Radial ve ulnar sinir yaralanmalarında erken dönem tendon transferleri: İnternal splintleme

Amaç: İnternal splintleme sinir hasarı olan hastalarda si nirin rejenere olmasını beklemeden yapılan erken tendon transferleridir ve literatürde tartışmalı bir konudur. İnter nal splintlemenin amacı hastaya atel kullandırmamak, si nir iyileşene kadar gelişebilecek olan kalıcı deformiteler engellemek ve duyu restorasyonuna destek olmaktır. Bu yazıda internal splintleme yaptığımız olguları sunduk ve elde edilen sonuçları internal splintlemenin endikasyon ları, zamanlaması, avantaj ve dezavantajları yönünden derledik. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 3’ü radial sinir ve 8 ulnar sinir hasarı olan toplam 11 hastaya internal splin uygulandı. İnternal splintleme 5 hastada sinir onarımı ile eş zamanlı, 1 hastada 2. haftada, 5 hastada 4. haftada gerçekleştirildi. Radial sinir hasarlarında pronator teres ekstensör karpi radialis brevis’e ve feksör karpi radialis ekstensör digitorum kommunis’e transfer edildi. Ulnar si nir hasarı olan hastalara Omer’in yüzeyel Y tekniği ve bu tekniğin modifkasyonu uygulandı. Bulgular: Hastalar en az 1 yıl boyunca fzik muayene ve ENMG ile takip edildi ve tümünde duyu ve motor fonksi yon tam olarak restore edildi. Sonuç: İnternal splintlemenin atel kullanımını engellediğ ve yukarı seviyede olan sinir yaralanmalarında sinir iyile şene kadar el deformitesinin oluşumunu engellediği için yararlı olduğu sonucuna vardık. Literatürde belirtildiği gib internal splintlemenin duyu restorasyonuna olan katkılar bizim çalışmamızda da dikkat çekici idi ancak olgu sayı sının az olması ve kontrol grubunun olmaması kesin bi yargıya varmayı sınırladı. İnternal splintlemenin herhang bir dezavantajı ile karşılaşılmadı.

Early phase tendon transfers in radial and ulnar nerve injuries: Internal splinting

Objectives: Internal splinting is defned as early tendon transfer performed during or just after nerve repair following nerve injury and is a controversial issue. The objectives of internal splinting are avoiding the use of long term external splinting, avoiding permanent hand deformities until the injured nerve is reinnervated and supporting sensorial recovery. In this paper we present our clinical cases of internal splinting and discuss the results in terms of indications, timing, advantages, and disadvantages of internal splinting. Materials and Methods: We applied internal splinting in 11 patients, 3 patients with radial nerve injury and 8 patients with ulnar nerve injury. Internal splinting was performed contemporarily with the nerve repair in 5 patients, in 2 weeks following nerve repair in 1 patient and in 4 weeks following nerve repair in 5 patients. Pronator teres was transferred to extensor carpi radialis brevis and fexor carpi radialis was transferred to extensor digitorum communis in radial nerve injuries. Omer’s superfcial Y technique and its modifcation were used for ulnar nerve injuries. Results: Patients were followed up for at least 1 year with physical examination and electroneuromyelography and recovery of sensorial and motor functions were achieved in all of them. Conclusion: We concluded that internal splinting is useful for avoiding external splint usage and preventing the establishment of hand deformity until recovery of the nerve. The contribution of internal splinting to sensorial recovery was noteworthy as stated in the literature but the lack of control group and the small number of our cases was limited to come to a defnite conclusion. We did not experience any disadvantage of internal splinting.

