Tang Hanedanlığı Dönemi'nde Bir Cariye: Yang Guifei (???)

Tang Hanedanlığı, Çin tarihinin, ekonomik, siyasi ve kültürel açıdan en çok geliştiği altın çağıdır. Bu dönemde haremin devlet yönetiminde büyük ve önemli etkileri görülmüştür. Toplumun gelişmesinin yanı sıra kadına olan bakış açısının değişmesi, kadını daha güçlü hale getirmiştir. Bu dönemde kadının siyasi ve sosyal olarak statüsü yükselmiştir. Yang Guifei "Tang Döneminde Kadın" denildiğinde aklımıza gelen isimlerden birisidir. Yang Guifei , Çin tarihindeki dört güzel kadından biridir. Güzelliği ve sıra dışı hayat hikâyesi ile dillere destandır ve pek çok şaire ilham kaynağı olmuştur; hakkında şiirler ve şarkılar yazılmış, filmler çekilmiştir. Tang Hanedanlığı döneminin yedinci hükümdarı Tang Xuanzong ile gözde cariyesi Yang Guifei arasındaki ilişki yüzyıllardır trajik bir aşk hikâyesi olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada, Tang Xuanzong ve Yang Guifei arasındaki ilişki ile Yang Guifei'in o dönemdeki devlet yönetimine olumlu - olumsuz etkisi incelenecektir.

A Concubine in Tang Dynasty: Yang Guifei

Tang Dynasty is the most developed golden age in Chinese history that developed in economy, political and culture fields. In this period, observed that harem has large and significant effects on politics and state administration. Besides the development of society, with the change of perspective on woman, woman has become much stronger. However, in this period women's political and social status has rosen. In Chinese's most brillant period Tang period when said woman one of the name that come to mind is Yang Guifei. Yang Guifei (???) is one of the four most beautiful women in Chinese history. With her beauty and extraordinry life story she has resounded and she has been inspire in lots of poet. About Yang Guifei has been written lots of poets and has been composed many songs and also has been made many movies. The relationship between the seventh emperor of Tang Dynasty period Tang Xuanzong and his concubine Yang Guifei has been described as tragic love story for centuries. In this study, we will analyze the relationship between Tang Xuanzong and Yang Guifei. Also, we will study on whether Yang Guifei who played a leading role in this relationship have effect on state goverment in that period.

___

  • Birch, C. (1967). Antology of Chinese Literature. New York: First Evergreen Edition.
  • Duan, T. (2000). Tang Dai Fu Nü Diwei Yanjiu. Beijing: Ren Min Chubanshe.
  • Duan, W. (1994). Dunhuang Art: Through The Eyes of Duan Wenjie. New Delhi: Abhinav Publications.
  • Jay, J. (1999). Vignettes of Chinese Women in Tang Xi'an (618 - 906): Individualism in Wuzetian, Yang Guifei, Yuxuanji and Li Wa. Chinese Culture, 31(1), 77-89.
  • Jiang, Y. (2012). Huangquan Beihou de Nü Ren (The Women Behind İmperial Power). Haerbing: Haerbing Chubanshe. Jiu Tang Shu. Hou Fei Shang. Bölüm 51
  • http://www.guoxue.com/shibu/24shi/oldtangsu/jts_055.htm adresinden erişim sağlanmıştır.
  • Li, M. ve Li, W. (2005). Shuo Tang Xuanzong yu Yang Guifei Guanxi de Shizhi. Datong Zhiye Jishu Xueyuan Xuebao (Journal of Datong College), 15(3), 12-15.
  • Lily, X. ve Lee, S. (Ed). (2014). Biographical dictionary of chinese women -Tang through Ming (618-1644). NewYork: University of Hong Kong Libraries Publications.
  • Okay, B. (1992). T'ang Hanedanlığı'nın Kuruluş Döneminde Göktürkler' in Oynadıkları Önemli Rol. Dil Ve TarihCoğrafya Fakültesi Doğu Dilleri Dergisi, 5(1'den Ayrıbasım), 153-160.
  • Shu, E. (2013). Diwang de Hougong. Beijing: Beijing Yanshan Chubanshe.
  • Ünal Chiang, G. (2011). ADES' 2011 Bildirileri: I. Uluslararası Asya Dilleri ve Edebiyatları Sempozyumu. Kayseri.
  • Wan, H. (2013). Li Dai Houfei Quan Zhuan, Hulunbeier: Nei Meng Gu Wenhua Chubanshe. Xiang, X. (2007). Qian Xi Yang Guifei Zhuan Chong de Yuanyin, Ankang Xueyuan Xuebao (Journal of Ankang University), 19(6), 90-92.
  • Xin Tang Shu, Lie Nü Zhuan, Bölüm 1 için http://ctext.org/wiki.pl?if=gb&chapter=506004&remap=gbve http://www.guoxue.com/shibu/24shi/newtangsu/xts_089.htm adreslerinden erişim sağlanmıştır.
  • Ya, S. ve Lin M. (2012). Hou Gong Mi Shi Quan Zhidao, Beijing: Xin Shijie Chubanshe.
  • Zi Zhi Tongzhi, Tang Ji, Bölüm 238 için http://www.guoxue.com/shibu/zztj/content/zztj_218.html adresinden erişim sağlanmıştır.