YARDIM KURULUŞLARI KIZILAY VE KIZILHAÇ’IN SOSYAL MEDYA UYGULAMALARINDA İLETİŞİMİN YÖNÜNE VE KONU DAĞILIMLARINA YÖNELİK BİR ANALİZ

Teknolojinin kuruluşlara sunduğu en önemli unsurlardan biri istedikleri zaman, istedikleri anda milyonlarcakişiye o ‘an’ı aktarabilmeleridir. Bir diğer önemli katkısı da kuruluşların yapmış oldukları veya yapacaklarıfaaliyetleri zaman ve mekan ayırt etmeksizin iletebilmeleridir. Bu durum çok düşük bütçelerle kuruluşlarınfaydalanabilecekleri, hedef kitleleriyle simetrik iletişim kurabilecekleri ortamların oluşmasını sağlamıştır.Yardım kuruluşları da topladıkları yardımlarla ihtiyacı olan kişilere ve ihtiyaç duyulan bölgelere ulaşmayaçalışmaktadırlar. Topladıkları bağışlarla faaliyetlerini sürdüren kuruluşların maliyetsiz bir şekilde hedefkitleleriyle iletişim kurması önem arz etmektedir. Sosyal medyanın bu özelliği kuruluşlar için çok önemli birdurumdur. Çalışmamızda Kızılay ve Kızılhaç’ın sosyal medya hesaplarında kullanım özelliklerine yönelik birinceleme yaparak kurmuş oldukları iletişimin konuları ve özellikleri irdelenmiştir. Her iki yardım kuruluşundasosyal medyada birtakım eksiklikleri oldukları gözlemlenmiştir. Kendilerine yapılan yorumlara kayıtsızkaldıkları görülmüştür. Simetrik halkla ilişkilerden bahsedebilmemiz için bu noktalarda iletişime önem vermelerigerekmektedir.

___

  • Büyükşener, Ercüment (2009) “Türkiye’de Sosyal Ağların Yeri ve Sosyal Medyaya Bakış”,14. Türkiye’de İnternet Konferansı Bildirileri, İstanbul Bilgi Üniversitesi.
  • Peltekoğlu, Filiz Balta (2012) Halkla İlişkiler Nedir?, İstanbul:Beta Basım.
  • Yılmaz, Ezgi, (2011) “Yeni Medya Ve Halkla İlişkiler: Hedef Kitleye Ağ Üzerinden Erişmek”, (Ed.) Metin Işık, Mustafa Akdağ, Dünden Bugüne Halkla İlişkiler, (s. 137- 148)Konya: Eğitim Kitabevi Yayınları.
  • Vural, Z. Beril Akıncı, Mikail Bat (2010) “Yeni Bir İletişim Ortamı Olarak Sosyal Medya: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesine Yönelik Bir Araştırma”, Journal of Yasar University, 20(5), s. 3348‐3382.
  • Okay, Ayla, Aydemir Okay (2014) Halkla İlişkiler Kavram Strateji ve Uygulamaları, İstanbul: Der Yayınları.
  • Trthaber.com (2017) “Trump Kendi Twitter Hesabını Kullanmaya Devam Edecek”, 16.01.2017, http://www.trthaber.com/haber/dunya/trump-kendi-twitter-hesabini-kullanmayadevam- edecek-294208.html, (Erişim Tarihi: 26.3.2017).