en başında başkarakter Alonso Quijanoyu resmederkenonu çok fazla şövalyelik hikâyeleri okumaktan şövalye olmayı saplantı haline getirmiş bir karakterolarak sunar. Don Kişottaki naifliğin onun hayatını nasıl tehlikeye soktuğu bu eserde şüphesiz önplanda sunulmaktadır. Gizil bir mesaj olarak işlenen tema ise delilikten sıyrılıp, iyileşen yani başkabir ifadeyle normalleşen Don Kişotun sonunun da geldiği gerçeğidir. Bu yüzden bu makalenin temelbağlamı Don Kişotun şö valyevari serüvenlerinde tezahür edilen sözde deliliğinin onu günününşartlarında bir kaybeden yapıp yapmadığını açıklamaktır.

Don kişot bir kaybeden midir?

One of the most controversial issues in academic discussions has be en the inconsistentcharacterisation of Don Quixote as a madman with instances of sanity. What this artic le is mainlyconcerned with is the analysis of particularly the ending of this well known work where therepresentation of Don Quixote is completely le ft ambiguous in terms of his being triumphant or aloser. There is no critical agreement on the reasons why Cervantes created such an ambiguouscharacter. However what seems to be clear regarding this issue is that, from the very beginning of thenovel, Cervantes tries to portray Don Quixote as a madman, because the story begins with thenarrator s explicit interpretation about a poor gentleman called Alonso Quijano who seems to goinsane from reading too many chivalric romances and decides to become an errant knight.Nonetheless , Quixote s madness and naiveté seem undoubtedly to have put his life in danger whilehis restoring his health seems to have killed him. Therefore, the primary goal of this article is toclarify whether his alleged madness represented through his chivalric deeds makes him a loser or not.

___

  • C ervantes, Miguel de Saavedra. (2001), Don Quixote. Trans. Walter Starkie. Signet Classic, New York.
  • Eisenberg, Daniel. ( 1987), A Study of Don Quijote. Juan de la Cuesta. Delaware: Newark.
  • Friedman, Edward H. (Spring 2012), “All I Need to Know I Learned from Don Quixote”, Letters, The Semi- annual Newsletter of the Robert Penn Warren Center for the Humanities, Vanderbilt University, Vol. 20, 6- 8
  • Johnson, Carroll B. (1983) , Madness and Lust: A Psychoanalytical A pproach to Don Quixote. UP. Berkeley, California.
  • Krabbenhoft, K. (2000), “Uses of Madness in Cervantes and Philip K. Dick” http://www.h- net.org/cervantes/csa/artics82/nelson.htm 213- 23 3
  • Mancing, Howard. ( 1982) , The Chivalric World of “Don Quijote” : Style, Structure, and Narrative Technique. Missouri UP. Columbia, Missouri.
  • Ormsby, John. (2000, “Don Quixote (Translator’s Preface)”. ( 1992 ed.) Penn State Electronic Classics Series. Ed. Jim Manis.
  • http://www2.hn.psu.edu/faculty/jmanis/cervante/quixote.pdf
  • Ortega Gasset, Jose. (1961) , Meditations on Quixote. Trans. Evelyn Rugg and Diego Marin. W. W. Norton, New York.
  • Raleigh, Sir Walter Alexander. (2000) , “ Don Quixote” http://www.blupete.com/Literature/Essays/Best/RaleighQuixote.htm
  • Ziolkowski, Eric J . (1991) , The Sanctification of Don Quxote: From Hidalgo to Priest. Pennsylvania State UP. University Park.