Çin Düşünürü Wang Bi’nin “Dil-Anlam Ayrımı Kuramı”na Göre “Dilin Sınırlılığı”

Çin düşünce geleneği içinde, Wei-Jin Dönemine (?? MS 220-420) damga vuran felsefe akımı "Sırlar Öğretisi" (??); metafizik bir bakış açıyla varlığa ve varoluşa dair ontolojik tartışmalar başlatan bir öğretidir. Sırlar Öğretisi, Çin felsefe geleneği içinde, bir yandan "varlık nasıl meydana gelmiştir? Doğal düzende kendine nasıl bir yer edinmiştir? Bu düzen içinde ne tür görevler üstlenmiştir?" gibi sorulara cevap ararken; diğer yandan Dao Düşünce Ekolü'nün iki temsilcisi "Lao Tzu" (??) ve "Zhuang Tzu" (??) düşüncelerini metafizik yöntemlerle yeniden yorumlayarak, kişisel huzuru hedef alan ve toplumsal düzene yönelik eleştirilere imkân tanıyan bir düşünsel sürecin kapılarını aralamıştır. Bu dönemin düşünürleri arasında öncelikli bir yere sahip olan Wang Bi (??, MS 226 - 249), felsefi görüşlerini, Lao-Zhuang Geleneği ve Dao Düşünce Ekolü'nün temelleri üzerine kurmuştur. Wang Bi, yirmi üç yıl süren kısa yaşamına Çin'in önemli klasiklerinden olan "Değişimler Klasiği" (??) ve "Dao De Jing"in (???) yorumunu sığdırmış ve bu iki klasiğin sonraki düşünürler tarafından daha iyi anlaşılarak geliştirilmesine katkı sağlamıştır. Wang Bi, "Değişimler Klasiği" yorumunda, bu eserin Lao Tzu felsefesindeki metafizik yapının kaynağı olduğu fikrini ortaya atmış ve bu görüşünü destekleyen "Dil - Anlam Ayrımı" (????) düşüncesini geliştirmiştir. Bu görüş temelde; insanın evreni ve varlığı algılama ve ifade etme sürecinde yararlandığı en önemli araç olan "dil ve yazı" nın, insanın düşünce ve ifade yetilerine getirdiği sınırlılığı gözler önüne sermektedir.

“Finiteness of Language” With Respect to the Chinese Philosopher Wang Bi’s Theory of “Distinction between Language and Meaning”

In the Chinese traditional thought, “Doctrine of Secrets” was an extremely dominant philosophical movement during Wei-Jin era (AD 220 – 420) which had initiated ontological arguments on creation from a metaphysical aspect. While Doctrine of Secrets searched for answers to the questions such as “How did the existence originate? What kind of place has it taken in the natural order? What tasks did it take on?”, on the other hand, two representatives of the Dao School of Thought, “Lao Tzu” and “Zhuang Tzu”, had started an intellectual process by reinterpreting their ideas with metaphysical methods, and allowed the critiques of inner peace and social order to arise. Wang Bi (AD 226 – 249), who held a privileged place in this period, built his philosophical views on the foundations of LaoZhuang Tradition and Dao School of Thought. During his short life of twenty three years, Wang Bi wrote the interpretation of Chinese classics “Classic of Changes” and “Dao De Jing” and therefore contributed to the efforts of succeeding philosophers in having a better understanding and improving these two classics. In his interpretation of “Classic of Changes”, Wang Bi argued that this work was the source of the metaphysical structure in the philosophy of Lao Tzu and developed the idea of “Distinction between Language and Meaning” which supported his argument. Essentially, this argument shows the restriction which “language and writing”, the most important tool the mankind uses in understanding and expressing the universe and existence, brings to the man’s ability of thinking and expressing.

___

  • Cai, Y.Z. (1999). Wang Bi Yi Xue Yanjiu (Wang Bi Değişimler Öğretisi Araştırması). Taipei: Guoli Zhongyang Daxue.
  • Hou, Q.D. (1976). Wang Bi Yixue Zhi Yanjiu (Wang Bi Değişimler Klasiği Öğretisi Araştırmaları). Taipei: Jiaxin Shuini Gongsi Wenhua Jijinhui.
  • Lin, L.Z. (1988). Wang Bi. Taipei: Dong Da Tushu Gongsi.
  • Lou, Y.L. (1992). Zhouyi Laotzu Wangbi Zhu Xiaoshi (Değişimler Klasiği Lao Tzu Wang Bi Yorum ve Açıklaması). Taipei: Huazheng Shuju Youxian Gongsi.
  • Zhou, F.M. (1993). Wang Bi Ji Cheng Yi Yixue Sixiang Zhi Bijiao Yanjiu (Wang Bi ve Cheng Yi’nin Değişimler Öğretisi Karşılaştırması). Taipei: Guoli Taiwan Daxue ZhongguoWenxue.
  • Zhou Yi, (Değişimler Klasiği).繫辭上, Bölüm 12.
  • Zhuang, Y.L. (1991). Wang Bi Xuan Xue (Wang Bi Sırlar Öğretisi). Taipei: Guoli Taiwan Shifan Daxue.