___

  • 1. Erdem H. Elde Ortez ve Protez. Ege R. El Cerrahisi. Ankara, Türk Hava Kurumu Basımevi, 1991: 661- 668.
  • 2. Green D.P. Radial Nerve Palsy. Green P.G, Hotchkiss R.N, Pederson W.C. Green’s Operative Hand Surgery in eds. 4th ed. Philadelphia USA, Churchill Livingstone, 1999: 1481-96.
  • 3. Omer G.E. Jr. Ulnar nerve palsy. Green P.G, Hotchkiss R.N, Pederson W.C. Green’s Operative Hand Surgery in eds. 4th ed. Philadelphia USA, Churchill Livingstone, 1999: 1526- 41.
  • 4. Omer G.E. Jr. Early tendon transfers in the rehabilitation of median, radial, and ulnar palsies. Ann Chir Main 1982;1: 187-90.
  • 5. Burkhalter W.E. Early tendon transfer in upper extremity peripheral nerve injury. Clin Orthop 1974;104: 68-79.
  • 6. Citron N, Taylor J. Tendon transfer in partially anesthetic hands. J Hand Surg (Br) 1987;12:14-8.
  • 7. Reid R.L. Radial nerve palsy. Hand Clin 1988;4:179-85.
  • 8. Tubiana R, Gilbert A, Masquelet A.C. An Atlas of Surgical Techniques of the Hand and Wrist. Lippincott Williams & Wilkins, London (printed in Singapore). 1999: 305-76.
  • 9. Dos Remedios C, Chantelot C, Prud’homme M, Genestet M, Le Nen D, Fontaine C. Surgical correction of ffth fnger permanent abduction by tenodesis. Preliminary cadaver study. Chir Main 2003;22: 166-71.
  • 10. Bella N, Belkhiria F, Touam C, Asfazadourian H, Oberlin C. Extensor digiti minimi tendon “rerouting” transfer in permanent abduction of the little fnger. Chir Main 1998;17:325-33.
  • 11. Polatkan S. Elde Rehabilitasyon. Ege R. El Cerrahisi. Ankara, Türk Hava Kurumu Basımevi, 1991: 649- 659.
Dicle Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2945
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1963
  • Yayıncı: Cahfer GÜLOĞLU
Sayıdaki Diğer Makaleler

Gençlerde uçucu madde soluma sonucu ani ölüm: Olgu sunumu

RAMAZAN AKÇAN, NECMİ ÇEKİN, AHMET HİLAL, M. Mustafa ARSLAN

Granisetron-deksametazon kombinasyonunun jinekolojik girişimlerde postoperatif bulantı ve kusma üzerine etkileri

Ziya KAYA, Sedat KAYA, Gönül ÖLMEZ

Mycoplasma pneumoniae enfeksiyonunun yol açtığı iki farklı sinir sistemi komplikasyonu

Faruk İNCECİK, M. Özlem HERGÜNER, Şakir ALTUNBAŞAK

Femur boynu kırıklarının kapsül içi fiksasyonu: Kemik içinden kapsül dekompresyonunun etkisi

Elsayed IBRAHEEM, Elsayed MASSOUD

Sol dal bloğunun TIMI kare sayısı üzerine etkisi

Ayşe Saatcı YAŞAR, Nurcan BAŞAR, İsa Öner YÜKSEL, Ahmet KASAPKARA, Hatice TOLUNAY, Mehmet BİLGE

Tüberküloz tarama amaçlı mikrofilm incelemesi yapan hekimlerin değerlendirme farklılıkları

Abdurrahman ABAKAY, Mehmet TOKSÖZ, Abdullah Çetin TANRIKULU, Özlem ABAKAY, Şenay EKİNCİ

Miyokard perfüzyon sintigrafisi, eforlu EKG ve koroner anjiografi sonuçlarının karşılaştırılması

Zeki DOSTBİL, Zuhal Arıtürk ATILGAN, Ebru TEKBAŞ, Buğra KAYA, Savaş KAYA, Habib ÇİL

Tüberküloz tarama amaçlı mikroflm incelemesi yapan hekimlerin değerlendirme farklılıkları

Abdurrahman ABAKAY, Mehmet TOKSÖZ, Abdullah Çetin TANRIKULU, Özlem ABAKAY, Şenay EKİNCİ

Hipertansif hastalarda valsartan ve nebivololun, kan basıncı, QT dağılımı ve sol ventrikül hipertrofisi üzerine etkileri

Luminita LăţEA, Ştefania L. NEGREA, Sorana D. BOLBOACă

Akut piyelonefrit ile komplike bruselloz olgusu

Canan ÜSTÜN, Tamer GÜVEN