Mevcut atölye binalarının deprem güvenliğinin incelenmesi

Mevcut binaların deprem güvenliği incelemesi için uygulanabilecek yöntemler Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik’te (DBYBHY) sunulmuştur. Bir binanın deprem güvenliği, yapısal özelliklerine, düşey ve yatay taşıyıcı sistem elemanların dağılımı ile bu taşıyıcı elemanlarda bulunan boyuna ve enine donatı miktarına, deprem bölgesine, yerel zemin sınıfına ve kat adedine bağlıdır. Yapılan çalışmada, betonarme çerçeveli taşıyıcı sisteme sahip 17 adet atölye binası, yapısal özellikleri dikkate alınarak deprem güvenliklerinin incelenmesi için model olarak seçilmiştir. Bu binaların deprem güvenliği DBYBHY esasları çerçevesinde sunulan artımsal eşdeğer deprem yükü yöntemi kullanılarak tanımlanmıştır. Elde edilen sonuçlar iki farklı durum için sunulmuştur. Birinci durum binanın projesinde tanımlanan malzeme dayanımlarını temsil ederken, ikinci durum mevcut bina üzerinde yapılan deneyler ile tanımlanan malzeme dayanımlarını temsil etmektedir. Elde edilen sonuçlar doğal periyod, kapasite eğrisi, hedef yerdeğiştirme istemi ve bina performans seviyesi açısından değerlendirilerek sunulmuştur.

___

  • BESAM, (2013). Betonarme elemanlarda sargı ve modelleme, Proje No:111M119, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu.
  • DBYBHY, (2007). Deprem bölgelerinde yapılacak binalar hakkında yönetmelik, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ankara.
  • DELOP, (2013). Doğrusal elastik olmayan analiz programı, Proje No:111M119, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu.
  • Demir, F., Tekeli, H., Güler, K. ve Celep, Z., (2013). Binaların deprem güvenliklerinin belirlenmesinde kullanılabilecek yeni bir yaklaşım, 135, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Grubu, Proje No:111M119.
  • Dinçer, F. ve Mert, N., (2014). Betonarme okul binasının TDY 2007'ye göre nonlineer statik analizi, Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 18, 1, 1-9.
  • İnel, M., Bilgin , H. ve Özmen, H., (2006). Mevcut kamu yapılarının performans değerlendirmesi, Türkiye Mühendislik Haberleri, 444-445, 64-71.
  • İnel, M., Bilgin, H. ve Özmen, H., (2007). Okul binalarının yeni deprem yönetmeliğine göre değerlendirilmesi, Altıncı Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı, 257-267, İstanbul.
  • Keskin, İ. ve Celep, Z., (2013). Deprem yönetmeliğinde öngörülen taşıyıcı sistem güvenlik düzeyi konusunda karşılaştırmalı sayısal inceleme, 2. Türkiye Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı, Hatay.
  • SAP 2000, (2011). Structural analysis program, v14.0.0, Computers and Structures Inc., CA, Berkeley, USA.
  • Türkay, A. ve Güler, K., (2017). Bir okul binasının tasarımı ve deprem performansının değerlendirilmesi, International Journal of Innovative Engineering Applications, 1, 2, 27-37.
  • Uygun, G. ve Celep, Z., (2007). Betonarme bir binanın deprem güvenliğinin deprem yönetmeliği(2007)deki doğrusal ve doğrusal olmayan yöntemlerle karşılaştırmalı incelenmesi, Altıncı Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı, 269-279, İstanbul.